Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chcę kupić deski sosnowe frezowane o grubości 2cm i zrobić podłogę na strychu, przytwierdzając je bezpośrednio do wiązarów. Mocować je wkrętami czy gwoźdźmi? No i czy robić to na tych frezach, czy na środku deski?

Doradźcie. Nie znam się na tych tematach, a chcę to zrobić sam. Jeżeli mam jeszcze na coś zwrócić uwagę, to też napiszcie

https://forum.murator.pl/topic/102434-pod%C5%82oga-z-desek-na-strychu-jak-poprawnie-wykona%C4%87/

Gwoździe wychodzą, i to dość szybko. Tzn. łebki zaczynają wychodzić z desek, bo więźba pracuje. A jeśli będziesz bił gwoździe w felc desek, to wychodzące łby mogą uszkodzić deski nasunięte na felc.

Tak więc chyba tylko śruby zostają.

Są gwoździe do palet, takie łatwo nie wyjdą.

Jeżeli na poddaszu są już płyty gipsowe to tylko wkręty.

Miałem deski podłogowe i przybiłem je na stare kwadratowe gwoździe, lekko podrdzewiałe ;)

Bić bezpośrednio przez deski, to nie boazeria.

Myślę że 2 cm deska może być za cienka. A jakie są przestrzenie między krokwami?

Są gwoździe do palet, takie łatwo nie wyjdą.

Jeżeli na poddaszu są już płyty gipsowe to tylko wkręty.

Miałem deski podłogowe i przybiłem je na stare kwadratowe gwoździe, lekko podrdzewiałe ;)

Bić bezpośrednio przez deski, to nie boazeria.

Myślę że 2 cm deska może być za cienka. A jakie są przestrzenie między krokwami?

935mm

To są wiązary, więc podłoga będzie pełniła również funkcję stabilizującą. To bicie/wkręcanie bezpośrednio przez deski jest chyba pewniejsze.

Przy takim rozstawie krokwi 20mm to mało. Będzie się uginać.

Daj deski calówki (25mm).

A co do gwoździ - ja dawałem takie o przekroju kwadratowym, skręcone w spiralę (ok. 1...1.5 obrotu na gwóźdź).

Po roku niektóre wysunęły się i o 5mm - a więźba wygląda na stabilną: zrobiona dobrze, skręcona i zbita mocno, nic nie skrzypi i się nie rusza.

Drewno pracuje - i nie ma na to rady.

Przy takim rozstawie krokwi 20mm to mało. Będzie się uginać.

Daj deski calówki (25mm).

Nawet jeżeli będą na pióro i wpust?

Przy takim rozstawie to nawet płyty OSB o grubości 25mm nie zaleca producent, ale sprawdź bo może się mylę.

Czyli co?

Nabić na wiązary łaty (np. co 50 cm) i dopiero do łat deski?

Jakie wtedy przekroje tych łat powinny być?

Dodam, że strych jest przystosowany do przyjęcia 100kg na mkw

Czyli co?

A cochcesz robić na tym strychu? 100kg/m2 to raczej nie za wiele. Już bez podłogi dobrze zbudowany męszczyzna może wchodzić na strych ze strachem w oczach, a o przytuleniu się do ukochanej na stojąco można zapomnieć :-)

Czyli co?

A cochcesz robić na tym strychu? 100kg/m2 to raczej nie za wiele. Już bez podłogi dobrze zbudowany męszczyzna może wchodzić na strych ze strachem w oczach, a o przytuleniu się do ukochanej na stojąco można zapomnieć :-)

Strych ma 30mkw i będą tam przechowywane lżejsze rzeczy. Przytulanie itp. w innym miejscu :)

Te 100kg to jest raczej na warstwę, czyli jeden wiązar. Wiadomo, że podłoga rozłoży obciążenie na kilka sąsiadujących wiązarów. Hm.. więc może i z tym przytulaniem będzie ok :)

A gdzieś wyczytałem, że legar może być 5x5cm pod warunkiem, że odstępy będą małe - ok 40cm.

Bedzie ok?

2cm mało a frez po co?

na strychu teraz gorąco.

więc przed przybiciem niech deski poleżą na strychu jakiś czas,choćby były suszone w komorze.mniejsza szansa na duże szczeliny (małe i tak będą).

Ja miałem podobnie ok.40m. kw. Położyłem lużno deski calówki, trochę na wkręty trochę na gwoździe. Jak deska szeroka to się nie ugina jak wąska to jest pewne ugięcie, ale przecież nie jest to miejsce do ciągłego użytkowania.