Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ścianki działowe

Recommended Posts

Mam pytanie. W moim projekcie na piętrze ścianki działowe mają być z rigipsu - podwójnego, na metalowym rusztowaniu, z warstwą antyakustyczną w środku.

Czy to wystarczy? W sensie - czy nie będzie za głośno? I czy takie ścianki pozwolą np. na powieszenie półek?

I jeszcze kwestia łazienki - czy przy wilgoci tam panującej rigips będzie ok?

Jeśli macie doświadczenia w tym temacie, będę bardzo wdzięczna.

Mam pytanie. W moim projekcie na piętrze ścianki działowe mają być z rigipsu - podwójnego, na metalowym rusztowaniu, z warstwą antyakustyczną w środku.

Czy to wystarczy? W sensie - czy nie będzie za głośno?

Jeżeli zależy Ci na zwiększeniu izolacyjności akustycznej możesz:

- zastosować większe profile - u mnie będą 100 co pozwoli na większą warstwę izolacyjną w środku

- zastosować wełnę do wypełnienia o podwyższonych właściwosciach izolacji akustycznej - na przykład akupłyta isovera

Czy takie ścianki pozwolą np. na powieszenie półek?

Wszystko zależy jakie to będą półki i co na nich będzie stało.

Po pierwsze są specjalne wkręty do rigipsów, które zakleszczają się za płytą. Dodatkowo jeżeli wiesz, gdzie będą półki możesz w tych miejscach zrobić wzmocnienie konstrukcji.

A dlaczego tych ścianek nie wymurować z cegły/maksa?

zależy co jest w projekcie.

A co tu ma projekt do tego?

U nas w projekcie wszystkie ściany z K-G, a zrobiliśmy z pustaków 12.

Projek dopuszcza zmiany związane z rozmieszczeniem ścian działowych lub zastosowanych materiałów pod warunkiem, że nie są to ściany konstrukcyjne (nośne).

U mnie w pracy są biurowce zbudowane z kontenerów, a wszystkie ściany w środku z K-G, więc widziałem jak to wszystko pracyje. Mały przewiew i gips pęka od trzaśnięcia drzwiami.

Witam

Wszystko zależy od tego jak to jest zrobione. Wymagana większa staranność i dbałość o szczegóły przy murowaniu, mam ścianki g-k w letnim domku, tam nie miałem innego wyjścia, ale do domu mieszkalnego to nie polecam w-g mnie to droga prowizorka.

Mogą pękać, murowane też pękają.

jeżeli myszy to już katastrofa.

jeżeli zalanie wodą itp to trzeba wszystko rozbierać. Przy trzaskaniu drzwiami cała ściana się trzęsie.

Jedyny plus to możliwość częstej bezproblemowej zmiany aranżacji no i mały ciężar.

Wbrew pozorom można na nich powiesić spory ciężar trzeba tylko wiedzieć jak i gdzie.

Pozdro. Mergiel

A dlaczego tych ścianek nie wymurować z cegły/maksa?

zależy co jest w projekcie.

A co tu ma projekt do tego?

U nas w projekcie wszystkie ściany z K-G, a zrobiliśmy z pustaków 12.

Projek dopuszcza zmiany związane z rozmieszczeniem ścian działowych lub zastosowanych materiałów pod warunkiem, że nie są to ściany konstrukcyjne (nośne).

U mnie w pracy są biurowce zbudowane z kontenerów, a wszystkie ściany w środku z K-G, więc widziałem jak to wszystko pracyje. Mały przewiew i gips pęka od trzaśnięcia drzwiami.

Ja się nie znam, ale mam wrażenie, że jeśli w projekcie masz G-K to postawienie ściany działkowej z cegły to niekoniecznie ten sam ciężar.

A to oznacza, że jeśli strop nie zostanie wzmocniony to nie będzie fajnie. Oczywiście pod warunkiem,że to teriwa.

U mnie kierbud wykluczył ściany z cegły.

... U mnie kierbud wykluczył ściany z cegły.

inwestora nalezy trzymac krótko - to sie zgadza

z drugiej strony - mógł odrobine przymknąc oko i wyjasnic, ze

- co innego jest sciana działowa gr 12 cm z cegły pełnej

- co innego sciana z cegły pełnej gr 6 cm

- a całkiem co innego sciana działowa gr 6 cm z cegły dziurawki

waga rózna - a wszystko to sciany działowe z cegły ...

bo gdyby wspomniał, ze istnieja lzejsze rodzaje scianek działowych (od scianek z cegły) - to inwestor mogły sie za bardzo rozwydrzyc i zanadto grymasic ...

wiec ... :-?

• 10 months później...

Odświeżam temat bo mnie też bardzo zaczeło nurtowac z czego zrobić ścianki działowe. Wg projektu to na parterze mam z cegły (dziurawki lub kratówki) 12 cm a na poddaszu z G-K. Zasadniczo nie lubie i nie mam przekonania do karton-gipsu więc on raczej odpadnie, chyba że są jakies argumenty, jak np brak konieczności tynkowania, za karton-gipsem. na pewnym etapie myslałem, że zrobie z porothermu 11,5 lub 8cm. Szef ekipy murarskiej odradza mi te 8cm bo ponoć za cienka bedzie. Obecnie mam kompletnie mętlik w głowie i nie wiem z czego robić: porotherm (jaka szertokość), cegła, pełna, dziurawka, kratówka, inna czy może, bo i tego teraz nie wykluczam, karton-gips. Może ktoś robił jakąś symulacje kosztową które sa najtańsze lub najdroższe albo jakis spis zalet i wad poszczególnych ścianek. Byłbym wdzięczny za jakąś mała burze mózgów - może się przyda nie tylko mi.

Woli klarowności dodam, że mam strop monolityczny, więc zmiana ciężaru ścianek chyba ma mniejsze znaczenie. W temacie kosztów G-K ma tą zalete, że nie trzeba tynkować, więc taniej, ale znowu dochodzi koszt robocizny postawienia tych ścianek przez ekipe wykańczającą. Murowane musza mieć tynki ale za to odchodzi koszt robocizny bo są wliczone w cene SSO

- to takie moje spostrzeżenia.