Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zlokalizowac przeciek w hydraulice !!!!

Recommended Posts

Mam spory problem. Wycieka mi gdzies woda prawdopodobnie na jakiejs zlaczce. Wykluczylem instalacje grzewcza poniewaz cisnienie nie spada. Nie kreci sie nawet licznik wody byc moze kapie po kropelce na jakims zaworze. woda podceika mi na calym korytarzu i jest podciagana kapilarnie przez gazobeton.

Czy jest sposob zlokalizowania przecieku bez kucia wszystkich kafli?

Dzieki za podpowiedzi

CMyK

Kamera termowizyjna
O ile jest to ciepła woda :).

Są urządzenia do wykrywania przecieków metodami akustycznymi.

Zobacz np. tutaj :

http://www.munters.com.pl/pl/pl/Produkty-i-Usugi/Dzial-MCS/Restytucja-mienia/Wykrywanie-przeciekow/

dzieki za link juz sie umowilem na skanowanie na czwartek koszt 200 zl zobaczymy co wyjdzie z tego facet mowi ze na 90% wykryje przeciek lub przynajmniej poda przyblizony rejon przecieku

CMyK

znalezli przeciek zajelo im to 3 minuty i o dziwo nie wzieli ani grosza stwierdzajac ze to drobna sprawa rzadko to sie obecnie zdarza porzadna firma, przyjechali na czas firmowymi samochodami i w firmowych wdziankach :wink:

CMyK

:D

Jaką metodą wykryli ten przeciek ?

• 2 years później...

witam

ja mam taki problem ;

od dłuższego czasu mam spadek ciśnienia , pompa [grundfos] włączala się mi co 40min potem 30min za jakiś czas co 5min jakoś nie zwracałem na to uwagi , na ścianach ani na suficie nic nie ma widać gdzie ten wyciek jest , mysle że jest gdzieś w posadzce w posadzce też tego nie zobaczę bo p.hydraulik rury położył mi pod chudziakiem [miedziane] czyli wszystko idzie w ziemie . ale ostatnio pompa zaczela włączać sie co 20sek no to już przesada i zaczelem od kontroli pompy.

Pompa jest ok był pan z serwisu założył jeszcze dwa zawory zwrotne , ciśnienie dalej spada . Potem jeszcze pan od studni może tam, tam też ok a ciśnienie dalej spada . Potem panowie hydraulicy , sprawdzili spadek ciśnienia jest na instalacji,

ale gdzie ??

zaczęli kuć w garażu bo w jednym miejscu podłoga jakaś wilgotna dokopali się do rur ale wycieku tam nie było

i tu się zaczyna problem bo nic nie zrobili a przestało spadać ciśnienie dziwili się myśleli że to program ,,usterka'' ;-)

Jest już drugi dzień a ciśnienie a ciśnienie nie spada . O co chodzi? może ktoś mi to wytłumaczyć przecież samo się nie naprawiło . W pn.mają te rury z powrotem zamurować aż się boje że znowu zacznie cieknąć [spadać ciśnienie] . Co robić? Dlaczego przestało nagle spadać ciśnienie ?

• 8 years później...
Mam spory problem. Wycieka mi gdzies woda prawdopodobnie na jakiejs zlaczce. Wykluczylem instalacje grzewcza poniewaz cisnienie nie spada. Nie kreci sie nawet licznik wody byc moze kapie po kropelce na jakims zaworze. woda podceika mi na calym korytarzu i jest podciagana kapilarnie przez gazobeton.

Czy jest sposob zlokalizowania przecieku bez kucia wszystkich kafli?

Dzieki za podpowiedzi

CMyK

Licznik nigdy nie będzie się kręcił przy mały wycieku... Pierwsza rzecz jaką trzeba zrobić to próby szczelności instalacji zimnej wody, ciepłej wody i centralnego (choć tutaj jeśli nie dolewasz wody to można odpuścić)

Termowizja nie zawsze pokazuje... najlepiej wezwać kogoś z termowizją oraz z geofonem.

Pozdrawiamy

Lakus - lokalizacja wycieków