Carl 16.09.2003 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Witam serdecznie. Chciałbym zapytać, czy ktoś z szanownych forumowiczów „przerabiał” temat odstępstwa ministra od przepisów techniczno-budowlanych, o którym mowa w art. 9 prawa budowlanego. Konkretnie to chodzi mi o możliwość postawienia domu, w mniejszej odległości niż wymagane przepisami 4 m od granicy (w przypadku ściany z oknem). Będę wdzięczny za wszelkie info jak to zrobić. Byłem w Wydziale Budownictwa Urzędu Gminy, ale niestety tam nie za bardzo wiedzą jak to zrobić , aby było szybko i sprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 17.09.2003 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2003 U mnie całość załatwia architekt, tzn on pisze wniosek, rysuje rózne rysunki itp. Ja mam tylko na koniec złożyć swój szanowny podpis i wysyłamy do Warszawy.Jak już będę miał w ręce te papiery napiszę co i jak ma wyglądać. RYDZU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carl 19.09.2003 05:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Oki, czekam na info...A masz jakeiś rozeznanie ile to musi "poleżeć" pod biurkiem ministra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 19.09.2003 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Podobno mają na to 30 dni, ale wyrabiają się w półtora - dwa miesiące.Informacja od pani z urzędu która pośredniczyła w składaniu kilku takich wniosków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carl 22.09.2003 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 Biorąc pod uwagę drogę z Krakowa do Warszawy, to nawet nie najgorzej A co z tymi dokumentami.. wiesz już co trzeba złożyć, żeby nie uzupełniać po 1000 razy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 22.09.2003 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 Architekt to wszystko kompletuje.Z mojej strony: brakuje mi jeszcze zgody sąsiadów.Ale mam ją mieć na dniach.Potem wszystko mam podpisać i złozyć w urzędzie.Optymistycznie za dwa tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carl 01.03.2004 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Zgoda juz jest Czekałem ok. 5 tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 01.03.2004 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 finału sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 02.03.2004 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 U mnie zgoda też juz leży. Teraz mam zagadkę coprawda bo chyba zmienię projekt i nie wiem czy mi urząd uzna tą zgodę za ważną dla nowego projektu. Jak nie - przerobie to jeszcze raz - w końcu nic nie kosztuje. (poza strata czasu) Acha: czekałem około 2 miesięcy bo ktos tam czegoś zapomniał dosłać i pismo sobie czekało na wysyłkę a oni nawzajem na dokumenty (ehhhhh urzędy). Ale jest. Z uśmiechem i fajnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carl 02.03.2004 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 co to za urząd? małej gminy w małopolsce długo się czeka ... rydzu jest farciarzem najszybciej jak mi sie zdarzylo to bylo niecałe 3 miesiące Fajnie by było gdybyś przeczytał cały wątek, a nie tylko pierwszy mój post. Jeden wyżej jest info, że odpowiedź z ministerstwa była po 5-ciu tygodniach. prosze o wpisanie na forum finału sprawy Finału w 100% jeszcze nie ma - kompetencje w zakresie tych zagadnień przejęło Starostwo i zanim coś znajdą, skompletują, przemyślą... to chwilkę potrwa. Złożyłem już (prawie) wszystkie dokumenty i czekam na zmianę decyzji na budowę. Na razie wiem tylko - bo mam kserokopię odpowiedzi z ministerstwa - że minister wyraził zgodę na ustytuowanie ściany z oknem w odległości 1.5 m od granicy z sąsiednią działką. Pozdro Carl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 04.03.2004 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2004 co to za urząd? małej gminy w małopolsce długo się czeka ... rydzu jest farciarzem najszybciej jak mi sie zdarzylo to bylo niecałe 3 miesiące Fajnie by było gdybyś przeczytał cały wątek, a nie tylko pierwszy mój post. Jeden wyżej jest info, że odpowiedź z ministerstwa była po 5-ciu tygodniach. prosze o wpisanie na forum finału sprawy Finału w 100% jeszcze nie ma - kompetencje w zakresie tych zagadnień przejęło Starostwo i zanim coś znajdą, skompletują, przemyślą... to chwilkę potrwa. Złożyłem już (prawie) wszystkie dokumenty i czekam na zmianę decyzji na budowę. Na razie wiem tylko - bo mam kserokopię odpowiedzi z ministerstwa - że minister wyraził zgodę na ustytuowanie ściany z oknem w odległości 1.5 m od granicy z sąsiednią działką. Pozdro Carl czytałem cały wątek ... rydzu jest farciarzem .... mam pytanie jaka jest odległość projektowanej ściany z oknem (1,5m od granicy) do istniejącej ściany z oknem sąsiada? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carl 05.03.2004 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2004 mam pytanie jaka jest odległość projektowanej ściany z oknem (1,5m od granicy) do istniejącej ściany z oknem sąsiada? Sąsiednia działka nie jest zabudowana A do najbliższego domu.. ok . 40 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 05.03.2004 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2004 a czy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carl 08.03.2004 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 a czy sąsiad niezabudowanej działki wyraził zgodę? Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 14.08.2006 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wejlantf 16.08.2006 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 a ja mam pytanko czemu do ministra? przecież teraz decyzję mogą podejmować urzędnicy na szczeblu lokalnym (starostwa), tak? i jeszcze jedno, czy już na etapie wnioskowania o ustalenie warunków zabudowy powinienem uzasadniać konieczność (chęć) usytuowania budynku pogranicy, ewentualnie 1,5m od granicy? czy ktoś przerabiał to sam? ale sam, nie poprzez projektanta. Jak to uzasadnić? dzięki za odpowiedzi pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts