Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skrobanie a beton komórkowy - jak to w końcu jest ??????

wpe

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Mam taki problem. Jak to jest - czy ścianę jednowarstwową z YTONGA można wyskrobać (np. jakimś narzędziem metalowym) i dostać się do środka??? Słyszałem takie opinie, ale nie wiem w końcu co jest prawdą a co nie. Jedni mówią, że da się, inni że to bujda. Czy jakiś fachowiec mógłby wyrazić swoje zdanie na ten temat.

Swoja drogą chyba wezmę z jakiejś budowy odpadek YTONGA i zacznę skrobać :))

pewnie, że można. kwestia tylko ile czasu to zajmie. Jak się włamywaczowi spieszy, to będzie strasznie hałasował (np piłą do betonu, spalinową). Żeby zrobić to cicho, trzeba pracować powoli. O ile pamiętam coś takiego zrobił łyżeczką od herbaty ten koleś co nawiał z Alcatraz. Chyba coś około 2 miesięcy skrobania było.

A Mikołaj podobno przez komin wchodzi :D (to nie było złośliwe) Ludzie nie przesadzajmy bo okaże się że najlepiej mieszkać w bunkrze podziemnym. Jak się uprzeć to można wszędzie wejść i wszystko rozwalić bez problemów, wystarczy tylko trochę pomyśleć. Więcej niż pewne jest że małe skoki załatwiają ludzie niezbyt inteligentni więc nie ma obawy. :lol:

Witam.

BK najszybciej wycina się ręczna piłą widiową. Nie kurzy się, idzie lekko...

Poszerzałem w ten sposób otwór na brame garażową. Nadproże było na całą szerokość ściany więc nie było problemu. W sumie ok. 5mb cięcia, poszło w kilka minut. Nie widzę problemu aby wyciąć dziurę. Tylko najpierw trzeba by nawiercić kilka otworów aby włożyć piłę. Później to już masełko ;-)

Sebastian

Witam.

BK najszybciej wycina się ręczna piłą widiową. Nie kurzy się, idzie lekko...

Poszerzałem w ten sposób otwór na brame garażową. Nadproże było na całą szerokość ściany więc nie było problemu. W sumie ok. 5mb cięcia, poszło w kilka minut. Nie widzę problemu aby wyciąć dziurę. Tylko najpierw trzeba by nawiercić kilka otworów aby włożyć piłę. Później to już masełko ;-)

Sebastian

A zatem trzeba pamiętać, aby w ścianie ułożyć pod tynkiem cienki przewodzik w formie pętli i podłączyć do systemu alarmowego, albo ułożyć zbrojenie na ścianie.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

To byłby najlepszy sposób. Jednak chyba nie warto. W końcu zlodziej nie wie z czego jest ściana... Chyba, że mieszkasz w nieotynkowanym domku.

W podobny zresztą sposób można wypiłować ceramikę poryzowaną a nawet klasyczną. Tyle, że z tą ostatnią nie pójdzie w kilka, a w kilkanaście minut. No i werwy trzeba więcej mieć.

Sebastian