andziK 26.05.2008 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Witam.Rozpoczęliśmy z żoną budowę czytając forum i znajdując odpowiedzi na wiele pytań nie zakładając tysiąca wątków...ale teraz nie mogę sobie poradzić ze stropem.... a szczerze mówiąc z szalowaniem zewnętrznego obrysu domu. Ściany są z maxa - szerokość 288Strop będzie monolityczny fi12 i 8 - standart. Ekipa która będzie mi go wykonywała dała mi wybór (?) czy wykonać szalunki wokół domu z desek czy też chcę aby "szalowanie" wykonać z pustaków podobnych do maxa tj z cegły modularnej 188x88x188. Strop wtedy będzie opierał się 20 cm na maxsie - ale nie będzie mostka termicznego (?). Oczywiście tel do kierownika budowy - może być, nie ma przeciwskazań. ....a mnie to męczy.... czy aby na pewno zrobienie szalunku z cegły modularnej jest ok... http://www.owczary.pl/polowka.html Proszę powiedzcie co byście wybrali, którą metodę - mam klina. Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi...Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogus33 26.05.2008 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 mnie nie pytali tylko pojechali "dziurawką" 6cm dookoła i nie mam do ekipy pretensji...pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 27.05.2008 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Witam. Rozpoczęliśmy z żoną budowę czytając forum i znajdując odpowiedzi na wiele pytań nie zakładając tysiąca wątków...ale teraz nie mogę sobie poradzić ze stropem.... a szczerze mówiąc z szalowaniem zewnętrznego obrysu domu. Ściany są z maxa - szerokość 288 Strop będzie monolityczny fi12 i 8 - standart. Ekipa która będzie mi go wykonywała dała mi wybór (?) czy wykonać szalunki wokół domu z desek czy też chcę aby "szalowanie" wykonać z pustaków podobnych do maxa tj z cegły modularnej 188x88x188. Strop wtedy będzie opierał się 20 cm na maxsie - ale nie będzie mostka termicznego (?). Oczywiście tel do kierownika budowy - może być, nie ma przeciwskazań. ....a mnie to męczy.... czy aby na pewno zrobienie szalunku z cegły modularnej jest ok... http://www.owczary.pl/polowka.html Proszę powiedzcie co byście wybrali, którą metodę - mam klina. Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi... Piotr Ad zielone. Ja bym dał ????????? nie jeden(?) raczej im się nie chce szalować, a uzasadnienie znaleźli że hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.05.2008 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 W jednym i drugim przypdaku powinieneś miedzy szalunek a wieniec (strop) wsadzić styropian tak ze 4cm grubości. Przy cegle +styro masz mało miejsca na oparcie stropu, ja bym kazał im szalować z deskami i wsadzać styro na zewnątrz. Cegła nie likwiduje mostka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 27.05.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Pal licho mostek choć zawsze coś będzie na plus , bardzo często wykorzystuję modularną na wieniec nad max-em , odpadają problemy z szalowaniem a i czas ma znaczenie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 27.05.2008 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Fakt przy szalowaniu cegłami i dołożeniu styro niewiele masz miejsca na oparcie stropu. Niemniej jeśli tak przewidywał projekt to powinno być oki. Ja natomist nie dawałbym styro pomiędzy połówką a wylanym betonem ponieważ zastosowanie MAX'ów wskazuje że i tak będziesz ocieplał styro grubą warstwą.Jeśli natomiast będziesz szalował deskami to też nie dawaj styro szczególnie że MAX'a i tak będziesz ocieplał styropianem więc brak mostków załatwi poprawnie zrobione oieplenie i elewacja.Musisz przeliczyć czy taniej kupić cegły czy deski i co potem z nimi zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.05.2008 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Fakt przy szalowaniu cegłami i dołożeniu styro niewiele masz miejsca na oparcie stropu. Niemniej jeśli tak przewidywał projekt to powinno być oki. Ja natomist nie dawałbym styro pomiędzy połówką a wylanym betonem ponieważ zastosowanie MAX'ów wskazuje że i tak będziesz ocieplał styro grubą warstwą. Jeśli natomiast będziesz szalował deskami to też nie dawaj styro szczególnie że MAX'a i tak będziesz ocieplał styropianem więc brak mostków załatwi poprawnie zrobione oieplenie i elewacja. Musisz przeliczyć czy taniej kupić cegły czy deski i co potem z nimi zrobisz. "otóż nie zgodzę się z Panią, Pani Nino..." obmurowanie wieńca to lenistwo - nic więcej ( jest stosowane, nie przeczę) najlepiej jak obszalulą po bożemu danie styro (mocowanego do szalunku) jest wskazane - wyrównanie oporów cieplnych przegrody (w skali całej ściany) jest korzystnym rozwiązaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.05.2008 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Pal licho mostek choć zawsze coś będzie na plus , bardzo często wykorzystuję modularną na wieniec nad max-em , odpadają problemy z szalowaniem a i czas ma znaczenie . Dla wykonawcy - zgoda. Dla inwestora korzystaniejsze jest szalowanie z docipeleniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 27.05.2008 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Mnie ekipa namawiała na specjale kształtki wieńcowe ale zostałem przy szalunku - przy ścianie 2W i tak ten "mostek" jest przykryty styropianem. Szczerze mówiąc nie doceniłem kosztów robienia szalunków bo trochę drewna poszło. Ze strony robocizny to już w ogóle był koszmar, zbijali blaty na szalunki naprawdę długo. Jeżeli kierbud nie ma nic przeciwko obmurowaniu wieńca cegłą modularną to bym sie na to zgodził. Dzięki temu masz okazje do obniżenia ceny u wykonawcy bo obmurowanie jest mniej pracochłonne niż robienie szalunków. Jak się zgodzi obniżyć cenę to obmuruj, jak nie ceni swojego czasu to niech zbija blaty na szalunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andziK 27.05.2008 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Witam. Dzięki za wypowiedzi. Okazuje się więc że obie metody są ok. jednak bardziej przemawia do mnie po "bożemu" - odeskować i tyle. Będę robił ocieplenie styropianem a więc mostek zdaję się że nie ma znaczenia (tak mi się wydaje). I chyba wolę mieć więcej o 1 metr desek niż brak 900zł w kieszeni bo... Dzięki serdeczne za pomoc... Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 28.05.2008 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 jeżeli "po bożemu" to konsekwentnie - ze styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.05.2008 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Będę robił ocieplenie styropianem a więc mostek zdaję się że nie ma znaczenia (tak mi się wydaje). Mostek termiczny to określenie miejsca gdzie izolacja jest słabsza a nie oznacza ze jej nie ma. Bez warswy styro w szalunku zrobisz mostek termiczny. Można tu dyskutować jaki wpływ bedzie on miał niemniej jednak bedzie to mostek termiczny. Ja bym dał 4cm styro w szalunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plutek 28.05.2008 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Tak jak już ktoś pisał, przy ścianach jednowarstwowych daje się ocieplenie na wieńcu i nadprożach. W przypadku ściany dwuwarstwowej tej izolacji termicznej się nie stosuje.Ja mam Porotherm P+W 30 i chciałem obmurować cegłą 8 to powiedział, że za mało miejsca zostanie na wieniec. W związku z powyższym kupiłem kształtki wieńcowe i problem szałowania mam rozwiązany i nie muszę robić dodatkowo tzw. mostka pod belki stropowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 28.05.2008 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Ja bym dał 4cm styro w szalunek. Gdzie jest granica absurdu ? Niedługo będziemy ciapy podbijać styropianem bo będą odbierać ciepło z podłogówki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 28.05.2008 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Tak jak już ktoś pisał, przy ścianach jednowarstwowych daje się ocieplenie na wieńcu i nadprożach. W przypadku ściany dwuwarstwowej tej izolacji termicznej się nie stosuje. a skąd to wiessz? gdybyś napisał "praktycznie nikt tak nie robi" to bym się zgodził jak "po bożemu", to powinnio się dać dodatkowo styro i tyle i nie jest to absurd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andziK 28.05.2008 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Witam... Ciesze się że dyskusja trwa i wiele wnosi... a dlaczego? Nie wiem jak wam ale spodobała mi się kształtka wieńcowa opisana przez plutek - spoko sprawa łącząca w sobie obie powyższe metody. Dziś byłem na budowie i popatrzyłem na ściany.... cholera!!! Nie wiem czy jednak nie pójdzie cegła... wkurza mnie mój brak zdecydowania popatrzyłem w co będą bić gwoździe - oczywiście w spoinę a jak zaczną maxy pękać albo co??? Dziury w moim murku (sam pomagałem murarzowi ) Zrobiłem wizualizację na maxie i myślę że jednak wieniec z połówki maxa - tak było do teraz - jutro zobaczę koszt i dostępność kształtek. A z dobrych wiadomości - stropiarze przyjdą we wtorek więc mam jeszcze tylko chwilę do namysłu. Pozdrawiam Piotr PS: Byle do przodu PS2: U sąsiada obmurowali wieniec cegłą na sztorc i zalali. A materiał to max 25cm!!! Czyli leży na18 cm?!? A co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 29.05.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Wbijali mi kiedyś do łba jakieś tam parabole czy coś I wychodzi mi , że nie na 18-stu cm ,a max. 15-stu A jak na tym stropie będzie pełne piętro mieszkalne to Nawiązując do tematu - na poromurze 30 - objechałem pełną cegłą na 65- więc mój strop leży na 23,5 (oczywiście wieniec 20cm wysoki łącznie z stropem) Strop monolit 12cm. A jeśli mowa o mostku - to nie sądzę żeby był aż taki - skoro i tak będzie 10cm styro. na całości Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 08.06.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 Witajcie, Podłączę się pod wątek. Będę budował ze ściany jednowarstwowej BK 36 cm. Strop to w częsci płyta, a w innej części - Teriva. Wieniec o h=28 cm. Czy lepiej:- oszalować wieniec na 24 cm od wewnątrz (tak, aby zostało 12 cm od zewnątrz), wylać, a potem dołożyć 12 cm styropianu?- czy może obłożyć wieniec betonem komórkowym 6 cm + styro 6 cm i dopiero wylewka wieniec + strop. Tyle, że w tym przypadku BK ma wysokość 24 cm, więc trzeba zrobić docinkę 4 cm na drugą warstwę, aby wyszło 28 cm wieńca. Czy to w czymś przeszkadza? Za drugim rozwiązaniem - w mojego punktu widzenia - bardziej skomplikowanym - przemawia coś, co przeczytałem tutaj: http://www.itb.pl/poradnik.htm#5 Poszukajcie tam rysunków docieplenia wieńca. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 08.06.2008 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 rozwiązanie proponowane w linku jak najbardziej ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek_wlkp 08.06.2008 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 Moim zdaniem dobrym rozwiązaniem jest pustak szalunkowy "L", ja za swoje "elki" 30 x 25 x 50 do TERIVY, w styczniu z małym upustem płaciłem 13,47 zł. brutto. Przyspiesza to znacznie prace szalunkowe. Niestety nie wiem czy są inne rozmiary "elek" do stropów monolitycznych. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts