Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkład z płaszczem

Recommended Posts

Witam Kolegów,

Jestem posiadaczem kominka Lechma i generalnie po roku mieszkania kilka spostrzeżeń:

NA MINUS:

- koszt instalacji i całej infrastruktury (zawory, pompy, ups) na pewno się nie zwróci (ja miałem po preferencyjnych cenach wszystko więc nie narzekam, ale gdybym miał kupować...),

- przy cenach drewna w granicach 160zł/m3 czyli standardowych warszawskich kominek nie jest alternatywą dla gazu i stwierdzam to z całą stanowczością,

- kominek to gadżet używany raz na jakiś czas, codzienne palenie po pracy etc jest fikcją przy dynamicznym trybie życia,

- ogrzewanie gazowe jest zdecydowanie wygodniejsze, bezobsługowe i podejrzewam, że niewiele droższe jeśli porównalibyśmy koszt w dłuższym okresie czasu,

NA PLUS:

- kominek jest pięknym nastrojowym miejscem w domu, dodaje klimatu i wprowadza pozytywny nastrój w zimne wieczory,

- jeśli już w nim palimy super sprawą jest to, że odłącza się piec i we wszystkich pokojach mamy ciepłe kaloryfery!!! nie ma porównania do tradycyjnych wkładów dających ciepło tylko w miejscu palenia,

- kominek Lechmy jest bardzo porządny, sprawnie działa, elektronika jest bez zarzutu, pompa daje doskonale radę - szczerze polecam!!!

REASUMUJĄC:

Kominek z płaszczem wodnym można traktować jako inwestycję TYLKO POD WARUNKIEM dostępu do taniego drewna, przy kupnie w rynkowych cenach nie ma mowy o ekonomice tego rozwiązania vs. gazowego. Generalnie jest to nowoczesne rozwiązanie dla lubiących komfort i świadomość, że gdy już palimy w kominku to ciepło mamy w całym domu! Proponuję rozważyć wszystkie za i przeciw przed kupnem, ja polecam LECHMĘ i jej kominki.

H.

Dzięki, Jurek Z, obejrzałam sobie zdjęcia. Czy podłogówce masz w wylewce - akumulacyjną, czy bezposrednio pod płytkami? Pozdrawiam.

Mam 7 cm wylewki

Mam takie pytanie czy naczynie wzbiorcze przelewowe jest instalowane przy kominku czy moze byc w kotlowni tam gdzie wymiennik płytowy?

U mnie jest nad kominkiem. zastanawiam się czy nie puścić rurek przewodem wentylacyjnym i zabudować je na poddaszu bo może przeszkadzać w obudowie kominka. Ponadto jak trochę przeholuję z wielkością płomienia (jak nie domknę popielnika) to dobiegają z niego stuki. Z jednej strony to dobrze bo zwraca na siebie uwagę, a z drugiej lepiej niech sobie stuka na poddaszu. Obawiam się też czy na nieogrzewanym poddaszy przy większych mrozach nie zamarzną rurki.

Moi mili,

Mam (wydawałoby się) prosty pomysł na system grzewnczy. Idea jest następująca:

1. Rozpalam w kominku i prioretytowo ogrzewany jest zbiornik cwu. Po jego nagrzaniu do zadanej temp. ładowany jest bufor akumulacyjny z którego rozchodzi sie ciepło na podłogówkę.

2. po drugiej stronie jest pompa ciepła która ma działać identycznie (czyli prioretytowo grzeje cwu a potem ładuje bufor akumulacyjny).

3. Oczywiście w momencie kiedy działa kominek, pompa włącza się tylko wtedy gdy jest to potrzebne.

Wydawało mi się to proste na początku jednakże nigdzie nie mogę znaleźć takiego schematu (bez solarów). We wszystkich schematach widze wymiennik płytowy który chyba nie jest konieczny (i gdzie przypuszczam są straty) w przypadku korzystania z dużego bufora akumulacyjnego (na jednym schemacie widziałem rozwiązanie bez wymiennika).

Moje pytanie brzmi tak:

Czy powyższy układ jest wogóle możliwy? Ktoś ma jakiś schemat na którym byłoby widać jakiego rodzaju są zbiorniki cwu i bufor akumulacyjny oraz jak są podłączone?

Będę bardzo wdzięczny za poradę bo jakoś nie chce mi się wierzyć żeby takie rozwiązanie było aż tak "nietypowe"

Pozdrawiam,

• 2 weeks później...