Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dekarz oszust

Recommended Posts

Połozył dach, skasował kasę, nie skończył obróbki kominów. Deklarował, że posiada certyfikat, czy tez autoryzację firmy producenta blachy - bardzo znanego. Okazało się, że nie ma. Polecała go firma - oficjalny dealer handlująca blachą.

W wyniku tego wszystkiego mam blachę, na którą producent daje gwarancję,

ale tylko wówczas, gdy jest położona przez zertyfikowanego dekarza.

Kto mnie oszukał :

1) Producent - chyba nie

2) Firma dealer - ona polecała tego gościa jako certyfikowanego, wręczała

wizytówką więc teraz może przejąć zobowiązania

3) sam dekarz - kręt -

Jak uzyskać teraz gwarancję na taki dach ?

Proszę poradźcie. Kogo nalezy pociagnąć do odpowiedzialności ?

Skoro nie skończył roboty, dlaczego mu zapłaciłeś ?

Deklarował, że posiada certyfikat, czy tez autoryzację firmy producenta blachy - bardzo znanego. Okazało się, że nie ma. Polecała go firma - oficjalny dealer handlująca blachą.

Z pociąganiem do odpowiedzialności to nie wiem, czy masz jakieś szanse. Możesz tylko narobić jak najwięcej smrodu i dekarzowi (podając wszem i wobec dane teleadresowe jego firmy) oraz dealerowi blachy (tu napisz do producenta blachy polecony z opisem sprawy). Na tym forum kiedyś był podobny wątek - kiedyś któraś z forumowiczek doprowadziła do tego, że dealer okien wskutek jej interwencji stracił autoryzację producenta.

A czy wy nie możecie sprawdzać tych certyfikatów, atestów ,uprawnień itp. przed robotą? Najpierw w czymś się utwierdzacie czasem słusznie , czasem nie a potem się okazuje ,że nie o takie uprawnienia czy certyfikaty wam chodziło. Wykonawca odpowiada, że mówił o takich jakie posiada a ty go źle zrozumiałeś. I tak powstają potem nowe historie. A wystarczy poprosić aby wraz z ofertą wykonawca przedstawił jakie certyfikaty i uprawnienia posiada i sprawa jest jasna czy może coś dla was zrobić czy nie.

sorry, ale Ty jako fachowiec, sprawdzasz czy ktos kto zleca Ci robote bedzie miał pieniądze zeby Ci zapłacić?

Niektóre rzeczy się niestety zakłada z góry, jesli Firma twierdzi ze atesty ma, to zakładam że tak jest i ewentualne przypisywanie winy inwestorowi, za nie sprawdzenie podanych przez Firme informacji jest.......hmmm......nie na miejscu?

O pieniądzach zawsze jest mowa z tym że fakt nie każę nikomu ich okazywać . Tylko ,ze pieniądze to rzecz nabyta i nawet jak ich dziś nie ma to może je mieć na koniec roboty bo w banku ich nie brakuje. A uprawnień jak nie ma to i nie bedzie miał. Ja zanim dostane jakąś robotę składam cały plik dokumentów do weryfikacji. I nie ma żadnych niespodzianek . Więc jeśli inwestorowi zależy na papierach to powinien je sprawdzać przed robotą a jeśli nie zależy to nie ma co zawracać sobie tym głowę.

• 2 years później...
Dekarze to oszusci!!!!! przekonałam sie o tym dzisiaj. Gość od roku nie dotarł do mnie mimo to ze mielismy słowną umowe a teraz powiedział ze zrobi mi dach tylko jak mu zapłace z góry. Ja sie nie chciałam zgodzic bo by wziął całą kase i wystawiłby mnie do wiatru, więc powiedziałam ze zaplace tylko połowe przed zrobieniem dachu, wtedy on zaczął krzyczec ze cos krece i ze chce go oszukac i zaczął cos zmyślać ze komus kiedys nie zapłacilam co jest totalną bzdurą!! Nie chciałam sie kłócic wiec sie zgodziłam zapłacic całosc a on zaczął jeszcze bardziej krzyczec ze cos krece!!! Dacie wiare?? Ja sie zgadzam na jego warunki a on mi mówi ze go oszukuje!! Zaczęłam sie zastanawiać czy rozmawiam z nornalnym człowiekiem! PRZESTRZEGAM PRZED PANEM ZGODA Z WOJEWÓDZTWA ŁÓDZKIEGO!!!!!!!