Rinno75 26.05.2008 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Czy mozna zrobic pion kanalizacyjny w poblizu kominka (na tej samej scianie)? Jak daleko musi byc rura od komina i wkladu, zeby sie nie stopila? Bede wdzieczny za szybka odpowiedz, bo moj hydraulik wlasnie konczy prace na dniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 26.05.2008 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 możnaodizolować wełną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rinno75 26.05.2008 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Pion kanalizacyjny ma byc w scianie, na ktorej bedzie wklad kominkowy. Rura bedzie wpuszczona w sciane ok. 10 cm na bok od krawedzi wkladu. Czy to wystarczy, po zaizolowaniu welna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 26.05.2008 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 A ja planuję pion kanalizacyjny wyprowadzić pionem wentylacyjnym. Mam takich pięć w ramach komina, z czego dwa w nadwyżce. Czy to dobry pomysł? ...bo obok są te inne piony wentylacyjne i może zaciągać smrodek. No właśnie - czy może zaciągać? Czy ktoś ma takie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 26.05.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Pewnie będzie zaciągać.Było wałkowane już ze 100x.Ponadto możesz mieć kłopot z odbiorem technicznym, bo jest wymagana jakaś minimalna odległość między wylotem wentylacji i odpowietrzeniem pionu - ale nie pamiętam jaka (2m? 4m? 5m? - poszukaj).Ale, jak znam życie i to forum, i tak zrobisz jak będziesz chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 26.05.2008 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 właśnie, było wałkowane że jak poprawnie zrobisz wentylację (czyli w grawitacujnej zadbasz o nawiew a nie tylko o wywiew) to nie ma prawa nic zaciągać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 26.05.2008 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 właśnie, było wałkowane że jak poprawnie zrobisz wentylację (czyli w grawitacujnej zadbasz o nawiew a nie tylko o wywiew) to nie ma prawa nic zaciągać ale nawet przy poprawnie wykonanej grawitacyjnej latem może być odwrotny przepływ powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 26.05.2008 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Dokładnie. Poza tym tekst "nie ma prawa" jest tutaj, hmmm, trochę bez sensu. Może i nie ma prawa, ale potrafi zaciągnąć Chyba nie chciałbyś się o tym przekonywać np. w czasie urodzin żony: otwierasz szampana, a tu nagle buuuuuu... jak capi Moim zdaniem ryzykowanie na etapie budowy nie ma sensu. Wyprowadzenie pionu "jak Bóg przykazał" nie jest wielkim kosztem na tym etapie, ale jak dasz kominem i potem będzie jednak czasami zaciągać, to w wykończonym domu będziesz musiał robić rewolucję i totalną demolkę. Ja tam takich totolotków nie lubię i nie uznaję - dla mnie to lenistwo i już. Ale oczywiście mogę nie mieć racji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts