ohh 28.05.2008 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 a mogłabyś wkleić rzuty twojego domku?jeżeli nie, to powiedz, czy kuchnia z jadalnią (25m2) jest połączona z salonem(21m2)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacha1 28.05.2008 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 No niestety, ściana oddzielająca salon od garażu jest ścianą nośną i przesunięcie jej nie będzie takie łatwe. Na szczęście mój mąż jest w stanie się dla mnie poświęcić i już kombinuje jak ten problem rozwiązać Jeżeli mieliście kiedyś do czynienia z takim problemem czekam na wszelkie sugestie. Niestety salon nie jest w żaden sposób połączony z kuchnio-jadalnią i nie ma szans na takie rozwiązanie. Natomiast w salonie zamierzam umieścić duże drzwi wyjściowe na taras, co mam nadzieję da poczucie większej przestrzeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annja 28.05.2008 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 No widzę, że niestety jest tak jak podejrzewałam.Jeżeli możesz to wklej rzut parteru może znajdziemy wspólnie jakieś rozwiązanie, które do tej pory wogóle nie przyszło ci do głowy. Może jest możliwość żeby zupełnie zamienić miejscami poszczególne pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 28.05.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Wszystko zależy co chcesz mieć w tym salonie.Mój ma 35 m2 (razem z jadalnią), sam salon ma 26m2 - przestrzeń na dole jest otwarta.W salonie będzie kanapa na 3 siedziska + fotel (coś tego typu) http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S69839713 + pufa jako stolik. Na ścianie będzie wisiał tv i jakaś komoda podłużna. I to tyle, więcej mebi nie chcę widzieć na oczy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuuska1 28.05.2008 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Mój salon ma 34 m , nie jest mi w nim ciasno ale....."dobrego nigdy dosyć" ,mógłby być większy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 30.05.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 nasz ma 35 i jest OK obok kuchnia z jadalnia 15m salon to tylko rekreacja, teraz ma malo mebli i wydaje sie ogromny, jak bedzie wielki naroznik czy nawet U + lawa + jakis telewizor + kominek + stol i z 6 krzesel to pewnie juz tak wielki nie bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 30.05.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Pytanie o wielkosc salonu jest podobna do pytania o wielkosc samochodu. Przewaznie lepiej jest miec combika niż malucha - ale nie kazdego na to stac. Lepiej jest miec wiekszy salon niż mniejszy - lecz nic nie ma za darmo. Salon u rodzicow ma 36 m2 i wcale sie nie wydaje za duzy. Moj salon bedzie mial 31 m2 bo na budowanie wiekszego domu nie byloby mnie stac. Bo jak lepszy wiekszy salon zamiast mniejszego, lepsza wieksza kuchnia zamiast mniejszej, lepszy garaz 2 stanowiskowy zamiast 1 stanowiskowego, lepsze pokoje 20 m2 zamiast pokoi 15 m2 to budowan domu o powierzchni < 200 m2 użytkowej nie ma racji bytu.Na pewno nie rezygnuj z pomieszczen gospodarczych na rzecz salonu (pokoi). Majac dom ma sie tyle rożnego rodzaju "drobiazgow", ze to własnie pozniej sie okazuje, ze brakuje miejsca na te "drobiazgi" a powierzchnia pokoi jest niewykorzystana w znacznym procencie. Chyba, ze masz piwnice i wtedy garaz bedzie tylko pomieszczeniem na samochod a nie składzikiem na wszelkie sanki, rowery, grabie, łopaty i setki innych potrzebnych rzeczy ktorych teraz nie wymienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 30.05.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 nasz ma 35 i jest OK obok kuchnia z jadalnia 15m salon to tylko rekreacja, teraz ma malo mebli i wydaje sie ogromny, jak bedzie wielki naroznik czy nawet U + lawa + jakis telewizor + kominek + stol i z 6 krzesel to pewnie juz tak wielki nie bedzie ja zrezygnowalem z 10m gabinetu i salon z 25 powiekszyl sie do 35 sypialnie mamy ponad 20m i jak bedzie taka koniecznosc to tam wstawie biurko i popracuje na razie urzeduje przy kuchennym stole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 30.05.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Oj, powiększyłabym salon. Miałam w bloku jakieś 19m "salonu", potem w domu 18m (!) salonu i dusiłam się. Nie wspominając sytuacji kiedy przyjeżdżali goście... horror. Teraz mam salonu jakieś 54m2 i odetchnęłam z ulgą Większy salon sprząta sie o niebo lepiej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuuska1 30.05.2008 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Co do wielkości salonu to i owszem, jednak odnośnie sprzątania zupełnie sie nie zgadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 30.05.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Ciekawe sa te rozwazania na temat wielkosci salonu.Sadze jednak,ze sprawa jego wielkosci jest dosyc mocno zwiazana z wielkosci domu.Miec dom 110m2 z salonem 45m2 jest bez sensu,tak samo jak salon 25m2 w domu co ma 220m2.Ci co twierdza ze maly salon jest dobry maja racje,ale i nie maja innego wyjscia i nie moga sobie pozwolic na duzy salon w malym domu.Krotko mowiac wszyscy maja racje co do wielkosci salonu,jaki by on nie byl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 30.05.2008 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Oj, powiększyłabym salon. Miałam w bloku jakieś 19m "salonu", potem w domu 18m (!) salonu i dusiłam się. Nie wspominając sytuacji kiedy przyjeżdżali goście... horror. Teraz mam salonu jakieś 54m2 i odetchnęłam z ulgą Większy salon sprząta sie o niebo lepiej! To prawda im większy salon tym mniej sprzątania bo mniej jest zagracony,to każdy potwierdzi,kto przerzucił się z mniejszego na większy salon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skama 31.05.2008 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2008 Mam teraz salon 23m /w domu/ i będę mieć taki sam w nowo budowanym domu Używany jako miejsce odpoczynku domowników. Czytając niektóre posty odnoszę wrażenie, że forumowicze nie czytają odpowiedzi założycielki postu. Jest tam wyraźnie napisane, jak zamierza używać swój salon. Totez argumenty, że nie zmieści się stół i 6 krzeseł /na pewno/, nijak się maja do pytania. Odniosłam wrażenie, że większość zwolenników dużych salonów przeprowadza się do nich z bloków.Doskonale rozumiem, że po latach mieszkania w bloku chce się mieć koło siebie dużo przestrzeni. Ale mogę zapewnić, że do oglądania tv dwadzieścia parę metrów wystarcza. Zastanawia mnie natomiast chęć częstego palenia w kominku - czy wiesz, jak się przy tym brudzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 31.05.2008 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2008 Odniosłam wrażenie, że większość zwolenników dużych salonów przeprowadza się do nich z bloków.Doskonale rozumiem, że po latach mieszkania w bloku chce się mieć koło siebie dużo przestrzeni. Ale mogę zapewnić, że do oglądania tv dwadzieścia parę metrów wystarcza. Zastanawia mnie natomiast chęć częstego palenia w kominku - czy wiesz, jak się przy tym brudzi? A ja powiem, że wolę oglądać TV w dużym salonie Nawet tylko oglądając TV w poprzednim domu nie było mi dobrze Natomiast jak już ktoś rzekł Kacha1 musi sobie odpowiedzieć na pytanie, czy 20 m zaspokoi jej potrzeby. Jeśli tak to nikt na siłę nie będzie leciał przesuwać ściany garażu Co do palenia w kominku... hmmm... Niektórzy palą często w kominku bo: mają rozprowadzenie ogrzewania od kominka, czy to wodne czy powietrzne, a jeśli nawet nie mają to po prostu przyjemnie jest napalić w kominku i patrzeć na ogień. Jeśli ma się zamiar rzadko palić bo się brudzi, to po co kominek? Jako mebel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 31.05.2008 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2008 Ciekawe sa te rozwazania na temat wielkosci salonu. Sadze jednak,ze sprawa jego wielkosci jest dosyc mocno zwiazana z wielkosci domu.Miec dom 110m2 z salonem 45m2 jest bez sensu,tak samo jak salon 25m2 w domu co ma 220m2. Ci co twierdza ze maly salon jest dobry maja racje,ale i nie maja innego wyjscia i nie moga sobie pozwolic na duzy salon w malym domu. Krotko mowiac wszyscy maja racje co do wielkosci salonu,jaki by on nie byl. Ja mam dom 116 m kw + garaz i w tych 116 metrach - 42 to salon i wcale nie uwazam, ze to bez sensu. Jesli mozesz to powieksz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 01.06.2008 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 Ja szukając projektu własnie glównie patrzylał na salon mam dom 113m a salon ma 36 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 01.06.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 Ja zrezygnowałam z fajnego projektu z salonem 50m i antresolą, bo dałam sie przekonac że nam wyjdzie stodoła Wybraliśmy projekt, z salonem 30m, który i tak powiększyliśmy o 25m dołączając gabinet i zabudowujac taras. Nie załuję- będzie pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vilemo 01.06.2008 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 mamy 45 m na salon, gdzie bedzie stal rowniez stol z krzeslami- jak na razie w stanie surowym nie wydaje sie ogromny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 01.06.2008 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 Chyba bym powiększyła. Nasz razem z jadalnią ma 40 m2 i nie wydaję się za duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacha1 17.06.2008 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 No cóż, po analizie waszych podpowiedzi postanowiliśmy salon powiększyć. Zastanawiam się jednak jaki będzie tego skutek, bowiem przesunięcie ścianki w kierunku garażu wydłuży salon i w efekcie powstanie długa kiszka (4,15 x 6,25) Czy takie pomieszczenie może być funkcjonalne? Spotkaliście się z podłużnymi salonami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts