Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie konstrukcyjne związane z fundamentami. Budujemy dom na lekko pochyłej działce , opadającej od północy, od drogi na południe. Spadek nie jest bardzo duży , ale wystarczający żeby stwarzać pewne problemy natury konstrukcyjnej. Konstruktor podczas adaptacji projektu zaproponował nam wykonanie płyty pod budynkiem zamiast fundamentów - natomiast projekt zakłada dom bez piwnicy, osadzony na ławach.

Problem polega na tym, że droga biegnąca wzdłuż działki jest nieco wyżej niż teren działki, a w południowej części budynku od strony ogrodu, różnica poziomu pomiędzy poziomem płyty a poziomem "0" od którego chcemy zacząć budowę ścian wyniesie na oko ok 180 cm. Poziom gruntu od północy chcemy podnieść do poziomu drogi ( wiem że będzie to ogromny koszt związany z nawiezieniem ziemi i gruzu, ale wkalkulowaliśmy to w koszty budowy ) natomiast od południa chcemy obsypać ściany ziemią i wykonać skarpę. I teraz pytanie : co zrobić z przestrzenią która będzie jakby między płytą a podłogą, ponieważ jakby nie patrzeć, wychodzi nam dość niska piwnica, której właściwie nie chcemy i do niczego nie jest nam potrzebna. I teraz kilka pytań z tym związanych:

1. Jak sądzicie, lepiej zasypać to ziemią ? wylać strop i zostawić tam pustą przestrzeń ?

2. Co z ew wilgocią w obu rozwiązaniach ? czy zostawienie pustki pod budynkiem wymaga specjalnego zabezpieczenia przed ew zbierającą się tam wodą ?

3. A może w ogóle zrezygnować z płyty fundamentowej i wkopać się głębiej z ławami ?

Z góry dzięki za sugestie i pozdrawiam,

https://forum.murator.pl/topic/102438-p%C5%82yta-fundamentowa-pod-budynkiem-zasypywa%C4%87-czy-nie/

Dlaczego konstruktor proponuje płyte? Dlatego że jest spadek na działce - dobrze zrozumiałem? Dziwna rozwiązanie proeblemu.

Jak juz sam zauważyłeś jak zrobisz płyte potem ją zasypesz a potem wykonasz chudziak, niby można tylko po co to ? Kto za to zapłaci? Wg mnie ławy byłyby tańsze (chyba ze masz kiespkie grunty)

Witam, konstruktor proponuje płytę właśnie z powodu spadku na działce, argumentuje to równomiernym osiadaniem budynku , dodatkowo podpiera się analizą geologiczna z której - wg niego - wynika, że właśnie tak należy to zrobić ...
Też wydaje mi się, że płyta to dziwne rozwiązanie. Mam działkę z takim spadem, różnica do poziomu zero to ok. 1,30. Fundament będzie "schodkowy", a resztę wysypiemy piaskiem. Z tym,że koszt zasypania piaskiem będzie ogromny więc szukamy innych rozwiązań, typu jakaś wysiewka, bo są do tego specjalne o wiele tańsze... Tej przestrzeni między płytą i tak przecież nie można zostawić pustej.