Buba74 27.05.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Mam pytanie. W moim projekcie na piętrze ścianki działowe mają być z rigipsu - podwójnego, na metalowym rusztowaniu, z warstwą antyakustyczną w środku.Czy to wystarczy? W sensie - czy nie będzie za głośno? I czy takie ścianki pozwolą np. na powieszenie półek?I jeszcze kwestia łazienki - czy przy wilgoci tam panującej rigips będzie ok? Jeśli macie doświadczenia w tym temacie, będę bardzo wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 28.05.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 I jeszcze kwestia łazienki - czy przy wilgoci tam panującej rigips będzie ok? Do łazienki są specjalne (zielone) płyty przeznaczone do pomieszczeń o podwyższonej wilgotności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 28.05.2008 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Mam pytanie. W moim projekcie na piętrze ścianki działowe mają być z rigipsu - podwójnego, na metalowym rusztowaniu, z warstwą antyakustyczną w środku. Czy to wystarczy? W sensie - czy nie będzie za głośno? Jeżeli zależy Ci na zwiększeniu izolacyjności akustycznej możesz: - zastosować większe profile - u mnie będą 100 co pozwoli na większą warstwę izolacyjną w środku - zastosować wełnę do wypełnienia o podwyższonych właściwosciach izolacji akustycznej - na przykład akupłyta isovera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 28.05.2008 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Czy takie ścianki pozwolą np. na powieszenie półek? Wszystko zależy jakie to będą półki i co na nich będzie stało. Po pierwsze są specjalne wkręty do rigipsów, które zakleszczają się za płytą. Dodatkowo jeżeli wiesz, gdzie będą półki możesz w tych miejscach zrobić wzmocnienie konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buba74 28.05.2008 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Wielkie dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mammamija 28.05.2008 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 A dlaczego tych ścianek nie wymurować z cegły/maksa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 28.05.2008 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 A dlaczego tych ścianek nie wymurować z cegły/maksa? zależy co jest w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scaut.00 29.05.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Jak chcesz zwiekszyc izolacyjnosc akustyczna to postaw scianki nie na wylewce, tylko na stropie konstrukcyjnym. Na stropian, i dopiero wylewka. Slyszalem, ze wylewka przenosci najwiecej dzwiekow do drugiego pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 29.05.2008 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 A dlaczego tych ścianek nie wymurować z cegły/maksa? zależy co jest w projekcie. i czy lubi sie tynkowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 29.05.2008 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Dla pewności na zieloną płytę w mokrych strefach daje się folię w płynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 29.05.2008 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 o tłumieniu dzwięków zapomnij niestety....co do półek - takiej z książkami nie powiesisz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 30.05.2008 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 A dlaczego tych ścianek nie wymurować z cegły/maksa? zależy co jest w projekcie. A co tu ma projekt do tego? U nas w projekcie wszystkie ściany z K-G, a zrobiliśmy z pustaków 12. Projek dopuszcza zmiany związane z rozmieszczeniem ścian działowych lub zastosowanych materiałów pod warunkiem, że nie są to ściany konstrukcyjne (nośne). U mnie w pracy są biurowce zbudowane z kontenerów, a wszystkie ściany w środku z K-G, więc widziałem jak to wszystko pracyje. Mały przewiew i gips pęka od trzaśnięcia drzwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buba74 31.05.2008 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2008 No toście mnie nastraszyli... Naprawdę tak źle? Może odezwie się ktoś, kto już tak ma - jak to się sprawdza w praktyce?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mergiel 31.05.2008 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2008 WitamWszystko zależy od tego jak to jest zrobione. Wymagana większa staranność i dbałość o szczegóły przy murowaniu, mam ścianki g-k w letnim domku, tam nie miałem innego wyjścia, ale do domu mieszkalnego to nie polecam w-g mnie to droga prowizorka.Mogą pękać, murowane też pękają.jeżeli myszy to już katastrofa.jeżeli zalanie wodą itp to trzeba wszystko rozbierać. Przy trzaskaniu drzwiami cała ściana się trzęsie.Jedyny plus to możliwość częstej bezproblemowej zmiany aranżacji no i mały ciężar.Wbrew pozorom można na nich powiesić spory ciężar trzeba tylko wiedzieć jak i gdzie. Pozdro. Mergiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buba74 31.05.2008 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2008 Dzięki Mergiel. W ogóle wszystkim dzięki za uwagi.No to zdaje się czeka mnie przeprawa z moim developerem i zmiana pierwotnych zamierzeń... Uch, trzymajcie kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 31.05.2008 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2008 A dlaczego tych ścianek nie wymurować z cegły/maksa? zależy co jest w projekcie. A co tu ma projekt do tego? U nas w projekcie wszystkie ściany z K-G, a zrobiliśmy z pustaków 12. Projek dopuszcza zmiany związane z rozmieszczeniem ścian działowych lub zastosowanych materiałów pod warunkiem, że nie są to ściany konstrukcyjne (nośne). U mnie w pracy są biurowce zbudowane z kontenerów, a wszystkie ściany w środku z K-G, więc widziałem jak to wszystko pracyje. Mały przewiew i gips pęka od trzaśnięcia drzwiami. Ja się nie znam, ale mam wrażenie, że jeśli w projekcie masz G-K to postawienie ściany działkowej z cegły to niekoniecznie ten sam ciężar. A to oznacza, że jeśli strop nie zostanie wzmocniony to nie będzie fajnie. Oczywiście pod warunkiem,że to teriwa. U mnie kierbud wykluczył ściany z cegły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buba74 31.05.2008 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2008 No, ale budowa dopiero wyłazi z ziemi. Więc najwyżej pomyśli się o wzmocnieniu stropu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 31.05.2008 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2008 Oczywiście- jeśli go wzmocnisz będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.06.2008 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 ... U mnie kierbud wykluczył ściany z cegły. inwestora nalezy trzymac krótko - to sie zgadza z drugiej strony - mógł odrobine przymknąc oko i wyjasnic, ze - co innego jest sciana działowa gr 12 cm z cegły pełnej - co innego sciana z cegły pełnej gr 6 cm - a całkiem co innego sciana działowa gr 6 cm z cegły dziurawki waga rózna - a wszystko to sciany działowe z cegły ... bo gdyby wspomniał, ze istnieja lzejsze rodzaje scianek działowych (od scianek z cegły) - to inwestor mogły sie za bardzo rozwydrzyc i zanadto grymasic ... wiec ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 14.04.2009 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Odświeżam temat bo mnie też bardzo zaczeło nurtowac z czego zrobić ścianki działowe. Wg projektu to na parterze mam z cegły (dziurawki lub kratówki) 12 cm a na poddaszu z G-K. Zasadniczo nie lubie i nie mam przekonania do karton-gipsu więc on raczej odpadnie, chyba że są jakies argumenty, jak np brak konieczności tynkowania, za karton-gipsem. na pewnym etapie myslałem, że zrobie z porothermu 11,5 lub 8cm. Szef ekipy murarskiej odradza mi te 8cm bo ponoć za cienka bedzie. Obecnie mam kompletnie mętlik w głowie i nie wiem z czego robić: porotherm (jaka szertokość), cegła, pełna, dziurawka, kratówka, inna czy może, bo i tego teraz nie wykluczam, karton-gips. Może ktoś robił jakąś symulacje kosztową które sa najtańsze lub najdroższe albo jakis spis zalet i wad poszczególnych ścianek. Byłbym wdzięczny za jakąś mała burze mózgów - może się przyda nie tylko mi.Woli klarowności dodam, że mam strop monolityczny, więc zmiana ciężaru ścianek chyba ma mniejsze znaczenie. W temacie kosztów G-K ma tą zalete, że nie trzeba tynkować, więc taniej, ale znowu dochodzi koszt robocizny postawienia tych ścianek przez ekipe wykańczającą. Murowane musza mieć tynki ale za to odchodzi koszt robocizny bo są wliczone w cene SSO- to takie moje spostrzeżenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts