zielinsk 26.05.2008 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Chciałbym zamontować wkład z płaszczem wodnym. zastanawiam się nad kilkoma propozycjami: Lechma, CTM, Edilkamin, Byrski - wkład o mocy ok. 15 kW. Proszę o pomoc w wyborze........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 26.05.2008 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Chciałbym zamontować wkład z płaszczem wodnym. zastanawiam się nad kilkoma propozycjami: Lechma, CTM, Edilkamin, Byrski - wkład o mocy ok. 15 kW. Proszę o pomoc w wyborze........ glos na ctm-mam, używam-super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 26.05.2008 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 I ja na CTM - mam, używam, super, ostatnio przerobiłem instalacją i grzeje mi cwu, dzieki czemu będę miał motywację do używania kominka w lecie A poważniej: CTM ma dwa hiciory: 1. Bypass spalin - to taka dżwignia wyciągana z przodu. Jak wyciągniesz, spaliny nie grzeją tak płaszcza i dzięki temu można korzystać z kominka w lecie bez obawy zagotowania instalacji (oczywiście palić należy z umiarem). 2. Przepustnica powietrza: polecam, bo dzięki temu łatwiej można palić w kominku paliwem "szybkopalnym", np. brykietami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielinsk 27.05.2008 02:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 A może macie jakiegoś dytrybutora CTM w Warszawie lub okolicach (takiego co by dobrał do wkładu całość osprzętu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 27.05.2008 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Super wątek. Podzielcie się, jeśli można, również informacjami na temat kosztów - kominek ile? + instalacja ile? Czym dodatkowo grzejecie? Czy ktoś używa zestawu prąd + kominek z płaszczem, a może do tego ma wodną podłogówkę? Czy to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomeckianin83 27.05.2008 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 W Warszawie jest firma EEP Sp. z o.o. ul. B. Czecha 57 tel 22/8125425 Dzwoniłem rozmawiałem bardzo miła Pani zapraszała po ogromy rabat:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 27.05.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 mam podłogówke w całym domu-kominek swietnie się sprawdza nawet teraz -mieszkamy od kilku dni i pierwsze noce grzalsmy. pow grzania 90m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 27.05.2008 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 ... Czy ktoś używa zestawu prąd + kominek z płaszczem, a może do tego ma wodną podłogówkę? Czy to ma sens? Mam kominek z płaszczem wodnym, kocioł elektryczny i solary. Wszystko to pracuje na wspólny bufor (zasobnik w zasobniku 550/150). Do tego ogrzewanie podłogowe w całym domu ~200m2. Firma Makroterm kominek panoramiczny 18 kW - kominki mają sterowaną elektronicznie dmuchawę wspomagającą rozpalanie, dozującą ilość powietrza podczas spalania i zapobiegającą wygaśnięciu kominka. Wszystko wspólpracuje bardzo dobrze - intensywnie użytkowane od lutego. Jak paliłem w kominku (luty - kwiecień) to piec elektryczny był cały czas wyłączony. Odkąd przestałem palić w kominku kocioł elektryczny włączył się tylko kilka razy aby dogrzać wieczorem cwu jak było mało słoneczka i solary nie dały rady. W chłodniejsze dni majowe zdarzyło się nam rozpalić po południu w kominku (6 - 7 kawałków drewna tak mniej więcej 1/4 kominka) i to wystarczyło na ogrzanie salonu, łazienek i cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwalek 27.05.2008 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Ja będę miał:- podłogówka w całym domu (ok. 250m2)- kominek z płaszczem- docelowo pompa ciepła Idea jest taka - póki mnie nie stać na PC to chcę grzać wszystko kominkiem (co, cwu) - wiem że to będzie upierdliwe na początku ale traktuje to jako stan przejściowy... Dostałem wycenę dzisiaj: - podłogówka na 250m2 (21000 pln)- kominek (taki za 5000 - CTM) + zasobnik 200l + bufor 1000l (biawar) = 28000 Razem na "wszystko co jest potrzebne" wyszło więc 49000 Mam wobec tego 2 pytania: 1. Czy możecie pokazać w jaki sposób połączone macie kominek z zasobnikiem/buforem?2. czy powyższe wyliczenia mieszczą się w granicach rozsądku? Serdecznie pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkoski 27.05.2008 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Witam, Do Jurka Z. Czy tego Makroterma z solarami i piecem elektrycznym montował ci jakiś instalator Makroterma, czy taki "zwykły" instalator kominków? Ciągle czytam, ze taka instalacja jest skomplikowana i że musi być naprawdę dobry fachowiec, żeby to działało bez zarzutu, to znaczy przełączało się na c.w.u, c.o czy podłogówkę. Moze namiar na jakiegoś polecanego specjalistę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwalek 27.05.2008 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 i jeszcze 3 pytanko 3. Czy ktoś ma kominek razem z podłogówką bez solarów - bo jakoś NIGDZIE nie mogę znaleźć takiego projektu gotowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 27.05.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Witam, Do Jurka Z. Czy tego Makroterma z solarami i piecem elektrycznym montował ci jakiś instalator Makroterma, czy taki "zwykły" instalator kominków? Ciągle czytam, ze taka instalacja jest skomplikowana i że musi być naprawdę dobry fachowiec, żeby to działało bez zarzutu, to znaczy przełączało się na c.w.u, c.o czy podłogówkę. Moze namiar na jakiegoś polecanego specjalistę? Montaż wykonała firma z listy Makrotermu. Dojeżdżali do mnie aż z Trzebini. Usługę wykonali terminowo i bardzo porządnie. Ekipa bardzo zgrana, nikt nikogo o nic nie pytał tylko wszyscy robili swoje. Montowali kominek, solary, kocioł elektryczny, podłogówkę i instalację wod-kan. Możesz obejrzeć parę zdjęć z montażu - link w podpisie. Szukałem takiej firmy w okolicy ale albo montowali kominki albo solary jakoś nie trafiłem na taką co by miała doświadczenie w pełnym zakresie. Może słabo szukałem Chciałem, żeby całość robiła jedna firma, żeby nie było zwalania winy na innych jak by coś nie działało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielinsk 27.05.2008 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 ... Czy ktoś używa zestawu prąd + kominek z płaszczem, a może do tego ma wodną podłogówkę? Czy to ma sens? Mam kominek z płaszczem wodnym, kocioł elektryczny i solary. Wszystko to pracuje na wspólny bufor (zasobnik w zasobniku 550/150). Do tego ogrzewanie podłogowe w całym domu ~200m2. Firma Makroterm kominek panoramiczny 18 kW - kominki mają sterowaną elektronicznie dmuchawę wspomagającą rozpalanie, dozującą ilość powietrza podczas spalania i zapobiegającą wygaśnięciu kominka. Wszystko wspólpracuje bardzo dobrze - intensywnie użytkowane od lutego. Jak paliłem w kominku (luty - kwiecień) to piec elektryczny był cały czas wyłączony. Odkąd przestałem palić w kominku kocioł elektryczny włączył się tylko kilka razy aby dogrzać wieczorem cwu jak było mało słoneczka i solary nie dały rady. W chłodniejsze dni majowe zdarzyło się nam rozpalić po południu w kominku (6 - 7 kawałków drewna tak mniej więcej 1/4 kominka) i to wystarczyło na ogrzanie salonu, łazienek i cwu. Czy mógłbyś powiedzieć ile drewna spliłeś w okresie kiedy działał sam kominek/ np. w skali miesiąca/, i oczywiście jaką powierzchnię nim ogrzewałeś. Interesuje mnie porównanie kosztów palenia drewnem w kominku w stosunku do ogrzewania gazem. Bo jakoś mi wyglada że raczej koszt kominka z płaszczem dosyć wolno się zwraca. A może nie mam racji - podpowiedzcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 28.05.2008 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 To jest pierwszy sezon. Zacząłem palić na początku grudnia (budowę zacząłem w czerwcu). Dach nie był ocieplony, okna pootwierane wszystko schło. Na górze dopiero układano rurki podłogówki i robili wylewki. Paliłem czym popadnie i szło tego tyle, że myślałem, że we wszystkich składach w okolicy zabraknie dla mnie drewna. Uspokoiło się dopiero pod koniec lutego po "wyprowadzeniu" się robotników. Od 20 marca spaliłem około 3 do 4 m3 brzozy (niezbyt suchej), ale ten sezon nie jest miarodajny ze względu na znaczne zapotrzebowanie ciepła do osuszania budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwalek 28.05.2008 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 A jak podłączyłeś kominek do podłogówki? Wymiennik czy bufor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 28.05.2008 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 A jak podłączyłeś kominek do podłogówki? Wymiennik czy bufor? Mam kominek z płaszczem wodnym, kocioł elektryczny i solary. Wszystko to pracuje na wspólny bufor (zasobnik w zasobniku 550/150). Do tego ogrzewanie podłogowe w całym domu ~200m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwalek 28.05.2008 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Dzięki Jurek... Jam myślałem o konfiguracji 300/1000l... tylko takich buforów "zasobnik w zasobniku" chyba nie ma. 300l > dlatego że mam 2 małych dzieci więc 150 wydaje mi się ciut mało żeby zrobić wannę + 2 prysznice w tym samym czasie... 1000l > dlatego żeby nie trzeba było ciągle dokładać do kominka tylko mieć możliwość jego wygaśnięcia wieczorem i rozpałki rano... tnz. im większy zbiornik to chyba więcej energii da się zmagazynować. Chodziło mi też o samo przekierowywanie energii z kominka - np. najpierw nagrzewa wodę w zasobniku cwu a potem (jeśli już cwu jest pełne) ciepło byłoby przekierowywane na bufor pod podłogówkę... Czy sądzisz że takie rozwiązanie miałoby sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwalek 28.05.2008 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Dzięki Jurek... Jam myślałem o konfiguracji 300/1000l... tylko takich buforów "zasobnik w zasobniku" chyba nie ma. 300l > dlatego że mam 2 małych dzieci więc 150 wydaje mi się ciut mało żeby zrobić wannę + 2 prysznice w tym samym czasie... 1000l > dlatego żeby nie trzeba było ciągle dokładać do kominka tylko mieć możliwość jego wygaśnięcia wieczorem i rozpałki rano... tnz. im większy zbiornik to chyba więcej energii da się zmagazynować. Chodziło mi też o samo przekierowywanie energii z kominka - np. najpierw nagrzewa wodę w zasobniku cwu a potem (jeśli już cwu jest pełne) ciepło byłoby przekierowywane na bufor pod podłogówkę... Czy sądzisz że takie rozwiązanie miałoby sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 29.05.2008 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Proponuję lekturę http://forum.muratordom.pl/jak-to-sie-robi-czyli-bufor-ciepla,t89352.htm?highlight=bufor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastian z wrocka 29.05.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 mam makroterma 18 kw wpięty do bufora 750/250 l, razem z kotłem hitona na pellets kocioł jest teraz wygaszony a ja co 2 dni odpalam kominek na około 2 h i w ten sposób mam ciepła wodę w kranie pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts