Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Przymierzam się do zakupu siatki na ogrodzenie. Płot ma mieć wysokość 1,5m + podmurówka i długośc ok. 100m. Chcę siatkę powlekaną. No i zastanawiam się jaki gruby drut wziąść i jaki rozmiar oczka powinna mieć siatka. Myslałam o drucie 2mm (z powłoką 3,1) i oczku 5x5. Czy to dobry wybór? Jak to u Was wygląda?

https://forum.murator.pl/topic/102484-ogrodzenie-z-siatki-rozmiar-oczka-grubo%C5%9B%C4%87-drutu/

Wg mnie nie jest to najlepszy wybór, bo to jest bardzo cienki drut. Widziałem na wlasne oczy co pies znajomego zrobił parę razy z taka siatką(i to z mocniejszym drutem 2,5mm/3,6 mm). Po prostu w paru miejscach go powyciągał,rozwiązał(oczywiście pyskiem) i poszedł w siną dal. Co ciekawe piesek wygląda niepozornie i jest dużo mniejszy np.od wilczura. Wybór nalezy do Ciebie, ale ja będe kupował na pewno mocniejszy.

Ja kupowalem tez z grubszym drutem -2.5 napewno, nie wiem czy nawet nie 2.8 powlekana w sumie wychodzilo 3.6, czy 3.8mm jakos tak. Takiej samej grubosci byl drut naciagowy.Przy tej grubosci zdecydowalismy sie na wieksze oczko 60x60. Optycznie wyglada prawie tak samo jak cienszy drut i oczko 55x55. Roznica praktycznie niezauwazalna. Slupki robilismy sami z rury kwadratowej 40mm pod brame (tymczasowa) 80mm. Cielismy, malowalismy i osadzalismy slupki sami. Bez podmurowki. Siatka kosztowala troche wiecej, ale jest szansa ze gdy ktos przez nia przelezie, nie odksztalci sie.

Piotrek

Siatka o której piszesz jest mało trwała. Mój sąsiad ma właśnie z takiego drutu o oczkach 5 cm i niestety nie zdała egzaminu. Łatwo się odkształca (nawet przy transporcie). Nawet jeśli drut powleczony tworzywem jest cynkowany radzę kupić siatkę nie powlekaną z drutu 3,5 mm cynkowaną ogniowo. Będziesz miał pewność że się tak łatwo nie odkształci i nie zardzewieje. Tak naprawdę nie wiadomo co się dzieje pod tworzywem. Znam przypadek że po kilku latach drut w tworzywie skorodował a samo tworzywo popękało. Możesz kupić siatkę z bezinalu. Kupiłem taką i jestem bardzo zadowolony. Ładniejsza od cynkowanej ogniowo i podobno trwalsza. Siatkę z bezinalu i tradycyjną znajdziesz na podanym linku. Niestety producent jeszcze dalej od Gdańska bo w Biłgoraju, ale może ktoś bliżej gdańska też produkuje podobną.Pozdrawiam.
a ja mam następującą radę:

jak planujesz zbudować kort tenisowy, to sprawdź czy piłeczka

nie przeleci przez oka siatki...

tylko wtedy nalezy jeszcze pomyśleć o wysokości ogrodzenia, jesli ktoś pomyli tenisa z badmintonem :D

a ja mam następującą radę:

jak planujesz zbudować kort tenisowy, to sprawdź czy piłeczka

nie przeleci przez oka siatki...

tylko wtedy nalezy jeszcze pomyśleć o wysokości ogrodzenia, jesli ktoś pomyli tenisa z badmintonem :D

my też chcielismy dawać powlekaną, w pięknym zielonym kolorze,..

ale Pan od siatki odradził nam ze wzgledu na jej cienkość, bo zawsze bedzie ciensza niż zwykła ocynkowana,

kupilismy drut o grubości 3,5, a oczka 68mm,- ....ale jak zaczełam rozwijać to już widziałam żę przesadziłam z wielkością oczek!!!!

max. jakie teraz dawałabym to byłoby 60 a zależy od ceny może nawet i 55mm, małe oczka wyglądają jednak dużo ładniej, widziałam taka siatke z oczkami 40 x 40mm- super!!!- ale dużo droższa niż moja, ale generalnie to przy tak małych oczkach wtedy drut może być dużó cieńszy np. 25 lub 28mm i starczy...

Wg mnie nie jest to najlepszy wybór, bo to jest bardzo cienki drut. Widziałem na wlasne oczy co pies znajomego zrobił parę razy z taka siatką(i to z mocniejszym drutem 2,5mm/3,6 mm). Po prostu w paru miejscach go powyciągał,rozwiązał(oczywiście pyskiem) i poszedł w siną dal. Co ciekawe piesek wygląda niepozornie i jest dużo mniejszy np.od wilczura. Wybór nalezy do Ciebie, ale ja będe kupował na pewno mocniejszy.

To musiała być bestia. Albo wybitnie mordercza (przegryzła 2,5mm drut - spróbuj go przeciąć kombinerkami to się dowiesz o czym mówię) albo wybitnie inteligentna (jeszcze nie widziałem żeby pies siatkę pyskiem rozwiązał.

Ogólnie dobry kawał. HA HA HA HA HA HA !!!! Uśmiałem się do łez. :lol:

To musiała być bestia. Albo wybitnie mordercza (przegryzła 2,5mm drut - spróbuj go przeciąć kombinerkami to się dowiesz o czym mówię) albo wybitnie inteligentna (jeszcze nie widziałem żeby pies siatkę pyskiem rozwiązał.

Kto tu pisał o przegryzaniu? Czytanie ze zrozumieniem to jednak kłopot....

Kto tu pisał o przegryzaniu? Czytanie ze zrozumieniem to jednak kłopot....

Ponieważ rozsupłanie przez psa siatki (jeżeli jest dobrze zrobiona) pyskiem jest raczej numerem cyrkowym dodałem bardziej prawdopodobną możliwość przegryzienia. A żeby zażegnać całkowicie niebezpieczeństwo sforowania siatki porzez intruza proponuję siatkę z zespawanych prentów fi 10. Tego żadna bestia nie ruszy. :wink:

Widzisz martinez44.

Dla niektórych forum to miejsce na porady z życia wzięta. Dla innych na niczym nie poparte wymądrzanie się. Zgadnij do której grupy się zaliczasz?.

A jeśli wyszarpanie od dołu jednego drutu z siatki zaliczasz do wydarzeń typu"cud" to już Twój problem. Uprzedzając Twoją ripostę, od razu spieszę z wyjaśnieniem . Otóż wyciagnięcie jednego elementu (drutu)z produktu plecionego powodować może jednak mimowolne rozejście się lub też odkształcenie danego materiału. A co za tym idzie tworzy się luka. Powoli łapiesz ?