Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chudy beton pod ławy...

Krzyszto

Recommended Posts

Sprawa jest nastepujaca:

Ile ludzi tyle opinii...........a tak troche bardziej serio......

ja tez mialem w projekcie a nie zrobilem tego

zalezy w jakim gruncie wylewasz lawe czy masz szalunki czy lejesz do dolka?

Jedni daja podsypke z piasku inni nie..jedni daja folie ..inni nie:)..itd itp

Najwazniesze jest zeby zbrojenie nie lezalo na ziemi tylko bylo lekko uniesione np. na jakichs kamykach.Chodzi o to aby beton otulil zbrojenie dokladnie dookola.

To tyle z mojej strony

Milego glowkowania zycze...:)

ja mialem w projekcie podsypke z piasku 10cm, moi budwniczy nie chcieli dac nic tylko szalunek podniesiony o ok 10cm nad dno wykopu. powiedzialem, ze ma byc chudy, bo projektant jest upierdzliwy no i wylali mi chudziaka. i cale szcescie ze to zrobili. kiedy po poludniu wkladali zbrojenie w wykop lalo jak z cebra, mieli latwiejsza robote dzieki chudziakowi i na drugi dzien kiedy lali fundament nie mieszal sie z ziemia a i podparcie dla zbrojenia bylo stabilne. tyle.

Wit

u mnie wykop był częściowo szalowany, a częściowo w ziemi.

Wszystko to zostało wyłożone folią (zwykłą czarną budowlaną 0,3 mm chyba) i w to wlano beton. Nie trzeba było dawac chudego, bo folia wszystko trzymała w kupie.

Po wylaniu to wszystko zostało przykryte znowu tą samą folią i robotnicy sobie pojechali, a beton sam wiazał bez podlewania. Folia byłą dobrze przyciśnięta, i jak sprawdzałem beton wsuwając rękę pod folię to po paru dniach był nadal wilgotny.