Malobert 27.05.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Zamówiłem deski sosnowe suszone o przekroju 140mm na 25mm w sumie 1,9 kubika, za materiał tartak chce około 3500zł brutto czy to normalana cena ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 27.05.2008 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Towar jest wart tyle, ile ktoś jest w stanie za niego zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 27.05.2008 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Cena kosmiczna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 27.05.2008 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 dzięki, ktoś chciał szybko i łatwo zarobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek G 27.05.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Może i troche drogo, ale nie kosmicznie drogo. Zwróćcie uwagę, że deski mają być o przekroju 14cm, czyli cięte na równe miarowe a dodatkowo suszone. Normalne świeże deski sosnowe kosztują około 600zł, cięte na miarę około 800-900zł. Dodatkowo suszenie nawet do 400-500zł za kubik, czyli wychodzi przy skrajnych porywach do 1400zł za kubki. Twoje 1,9m3 wychodzi zatem prawie 2700zł. Czyli chcą drogo, ale nie kosmicznie drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ensignx 27.05.2008 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Towar jest wart tyle, ile ktoś jest w stanie za niego zapłacić. Po co klepiesz, jeśli nie masz nic do powiedzenia? Do Maloberta: Cena b. wysoka jak za 1,9 kubika, nawet jeśłi z transportem z odległego miejsca. Podczas swoich poszukiwań drewna na więźbę przekonałem się, że tartaki czasem chcą więcej zarobić niż wyspecjalizowani pośrednicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 28.05.2008 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Do Maloberta: Cena b. wysoka jak za 1,9 kubika, nawet jeśłi z transportem z odległego miejsca. Podczas swoich poszukiwań drewna na więźbę przekonałem się, że tartaki czasem chcą więcej zarobić niż wyspecjalizowani pośrednicy. Tamta cena nie była bezposrednio z tartaku ale przez pośrednika - wykonawcę desek boazeryjnych na elewację. Dzisiaj zwolniłem się z pracy na kilka godzin i pojechałem osobiście do dwóch tartaków. W obu mniej wiecej te same ceny i uwaga, zamówiłem materiały za cenę około 1400zł brutto.... a terez gwóźdź do trumny: ten materiał to nie jest tarcica a gotowe śliczne deski boazeryjne, pierwsza klasa, nic tylko położyć drewnochron i na elewację kłaść, a 2400zł zostało w kieszeni... a właściwie 4400zł bo stolarz za struganie 4-stronne i frezowanie chciał 2000zł..... Jak dla przedmówców ta cena była do przełknięcia to niech płacą, widocznie dużo takich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ensignx 28.05.2008 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Do Maloberta: Cena b. wysoka jak za 1,9 kubika, nawet jeśłi z transportem z odległego miejsca. Podczas swoich poszukiwań drewna na więźbę przekonałem się, że tartaki czasem chcą więcej zarobić niż wyspecjalizowani pośrednicy. Tamta cena nie była bezposrednio z tartaku ale przez pośrednika - wykonawcę desek boazeryjnych na elewację. Dzisiaj zwolniłem się z pracy na kilka godzin i pojechałem osobiście do dwóch tartaków. W obu mniej wiecej te same ceny i uwaga, zamówiłem materiały za cenę około 1400zł brutto.... a terez gwóźdź do trumny: ten materiał to nie jest tarcica a gotowe śliczne deski boazeryjne, pierwsza klasa, nic tylko położyć drewnochron i na elewację kłaść, a 2400zł zostało w kieszeni... a właściwie 4400zł bo stolarz za struganie 4-stronne i frezowanie chciał 2000zł..... Jak dla przedmówców ta cena była do przełknięcia to niech płacą, widocznie dużo takich Świetnie! To miłe uczucie zaoszczędzić w parę godzin 2500 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 28.05.2008 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Po co klepiesz, jeśli nie masz nic do powiedzenia? Kolejny mądrala. Jak mnie na coś nie stać to szukam tańszej oferty, jak mnie stać to kupuje i tyle... A zanim coś kupię, to rozeznaję rynek, dzięki temu oszczędzam sobie pisania podobnych postów. Proste ? Podczas swoich poszukiwań drewna na więźbę przekonałem się, że tartaki czasem chcą więcej zarobić niż wyspecjalizowani pośrednicy. Jestem wstrząśnięty .. ja po prostu pojechałem, zapytałem o cenę i zapłaciłem. Bo wiedziałem, że cena jest uśredniona a do tartaku miałem zaufanie .. Do pośredników handlujących drzewem z posuszu ze Słowacji już takiego zaufania nie miałem. A pod Wawkę szły całe pociągi tego drewna .. Dla pośrednika nie istnieje pojęcie jakości, dla niego najważniejsza jest CENA, a drzewo z posuszu to było jakieś 100 - 150PLN za m3 tańsze od tego z tartaku, pewnie jeleni na okazyjny zakup nie brakowało ...Także dobrego samopoczucia życzę .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ensignx 28.05.2008 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Po co klepiesz, jeśli nie masz nic do powiedzenia? Kolejny mądrala. Jak mnie na coś nie stać to szukam tańszej oferty, jak mnie stać to kupuje i tyle... A zanim coś kupię, to rozeznaję rynek, dzięki temu oszczędzam sobie pisania podobnych postów. Proste ? Kolega rozeznaje rynek korzystając również z forum. Podał konkrente informacje i zapytał o opinie. Podczas swoich poszukiwań drewna na więźbę przekonałem się, że tartaki czasem chcą więcej zarobić niż wyspecjalizowani pośrednicy. Jestem wstrząśnięty .. ja po prostu pojechałem, zapytałem o cenę i zapłaciłem. Bo wiedziałem, że cena jest uśredniona a do tartaku miałem zaufanie .. Do pośredników handlujących drzewem z posuszu ze Słowacji już takiego zaufania nie miałem. A pod Wawkę szły całe pociągi tego drewna .. Dla pośrednika nie istnieje pojęcie jakości, dla niego najważniejsza jest CENA, a drzewo z posuszu to było jakieś 100 - 150PLN za m3 tańsze od tego z tartaku, pewnie jeleni na okazyjny zakup nie brakowało ...Także dobrego samopoczucia życzę .. Kolega nie ma zaufanego tartaku. Co to znaczy cena uśredniona? Odradzam przyjmowanie takiego założenia. Już lepiej popytać na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 28.05.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Kolega rozeznaje rynek korzystając również z forum. Podał konkrente informacje i zapytał o opinie. Problem w tym, że na forum są setki ludzi z całej Polski, a ceny mimo wszystko potrafią się skrajnie różnić w zależności od miejsca zamieszkania. Jeden za suporka zapłaci 9 PLN brutto a drugi ma pecha bo mieszka w droższej miejscowości i kupi tego samego suporka po 12. Jak ktoś napisze, że ma ofertę na suporka po 10.50 PLN iczy to dobra cena, to jak sądzisz, jakie będą opinie ? Co to znaczy cena uśredniona? Odradzam przyjmowanie takiego założenia. Już lepiej popytać na forum. Cena uśredniona to taka, która gwarantuje godziwy zysk dostawcy. Wtedy nie musi kombinować jak by tu Cię orżnąć aby wyjść na swoje .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts