Kacha1 27.05.2008 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Witam.Bardzo proszę o poradę jak duży powinien być salon?Dostałam dom w stanie surowym i stoi przede mną wyzwanie rozplanowania w nim wszystkich pomieszczeń. Niestety najlepszym pomieszczeniem na salon wydaje się pokój który ma zaledwie 21 m2. Istnieje możliwość powiększenia go kosztem zmniejszenia sąsiadującego z nim garażu.W salonie zamierzam mieć narożny kominek, kanapę, fotele, ławę i jakąś małą komodę. Czy 21 m2 wystarczy aby w salonie nie było zbyt ciasno? lepiej zostawić większy garaż czy obciąć go na rzecz salonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 27.05.2008 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 zdecydowanie powiększyć salon,w garażu siedzieć nie będziecie a salon 21m2 z kominkiem to zdecydowanie za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia i grzegorz 27.05.2008 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Cześć imienniczko Jeżeli chodzi o wielkość Twojego salonu to uważam, że jak masz możliwość powiększenia go, to to zrób. Chcesz mieć narożny kominek -ok. On zajmuje dosyć sporo miejsca, niefajnie byłoby siedzieć za blisko palącego się kominka. Puste pomieszczenie wydaje nam sie spore, ale jak zapełnimy go meblami: stolik, fotel, komódka, to można mieć wrażenie zagracenia. Moim zdaniem troszkę przestrzeni w salonie musi być, aby nie obijać się o meble. Zrobisz jak uważasz. Pozdrawiam cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prystelka 27.05.2008 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Wcale nie za mało , ja mam 22 m i jest w nim wszystko co potrzeba no chyba że dla szpanu przed znajomymi. Współczuje tylko sprzątania W salonie się ogląda tv i odpoczywa na kanapie - no do tego kominek jakaś szafka pod tv lub witryna. Nic więcej nie powinno sie w nim znaleźc a po co duża przestrzeń podłogi???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 27.05.2008 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Większy dom jest wygodniejszy od mniejszego. Większy salon jest lepszy od mniejszego ale powiększanie go kosztem np. garażu to błąd. Garaż nigdy nie jest za duży i to się wie po kilku latach mieszkania w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majcia 27.05.2008 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Moj ma 33 m2 + jadalnia 11 m2 i dla mnie jest w sam raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ohh 27.05.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 To zależy czy garaż za bardzo na tym nie ucierpi. Ja mam podobny salon (23m2), ale gdybym tylko miała taka możliwość to powiększyłabym go. Mieści się w nim sofa 2-osobowa, fotel, mały stolik kawowy, komoda, szafka tel. i stół z 4 krzesłami + kominek. Ciasno nie jest, ale o wielkiej sofie narożnej, jak przyjdą goście, mogę tylko pomarzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 27.05.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Podpisuję się pod tym co napisał Marek30022! Garaż nigdy nie jest za duży a na podstawowe rzeczy (kanapy, tv, komódka, kominek) salon 21m2 w zupełności wystarczy! Wiem co pisze bo połowa mojego dużego salonu to nieużytek (sama podłoga) a w garażu ciągle brakuje miejsca na różne buble Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 27.05.2008 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Wcale nie za mało , ja mam 22 m i jest w nim wszystko co potrzeba no chyba że dla szpanu przed znajomymi. Współczuje tylko sprzątania sorry ale nawet w wieżowcach salony są po 18m:( uważam ze salon 26 m to zaden szpan... 22metry to stanowczo za mało. Narysuj sobie salonik w skali a następnie w tej samej skali meble, kominek-będziesz w szoku...siedzenie przy kominku jest fajne z odległości 3,5-4 m. Bliżej-cóż... mnie nie kręci. Co do sprzątania-90proc forumowiczów powie ci, że łatwiej sprząta się duże pomieszczenia a nie małe pełne mebli.... Mój salon z aneksem ma ...54m. To dlatego, że wywaliłam sciany-inaczej miałby właśnie 22m plus kuchnia plus korytarz...czy to znaczy, ze sprzątałabym mniej gdybym zostaiła sciany?:) W salonie się ogląda tv i odpoczywa na kanapie - no Osoby towarzyskie przyjmują w salonie gości:) Poza tym większa przestrzen podłogi to więcej scian.... do tego kominek jakaś szafka pod tv lub witryna. Nic więcej nie powinno sie w nim znaleźc a po co duża przestrzeń podłogi???? Prystelko, czy możesz pokazać swój salon? Jakim cudem w 22m zmieściłaś duży wypoczynek i zachowałaś odpowiednie odległości od kominka i telewizora? u mnie same głośniki zajmują sporo miejsca (tylko nie pisz ze to szpan bo padnę zaraz sięokaże, że wszystko co masz jest cacy ale jak ktoś ma coś więcej to szpan przed znajomymi a choinka zmieści się jeszcze? Nie pytam złośliwie tylko praktycznie bo mimo małej ilości mebli w moim salonie w bloku (19,7 m) i bez kominka było bardzo ciasno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 27.05.2008 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 salon to najbardziej reprezentacyjna czesc domu, sama sobie musisz odpowiedziec na pytania czy Ci pasuje te 20m2. wszystko zalezy od funkcji jaka ma pelnic. jednym 20m wystarczy a znam takich ktorym 80 jest malo ja mam 33 i chyba bedzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaloosa 27.05.2008 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 1. zmniejszanie garazu to blad2. co do wielkosci salonu, nie zgodze sie z opinia co wieksze to lepsze. osobiscie nie jestem zwoleniczka duzych przestrzeni, uwazam ze w mniejszych pomieszczeniach ale dobrze urzadzonych przebywa sie o wiele lepiej niz w duzych salonach z samotnie stojacym kompletem wypoczynkowym na srodku. I nie chodzi tu o sprzatanie , szpan, czy przyjmowanie gosci ( goscie i tak najczesciej siedza a nie biegaja/stoja na pustych przestszeniach naszego salonu). PSznajomi maja ogromny salon ale szczerze mowiac nawet nie wiem jak wyglada, bo i tak zazwyczaj wszyscy goscie ida bezposrednio do niewielkiego pokoju przy kuchni gdzie jest naroznik ze stolem przy ktorym miesci sie z 8 osob, kanapa, TV i maly wolnostajacy piecyk. I pomimo,ze w przeciwienstwie do reszty domu nie ma tam nowych mebli, to i tak wszyscy lubia tam przebywac.Licza sie ludzie i atmosfera a nie metry. Obojetnie czy bedziesz miala 20 czy 40 m -TY masz sie czyc tam dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Besta77 27.05.2008 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 a ja zdecydowanie stawiam na duży salon może dlatego, że dość mam mojej dotychczasowej ciasności, i tak jak pisał/a kaloosa - najważniejsi są ludzie, ale też z tego powodu chcę, żeby zaproszeni goście mogli spokojnie usiąść/przejść/wyjść itd. chyba za dużo mam doświadczeń z małymi pokojami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 27.05.2008 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 kwestia gustu i przestrzeni zyciowej dla mnie 25 m2 to mało .......... dużo za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacha1 27.05.2008 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Dzięki wielkie za wszystkie opinie, które jak widzę są bardzo podzielone. Cały czas myślę co będzie lepsze. Zależy mi na dość przestrzennym salonie, tym bardziej że chcę często korzystać ze znajdującego się w nim kominka (w celach grzewczych).Obecnie salon ma wymiary 4,15 x 5,25 i sąsiaduje z garażem krótszą ścianą. Garaż to 4,15 x 7,25, czyli 30 m2. Odcinając z garażu ok 1 metr, będę mieć salon 4,15 x 6,25 (a więc dłuższy), a garaż skróci sie do 6,25m. Czy garaż 26 m2 nie będzie za mały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bea7777 27.05.2008 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Powiem szczerze, że ja tez powiekszyłabym na Twoim miejscu salon. A tylko dlatego, że my mamy bardzo duzo znajomych i w obecnym mieszkanku nie ma szans na przyjęcie jednocześnie np. 8 osób. Ale może Twój salon ma spełniać inną funkcję...Jeśli ma służyć tylko do odpoczynku dla domowników to pewnie wystarczy. A może masz inne miejsce (np. jadalnię) w którym bedziesz przyjmować gości. Wszystko zależy od funkcji jaką Twój salon ma pełnić. U nas w nowym mieszkanku (remontujemy jedynie poddasze - nie jest to dom! ) salon połączony jest z jadalnią i kuchnią. Salon ma wymiary ok 4.50 x 10 m - w drugim jego końcu będzie stał stół (tam salon się przewęża do 3 m szerokości - i nazwaliśmy to jadalnią . Całość: salon+jadalnia+kuchnia to ok 50 m. Na tej długiej ścianie mamy lekkie skosy więc całość wygląda o wiele mniejsza niz jest. Mi w ogóle wydaje się, że jest tam mało miejsca a jeszcze nie ma mebli... Salon ma służyć konkretnie do odpoczynku dla nas ( bedzie tam tylko kominek - jest równy ze ściana więc nie zabiera miejsca, narożnik, mały stoliczek kawowy i tv) a punkt biesiadny ma znajdować się w jadalni. Nie wyobrażam sobie nowego mieszkanka bez stołu i przynajmniej 6 krzeseł. No bo gdzie tu podać kolację jak goście przyjdą? W tej chwili trzymają talerze na kolanach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 27.05.2008 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 nie słuchaj tych co są za powiększonym garażem,powiększ salon bo będziesz żałować,najczęściej śą to osoby które mają już tak małe salony i nie mogą już nic zmienić, :Plepiej powiększyć salon niż większy garaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 27.05.2008 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Chyba by mnie szlag trafił, gdybym miała świadomość, że mój samochód mieszka w pokoju wielkości salonu .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacha1 28.05.2008 05:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Salon będzie spełniał funkcje typowo wypoczynkowe. Duży stół będzie się znajdował w kuchni z jadalnią (25m2), więc tam będziemy jeść my i nasi goście. W sytuacji bardzo okazjonalnej biorę pod uwagę możliwość przeniesienia tego stołu do salonu. Póki co najbardziej przemawia do mnie argument bliskości kominka z kanapą. Nie wiem czy nie będzie się odczuwać dyskomfortu podczas gdy będzie się w nim palić. A przesunięcie ściany trochę go oddali. Czekam na kolejne podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annja 28.05.2008 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Ja też powiększyłabym na twoim miejscu salon. Obecnie w bloku mam "salon" 23 m.kw. i nie uważam go za specjalnie przestronny, a gdybym chciała do niego wstawić kominek to byłaby już porażka.Salon w naszym domu jest o 10 m.kw. większy a i tak gdybym tylko mogła to bym go poszerzyła o 1 metr.Upewnij się tylko czy możesz bezkarnie przesuwać tę ścianę o której myślisz, bo u nas np ściana pomiędzy garażem a częścią mieszkalną jest ścianą nośną i było tak w większości projektów, którymi się kiedyś interesowałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 28.05.2008 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Chyba by mnie szlag trafił, gdybym miała świadomość, że mój samochód mieszka w pokoju wielkości salonu .... Oczywiście, że garaż może być taki aby zmieścił się tylko jeden lub dwa samochody ale wtedy trzeba pomyśleć o dodatkowym pomieszczeniu gospodarczym, np. wolno stojącym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts