Bart 27.05.2008 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Witam. buduje sam garaz i stajnię i doszedłem do etapu szalowania wieńca. w zwiazku z tym mam pytanie. Jak mocuje się deski szalunkowe wieńca? Na czym sie one trzymają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 27.05.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Witam. buduje sam garaz i stajnię i doszedłem do etapu szalowania wieńca. w zwiazku z tym mam pytanie. Jak mocuje się deski szalunkowe wieńca? Na czym sie one trzymają? Przybić , przywiązać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart 27.05.2008 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Czyli przybić gwoździami do ściany? Sciana z silikatów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 27.05.2008 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Blaty się przybija do ściany gwoździami i przywiązuje do zbrojenia wieńca miękkim drutem 3mm poprzez wywiercone otwory aby wylany beton ich nie rozparł/rozsadził. U mnie przynajmniej tak robili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrzypp 27.05.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Najlpiej jest go poskrecac , kup sruby dł. np 1 metr przekroj 6 mm. albo 8 mm. i nakretki , nic tego nie rozwali i napewno nie rozejdzie, w dechach małe dziury na sruby , jak masz sciane np. 25 cm tniesz na 35 cm i na spud kladziesz pod druty i u gory zbijasz decha, te sruby co 2 metry. POLECAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart 27.05.2008 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Najlpiej jest go poskrecac , kup sruby dł. np 1 metr przekroj 6 mm. albo 8 mm. i nakretki , nic tego nie rozwali i napewno nie rozejdzie, w dechach małe dziury na sruby , jak masz sciane np. 25 cm tniesz na 35 cm i na spud kladziesz pod druty i u gory zbijasz decha, te sruby co 2 metry. POLECAM Dzieki. o tym własnie myslałem. Podobnie robiłem szalunek na fundamet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 27.05.2008 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Najlpiej jest go poskrecac , kup sruby dł. np 1 metr przekroj 6 mm. albo 8 mm. i nakretki , nic tego nie rozwali i napewno nie rozejdzie, w dechach małe dziury na sruby , jak masz sciane np. 25 cm tniesz na 35 cm i na spud kladziesz pod druty i u gory zbijasz decha, te sruby co 2 metry. POLECAM I będzie się bawił tydzień jak można to zrobić za trzy godziny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.05.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 27.05.2008 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Witam. buduje sam garaz i stajnię i doszedłem do etapu szalowania wieńca. w zwiazku z tym mam pytanie. Jak mocuje się deski szalunkowe wieńca? Na czym sie one trzymają? witaj, w moim dzienniku masz zdjęcia szalunku. Najlepiej przybić (przykręcić) deski do ścian. Desku wysuwasz na wysokośc wieńca a na górę co np 0,5-0,8m przybijasz wzmocnienia i ściągasz drutem, żeby rozprężający beton nie rozparł desek. Sytuacja podobna do szalowania ław fundamentowych. acha - nie zapomnij o zbrojeniu i ewentualnych kotwach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 28.05.2008 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Koledzy nie zauwazyli ze mowimy o scianie z silikatow i niestetey zle doradzaja . Zycze powodzenia w wbijaniu gwozdzi w silikat ... Sprobujcie to sie przekonacie. Tylko kolki dalyby rade bo gwozdz nawet jak sie uda wbic w spoine to nie utrzyma. Kupic metrowych pretow fi 6 pociac na pol czy 1/3, dac je w cienkim peszlu (latwiej sie wyciaga), duze podkladki i nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart 28.05.2008 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Koledzy nie zauwazyli ze mowimy o scianie z silikatow i niestetey zle doradzaja . Zycze powodzenia w wbijaniu gwozdzi w silikat ... No własnie. Ponadto w spoine nie bardzo - ściana na klej ok 2-3 mm. Zastosuję chyba prety. Dzieki. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.05.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 na prety gwintowane nałoz peszle elektryczne potem prety wyciagniesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 28.05.2008 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 ja tez stosowalem prety tylko 10 mm i puszczalem je w rurce elektrycznej potem bez problemu sie je wyciagalo i mozna bylo uzyc jeszcze kilka razy a uzywalem je juz 5 razy i jeszcze jeden raz uzyje a na koncu beda uzyte do wiezby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts