czarnyleon20 26.05.2008 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Witam wszystkich bardzo serdecznie Mam problem bo chcialbym rozpoczac budowe i nie wiem od czego zaczac nie mam sie kogo poradzic.Juz pisze o co chodzi Ojciec posiada dzialke na ktorej stoji dom chlewik stodol dzialka jest o wielkosci 3500m2 i duza jej czesc jest wolna i chcialbym wyznaczyc dzialke dla mnie ktora bedzie o wielkosci ok 2500 tys m2 i moje pytanie Jakie dokumenty potrzebuje od geodety zeby mi wystwil chodzi mi o wszystko od wkopania slupkow granicznych poinne rzeczy potrzebne itd bardzo bym prosil zeby ktos mogl byc tak mily i napisac mi wszystko co powinienem zrobic odsamego poczatku do samego rozpoczecia budowy i jakie dokumenty posiadac zeby rozpoczac budowe chodzi mi o rzeczy ktore powinienem zrobic zaczynajac od wydzielenia dzialki po projekt do rozpoczecia budowy prosil bym o podanie wszystkich formalnosci w najdrobniejszych szczegolach chodzimi o wszystkie dokumenty(wiem ze to duzo pisania ale bardzoprosilbym o pomoc i o podanie miej wiecej podania kosztow za wszystkie wydatki zwiazan ez wydzieleniem dzialki zdobyciem mapek dzialki od geodety po papiery w gminie i starostwie do projektu )wiem ze pisze nie fachowymjezykiemale nie mam pojecia w co wlozyc rece z gory dziekuje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 26.05.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 zacznij od lektury i na początek wystąp o WZ / MPZP a Pań nie proszisz o pomoc, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 26.05.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Może to i dobrze, bo można spokojnie dać paznokciom wyschnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 26.05.2008 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 nie wiem od czego zaczac nie mam sie kogo poradzic Masz dostęp do internetu i nie wiesz co to są Google? Z Twojego pytania widać że nawet nie próbowałeś z nich skorzystać Zacznij od UG i WZiZT potem idź na wycieczkę - UG, Starostwo, geodeta natomiast szczegółowych porad udzielają strony internetowe starostw - jakie dokumenty, do czego potrzebne i ile to kosztuje Wykaż że się jakąś inicjatywą, napisz wiem to i to, sprawdziłem to i to, nie wiem jeszcze tego i tego (lub mam wątpliwości). Jeśli chcesz innego rozwiązania które zwolni Cię od wycieczek i szukania na własną rękę to znajdź człowieka (a są tacy) wiedzącego co, gdzie i jak. On Ci poprowadzi sprawy papierkowe do PnB włącznie. Tyle że to kosztuje. P.S. Może i nie na temat ale spróbuj poszukać na klawiaturze znaków interpunkcyjnych. Ich brak (plus literówki) to jak dla mnie świadczą o olewaniu interlokutorów. Tylko nie pisz że jesteś kolejnym dys... (bo jest to modne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 27.05.2008 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 bardzo bym prosil zeby ktos mogl byc tak mily i napisac mi wszystko co powinienem zrobic odsamego poczatku do samego rozpoczecia budowy i jakie dokumenty posiadac zeby rozpoczac budowe ja jestem miła i Ci pomogę troszeczkę w urzędzie swojej gminy sprawdź: - czy cała działka jest objęta obowiązującym planem zagospodarowania przestrzennego - jeśli tak to sprawdź na rysunku planu i w tekście co tam jest przewidziane, w razie czego pytaj urzędnika niech Ci wyjaśni, - jeśli nie ma planu to spytaj czy był dla tego terenu kiedyś plan zagospodarowania który stracił ważność - sprawdź co przewiduje w tym miejscu Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy, czy nie jest tam planowana ważna droga, linie wysokiego napięcia itp, to ważne jeśli chcesz budować dom, ważne żebyś wiedział co będzie w sąsiedztwie jeśli planu nie ma to przeczytaj uważnie od Art 59 do do 65 - zwłaszcza 61.1. 4) ustawa o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym w starostwie w wydziale geodezji (chyba, niech mnie ktoś poprawi w razie czego) - weź wypis z rejestru gruntów i wyrys z mapy ewidencyjnej dla tej działki To jaki jest rodzaj użytków na tej działce (masz podane w wypisie) może ułatwić Ci sprawę, dla RV i gorszych nie jest wymagana zgoda na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych na cele nierolnicze I jeszcze pare ważnych informacji większość informacji znajdziesz na stronie internetowej swojej gminy - wpisz w google BIPnazwa Twojej gminy (biuletyn informacji publicznej), z wnioskiem o wydanie warunków zabudowy występuje się wtedy, gdy nie ma planu zagospodarowania przestrzennego dla tego terenu, jak jest plan zp to od razu o pozwolenie na budowę, decyzję o warunkach zabudowy (wz) gmina wydaje dla konkretnej działki na konkretny cel. Jeśli wystąpisz o wz dla działki x to nie będzie ona dotyczyła tej działki po jej podziale, będą już inne nr działek, o wz może wystąpić każy, nie musi być właścicielem, o pozwolenie na budowę (PnB) może wystąpić właściciel, decyzje można "przenieść" na inną osobę, na podstawie wz dostaje się Pnb nie jestem pewna czy we wniosku o wydanie decyzji wz można jednocześnie wystąpić o podział działki może ktoś z miłych i wyrozumiałych Pań i Panów Ci podpowie a w ogóle się nie przejmuj i zadawaj pytania krótkie i konkretne no i nie zniechęcaj się, jak czegoś nie rozumiesz to pytaj jest takie powiedzenie nie ma głupich pytań....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabela.16 28.05.2008 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 No po pierwsze google,po drugie murator,po trzecie forum muratora...a jak już wszytsko poczytasz to zanotuj pytania i udaj się do instytucji odpowiednich i popytaj co i jak.Jak beda widziec ze sie cos interesujesz po łatwiej wam bedzie rozmawiac a i ty wiecej zrozumiesz..isc tak bez przygotowania to trudne bo troche tych info jest.W naszych urzedach zadko sie zdarza zeby byly tam osoby wszechwiedzace ,raczej konczy sie na odeslaniu do innego urzedu"bo my sie tutaj tym nie zajmujemy":( Bo to POLSKA własnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabela.16 28.05.2008 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 aha ludzie "wszechwiedzacy" kosztuja..ale warto oni zalatwia to w kilka dni bo wiedza co i jak a ty bedziesz odsylany czesto od jednego do drugiego urzedu i moze to trwac o wiele dluzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.05.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Dziewczyny, a może zacznijcie od "ty wstrętny antyfeministo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 28.05.2008 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 no co Ty Siwy tak sformuowany temat świadczy o zdrowym podejściu do życia Panowie na polowanie Panie pilnować ogniska ale byłby dym w psychologu a jak panowie tylko to panie się wetną gdzie je nie proszą bo są bardziej wyrozumiałe wrażliwsze i w ogóle i jak trzeba to nawet na chwilę przerwą malowanie paznokci http://forum.muratordom.pl/zona-nie-chce-nosic-cegiel-i-mieszac-zaprawy,t27233.htm?highlight=równouprawnienie opowiadanie Juras XR4Ti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts