Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie - średni koszt koszt wykończenia i urządzenia

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Chcę kupić mieszkanie w stanie developerskim - nawet upatrzyłem już sobie jedno (53,6m2 w Dąbrówce pod Poznaniem). Za całość developer żąda 274 tys. brutto. Chciałbym wziąć kredyt w odpowiedniej wysokości (moja zdolność kredytowa niech zejdzie na dalszy plan;) i w związku z tym mam pytanie, ponieważ kompletnie się w tym nie orientuje - jakie są koszty i czas wykończenia i urządzenia takiego mieszkania? Zaznaczam, że chodzi mi o średnie ceny dla Poznania - ani najtańsze ani najdroższe.

Mieszkanie będzie posiadać aneks kuchenny zamiast osobnej kuchni - czy to w jakiś sposób może zmniejszyć koszta? Poniżej rozpiska poszczególnych pomieszczeń:

- hol wejściowy: 3,85 m2

- pokój dzienny z aneksem kuchennym: 33,11 m2

- sypialnia: 12,07 m2

- łazienka: 4,60 m2

- taras: 6,56 m2

Developer wykańcza mieszkanie standardowo - wylewka betonowa, instalacje; grzejniki, kocioł, osprzęt elektryki, tynkowanie ścian oraz ich wstępne malowanie.

Nie zamierzam burzyć/dokładać żadnych ścianek działowych, czy wprowadzać innych rewolucji w układzie mieszkania. Chcę je doprowadzić do takiego stanu, aby można było w nim jak najszybciej zamieszkać. Dlatego też pytam ekspertów - o jakim rzędzie kwoty powinien myśleć biorąc kredyt również na jego wykończenie? Czy będę w stanie zamknąć się np. w 50 tys.? (proszę się nie śmiać jak coś - to czysty strzał:)).

Pytanie dodatkowe - ile za usługę biorą sobie w Poznaniu dekoratorzy wnętrz i co wliczają w cenę? Czy usługa ta płatna jest zawsze od m2, czy też zależy to od dekoratora?

Z góry dziękuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam.

jesli masz juz ogrzewanie to spokojnie sie w tej kwocie wyrobisz,no chyba ze chcesz niewiarygodnie dobry material,przejrzyj dobrze dzial "LISTY PLAC WYKONAWCOW" tam napewno wiele watpliwosci Ci sie rozwieje

jak juz tu jestem to moge Ci powiedziec ze w tym tygodniu odbieram klucze do identycznego mieszkania,55m2,ten sam uklad pomieszczen tylko ze w starym budownictwie i aneks dopiero bede musial przeniesc do salonu a w kuchni bedzie sypialnia,ale nawet wymiary prawie te samesypialnie aby bede mial 2m wieksza

w tej chwili mam juz umuwionego znajomego ktory polozy gladz 15zl/m2 ale w Lublinie normalnie 20-25zl

sufity podwieszane 30zl (normalnie 35-45zl/m)

panele dobrej klasy jak sam polozysz to w 2tys sie zmiescisz spokojnie

plytki sa strasznie rozwiane cenowo takze tu musisz sie sam zorientowac ale glazurnika za 20zl/m mozna znalezc dobrego

elektryk (w zaleznosci od tego co bedziesz robil) u mnie 1500zl za kilkanascie gniazdek i wlacznikow i 6xoswietlenie

jak Ci przyjdzie meblowac to dopiero sie za glowe zlapiesz :o

ja sie wstepnie zorientowalem i mi rece opadly :cry:

jesli masz juz ogrzewanie to spokojnie sie w tej kwocie wyrobisz,no chyba ze chcesz niewiarygodnie dobry material,przejrzyj dobrze dzial "LISTY PLAC WYKONAWCOW" tam napewno wiele watpliwosci Ci sie rozwieje

Dzięki za odpowiedź :) Jak pisałem - interesują mnie materiały średniej klasy (aczkolwiek porządne), a dział o którym piszesz (właśnie w nim jestem;) wstępnie przejrzałem i ciężko znaleźć aktualne ceny dla Poznania (albo ja źle szukam).

jak Ci przyjdzie meblowac to dopiero sie za glowe zlapiesz :o

ja sie wstepnie zorientowalem i mi rece opadly :cry:

Jeżeli to nie tajemnica - możesz podzielić się informacją, ile wyszło Ci wstępnie za umeblowanie tych dwóch pokojów, kuchni i łazienki? Cały czas myślę o tym dekoratorze wnętrz (bo mam pomysł na mieszkanie, ale nie dość cierpliwości, żeby zaplanować każdy szczegół i potem szukać wszystkiego jeżdżąc od sklepu do sklepu) i nie wiem, czy cena za jego usługi nie zwali mnie z nóg ;)

tak jak napisalem wyzej dopiero w tym tygodniu odbieram klucze takze jeszcze nie kupilem mebli ale wstepne obliczenia to;

blat z szafkami w aneksie raczej niskiej klasy ok 4000zl

system modulowy z blackredwhite podaje link http://www.brw.com.pl/

mozesz tu sprawdzic cene kazdej szafki,ja wybralem LARGO Classic (tylko to co jest na scianie to ok 3000)

lozko z materacem 1200-1500

sofa do salonu 2000

fotele ok 500szt

szafa 1300

komoda do sypialni 500

biurko 400

dolicz jeszcze stolik ok 200-300(tu nie jestem pewien ceny bo ja juz mam wlasnej roboty)

potem jeszcze sprzet agd i rtv