Krzyszto 16.09.2003 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Czy konieczne jest wylanie chudego betonu pod ławy? Czy można pominąć ten etap? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xrrr82 16.09.2003 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Sprawa jest nastepujaca: Ile ludzi tyle opinii...........a tak troche bardziej serio...... ja tez mialem w projekcie a nie zrobilem tego zalezy w jakim gruncie wylewasz lawe czy masz szalunki czy lejesz do dolka? Jedni daja podsypke z piasku inni nie..jedni daja folie ..inni nie:)..itd itp Najwazniesze jest zeby zbrojenie nie lezalo na ziemi tylko bylo lekko uniesione np. na jakichs kamykach.Chodzi o to aby beton otulil zbrojenie dokladnie dookola. To tyle z mojej strony Milego glowkowania zycze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzyszto 16.09.2003 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Najgorsze jest to, że mam sypkie podłoże i nie wiem czy zaczyn nie będzie wsiąkał w podłoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterek 16.09.2003 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 ja mialem w projekcie podsypke z piasku 10cm, moi budwniczy nie chcieli dac nic tylko szalunek podniesiony o ok 10cm nad dno wykopu. powiedzialem, ze ma byc chudy, bo projektant jest upierdzliwy no i wylali mi chudziaka. i cale szcescie ze to zrobili. kiedy po poludniu wkladali zbrojenie w wykop lalo jak z cebra, mieli latwiejsza robote dzieki chudziakowi i na drugi dzien kiedy lali fundament nie mieszal sie z ziemia a i podparcie dla zbrojenia bylo stabilne. tyle.Wit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 16.09.2003 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 u mnie wykop był częściowo szalowany, a częściowo w ziemi.Wszystko to zostało wyłożone folią (zwykłą czarną budowlaną 0,3 mm chyba) i w to wlano beton. Nie trzeba było dawac chudego, bo folia wszystko trzymała w kupie. Po wylaniu to wszystko zostało przykryte znowu tą samą folią i robotnicy sobie pojechali, a beton sam wiazał bez podlewania. Folia byłą dobrze przyciśnięta, i jak sprawdzałem beton wsuwając rękę pod folię to po paru dniach był nadal wilgotny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts