Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak duży salon???

Kacha1

Recommended Posts

Mam salon z jadalnią, w którym są też schody - i cała ta przestzeń ma 70 m.

Uważam, podobnie jak poprzednicy, że to kwestia upodobań - ja lubię przestrzeń, przyjmuję wielu gości, i salon pełni wiele funkcji. Do tego mam jeszcze oddzielną przestrzeń "bawialną" dla dzieci - i nadal uważam, że wcale nie jest tego za dużo.

Ale niektórzy mogą się spokojnie zadowolić mniejszą przestrzenia - niemniej około 20 metrów to według mnie stanowczo za mało.

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam salon z jadalnią, w którym są też schody - i cała ta przestzeń ma 70 m.

Uważam, podobnie jak poprzednicy, że to kwestia upodobań - ja lubię przestrzeń, przyjmuję wielu gości, i salon pełni wiele funkcji. Do tego mam jeszcze oddzielną przestrzeń "bawialną" dla dzieci - i nadal uważam, że wcale nie jest tego za dużo.

Ale niektórzy mogą się spokojnie zadowolić mniejszą przestrzenia - niemniej około 20 metrów to według mnie stanowczo za mało.

Myślę, że mało jest osób, które nie lubią przestrzeni. Zwykle wielkość działki i domu, w tym salonu, uzależnione jest nie od upodobań a zupełnie od czegoś innego i chyba wiadomo od czego. Są tacy, których stać na dom tylko 100 m (trudno w nim o duży salon) i są tacy dla których budowa i utrzymanie domu o pow. 1000 m kw. nie stanowi problemu. W tym drugim wypadku salon o pow. 100 m nie będzie za duży.

Kacha1 mój salon jest podłużny i jest jak najbardziej ok. Ma 27 m2, podzielony jest jakby na dwie częsci. Jedna to część wypoczynkowa z kanapą i fotelikami, druga to część jadalna ze stołem i krzesłami. W połowie salonu jest kominek. Wszystko zależy od prowadzonego trybu życia i od tego ile mebelków chcesz tam wstawić. Wydaje mi się, ze do małych salonów najlepsze są okrągłe stoliki rozkładane na owalne, zgrabne krzesła. Kanapy bez ogromnych poręczy i wszystko się zmieści :wink:

Kacha1 mój salon jest podłużny i jest jak najbardziej ok. Ma 27 m2, podzielony jest jakby na dwie częsci. Jedna to część wypoczynkowa z kanapą i fotelikami, druga to część jadalna ze stołem i krzesłami. W połowie salonu jest kominek. Wszystko zależy od prowadzonego trybu życia i od tego ile mebelków chcesz tam wstawić. Wydaje mi się, ze do małych salonów najlepsze są okrągłe stoliki rozkładane na owalne, zgrabne krzesła. Kanapy bez ogromnych poręczy i wszystko się zmieści :wink:

BG, dzięki wieeelkie, bo szczerze mówiąc bardzo mnie gryzie ten mój przyszły salon :-? Pocieszyłeś mnie bardzo, bo jak do tej pory to większość forumowiczów chwaliło się większymi powierzchniami salonu. Ja niestety nie budowałam tego domu, więc pozostaje mi jedynie jak najlepiej wykorzystać i rozplanować istniejące wnętrza.

BG, podpowiedz mi jeszcze na której ścianie masz kominek (dłuższej, krótszej czy narożny)? Ja nie zamierzam w salonie ustawiać stołu, bo będzie on stał w kuchnio-jadalni, która jest dość duża. W salonie będzie więc tylko kanapa, fotele, stolik i kominek, i jeśli powierzchnia pozwoli jakaś komoda.

Kominek stoi w połowie dłuższej ściany. Dzieli mój salon na dwie funkcjonalne części. Mógłby stać w rogu i też byłoby dobrze. Jednakże ja mam wyprowadzone nawiewy z kominka i znajduje sie on w centralnej części domu, ogrzewając równomiernie pomieszczenia grawitacyjnie. Co do długości salonu, to u mnie telewizor plazmowy wisi na krótszej ścianie, a kanapa jest na krótszej przeciwległej, ale przy tej odległosci powinno być 42 cale. Mebelki bedziemy wymieniać z czasem, dopiero się wprowadziliśmy, więc chwilowo przyjechały z nami meble, zakupione wcześniej.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

w domu rodziców w którym mieszkam, mamy salon ok 45 m, podzielony na dwie części, telewizyjna a druga, stołowa. telewizyjna ma ok 20 metrów i jest wykorzystywana codziennie, stołowa 3 razy w roku, jak rodzice odprawiają urodziny. natomiast ja z siostrą gnieciemy się w jednym pokoiku, brat mieszka w każdym po trochu bo ogólnie dom duży, ale pomieszczeń indywidualnych mało. w nowym domu salon będzie miał 25m + wykusz 3m, za to będzie na dole dodatkowo gabinet a u góry 4 pokoje co razem daje 6 z salonem, tak żeby każdy miał swój kąt a nie błąkał się po przestrzeniach nie mając co z sobą zrobić lub żeby nikomu nie przeszkadzać. dom który budujemy ma 128m2 PU + pomieszczenie nad garażem.

dla osób które mają małe salony - nie ma co wpadać w kompleksy.

po latach mieszkania w dużym domu na wsi, wiem, że liczy się bardziej zaspokojenie potrzeby intymności niż dużych lokali na pokaz (i sprzątanie).

Wcale nie będzie kiszka. Mój salon ma 4,60 na 7,40 i wcale nie jest kiszką. Powiedziałabym raczej że ma kształt prostokąta, w którym łątwo będzie ułożyć meble (jeszcze nie mieszkamy) :D

Zgadzam się, u nas jest jakieś 4,00 na 7,50 i jest super, bo w salonie naturalnie wydzieliły się dwie części - TV i jadalnia :)

Witam.

Myślę, że Twój garaż jest wystarczająco duży dla 1 samochodu, a za mały dla 2. Skrócenie go nie powinno mu zaszkodzić, inny problem, że to ściana konstrukcyjna, ale wszystko da się zrobić (tylko większym kosztem).

Ja mam salon wielkości ok 20 m2 w którym stoi kanapa, 2 fotele, ława i półka z telewizorem. Jest jednak połączony z kuchnio-jadalnią i holem, co w sumie daje ok 45 m2. Kominka jeszcze nie ma, ale jest zaplanowany w centralnej części całego pomieszczenia. Mnie takie rozplanowanie powierzchni odpowiada, ale dodam, że nie prowadzimy ożywionego życia towarzyskiego.

Piszesz, że masz kuchnio-jadalnię o pow. 25 m2. To dość dużo, zeby przyjmować gości, ale trzeba odpowiednio urządzić. W takim wypadku salon 20 m mógłby wystarczyć. Weź pod uwagę, że u BG podłużny salon pełni 2 funkcje - kącika wypoczynkowego i jadalni. Wszystkie wydłużone salony, które widziałam były w ten sposób funkcjonalnie podzielone.

Najlepiej weź metr, zmierz meble, jakie masz (zamiar) wstawić, zastanów się nad ich rozmieszczeniem, przelicz koszty ewentualnej przebudowy i wybierz co dla Ciebie najlepsze.

Dyskusja o wyższości dużych salonów nad małymi czy odwrotnie wydaje mi się bezsensowna. Każdy przypadek trzeba traktować indywidualnie.

Pozdrawiam

Monika

Dzięki za wszystkie opinie. Decyzja już zapadła - ściana zostanie przesunięta. Na razie wybudowaliśmy w garażu komin spalinowy do kominka (zmienialiśmy dach i komin musiał stanąć na właściwym miejscu). Następnie wybudujemy przy tym kominie ścianę dzielącą salon i garaż, a dopiero wtedy wyburzymy starą ścianę. Mam nadzieję że wszystko będzie ok. :wink:

Dzięki Wam już się nie martwię o rozplanowanie salonu, dzieki :)

Nie wyburzajcie całej ściany, tylko pomyślcie o jakimś podciągu i ew. fragmentach po bokach. Ściana konstrukcyjna zwykle stoi na fundamencie. Nie wiem, czy ta nowa ściana jest podparta. Najlepiej zasięgnąć opinii jakiegoś architekta lub konstruktora, żeby potem nie było przykrych niespodzianek w postaci pękania stropu.

Pozdrawiam

Monika

Wcale nie za mało , ja mam 22 m i jest w nim wszystko co potrzeba no chyba że dla szpanu przed znajomymi. Współczuje tylko sprzątania :lol: W salonie się ogląda tv i odpoczywa na kanapie - no do tego kominek jakaś szafka pod tv lub witryna. Nic więcej nie powinno sie w nim znaleźc a po co duża przestrzeń podłogi????

a ja mam salon 40 m plus 20 kuchnia i nie zrobiłam tego dla szpanu przed znaojomymi ale dla siebie a w starym mieszkaniu mam 25 m salon i jest ciasnota jakich mało także współczuję tych 22 m

Nie wyburzajcie całej ściany, tylko pomyślcie o jakimś podciągu i ew. fragmentach po bokach. Ściana konstrukcyjna zwykle stoi na fundamencie. Nie wiem, czy ta nowa ściana jest podparta. Najlepiej zasięgnąć opinii jakiegoś architekta lub konstruktora, żeby potem nie było przykrych niespodzianek w postaci pękania stropu.

Monika

Nowa ściana będzie stała na fundamencie, dlatego konieczne jest skucie pasa betonu w garażu w miejscu postawienia nowej ściany. Aż się boję myśleć jak mąż będzie narzekał :roll: Ale cóż, decyzję podjęliśmy wspólnie :)

Nowa ściana będzie stała na fundamencie, dlatego konieczne jest skucie pasa betonu w garażu w miejscu postawienia nowej ściany. Aż się boję myśleć jak mąż będzie narzekał :roll: Ale cóż, decyzję podjęliśmy wspólnie :)

Ponarzeka i przestanie :p . Czasem mężowie muszą trochę ponarzekać.

Pozdrawiam

Monika

• 9 months później...