Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zgoda ministra - kto to już ''przerabiał''

Carl

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Chciałbym zapytać, czy ktoś z szanownych forumowiczów „przerabiał” temat odstępstwa ministra od przepisów techniczno-budowlanych, o którym mowa w art. 9 prawa budowlanego. Konkretnie to chodzi mi o możliwość postawienia domu, w mniejszej odległości niż wymagane przepisami 4 m od granicy (w przypadku ściany z oknem).

Będę wdzięczny za wszelkie info jak to zrobić. Byłem w Wydziale Budownictwa Urzędu Gminy, ale niestety tam nie za bardzo wiedzą jak to zrobić :( , aby było szybko i sprawnie.

• 5 months później...

U mnie zgoda też juz leży. Teraz mam zagadkę coprawda bo chyba zmienię projekt i nie wiem czy mi urząd uzna tą zgodę za ważną dla nowego projektu. Jak nie - przerobie to jeszcze raz :) - w końcu nic nie kosztuje. (poza strata czasu)

Acha: czekałem około 2 miesięcy bo ktos tam czegoś zapomniał dosłać i pismo sobie czekało na wysyłkę a oni nawzajem na dokumenty (ehhhhh urzędy). Ale jest. Z uśmiechem i fajnie.

Pozdrawiam

co to za urząd?

małej gminy w małopolsce :wink: :wink: :wink:

długo się czeka ... rydzu jest farciarzem

najszybciej jak mi sie zdarzylo to bylo niecałe 3 miesiące

Fajnie by było gdybyś przeczytał cały wątek, a nie tylko pierwszy mój post. Jeden wyżej jest info, że odpowiedź z ministerstwa była po 5-ciu tygodniach.

prosze o wpisanie na forum finału sprawy

Finału w 100% jeszcze nie ma - kompetencje w zakresie tych zagadnień przejęło Starostwo i zanim coś znajdą, skompletują, przemyślą... to chwilkę potrwa.

Złożyłem już (prawie) wszystkie dokumenty i czekam na zmianę decyzji na budowę.

Na razie wiem tylko - bo mam kserokopię odpowiedzi z ministerstwa - że minister wyraził zgodę na ustytuowanie ściany z oknem w odległości 1.5 m od granicy z sąsiednią działką.

Pozdro

Carl

co to za urząd?

małej gminy w małopolsce :wink: :wink: :wink:

długo się czeka ... rydzu jest farciarzem

najszybciej jak mi sie zdarzylo to bylo niecałe 3 miesiące

Fajnie by było gdybyś przeczytał cały wątek, a nie tylko pierwszy mój post. Jeden wyżej jest info, że odpowiedź z ministerstwa była po 5-ciu tygodniach.

prosze o wpisanie na forum finału sprawy

Finału w 100% jeszcze nie ma - kompetencje w zakresie tych zagadnień przejęło Starostwo i zanim coś znajdą, skompletują, przemyślą... to chwilkę potrwa.

Złożyłem już (prawie) wszystkie dokumenty i czekam na zmianę decyzji na budowę.

Na razie wiem tylko - bo mam kserokopię odpowiedzi z ministerstwa - że minister wyraził zgodę na ustytuowanie ściany z oknem w odległości 1.5 m od granicy z sąsiednią działką.

Pozdro

Carl

czytałem cały wątek ... rydzu jest farciarzem .... :)

mam pytanie jaka jest odległość projektowanej ściany z oknem (1,5m od granicy) do istniejącej ściany z oknem sąsiada?

pozdro

• 2 years później...

a ja mam pytanko czemu do ministra? przecież teraz decyzję mogą podejmować urzędnicy na szczeblu lokalnym (starostwa), tak?

i jeszcze jedno, czy już na etapie wnioskowania o ustalenie warunków zabudowy powinienem uzasadniać konieczność (chęć:)) usytuowania budynku pogranicy, ewentualnie 1,5m od granicy?

czy ktoś przerabiał to sam? ale sam, nie poprzez projektanta. Jak to uzasadnić?

dzięki za odpowiedzi

pozdrawiam