Maciej111 27.05.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Chciałbym zasadzić żywopłot przez płotem - konkretnie poza terenem własnej działki (droga należy do gminy). Czy powinienem zwrócić się o pozwolenie?Jakie byłyby ewentualne konsekwencje samowoli w tym zakresie (a, nie daj Boże, nieszczęśliwego wypadku "z udziałem żywopłotu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 27.05.2008 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Chciałbym zasadzić żywopłot przez płotem - konkretnie poza terenem własnej działki (droga należy do gminy). Czy powinienem zwrócić się o pozwolenie? Zartujesz prawda? A jak sąsiad zapragnie zaoszczędzić na powierzchni u siebie i posadzi żywopłot po Twojej stronie to też może zrobić bez pozwolenia? No sam się zastanów nad tym co piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej111 28.05.2008 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Domyślam się, że takie nasadzenia są samowolą, ale... występują bardzo często. Mimo pewnego "bezprawia" mogą mieć również aspekt pozytywny - np. gmina za "friko" ma obsadzony krzewami (lub drzewami) kawałek własnego gruntu, często zaniedbanego itp.Moje pytanie (może nie do końca sprecyzowane) nie było wynikiem indolencji, dotyczyło raczej Waszych doświadczeń w uzyskaniu podobnych pozwoleń i ewentualnych konsekwencji samowoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkobialka 18.08.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Witam Wszystko zależy od sąsiada, czy nie podkabluje oczywiście, oraz od tego gdzie dana droga jest położona i jak często jest uczęszczana, oraz ogólnie jak wygląda. Ja za swoim płotem mam drogę gminą, która miała 3 metry szerokości następne trzy zajmowały stare pnie drzew w paskudny sposób zarośnete wszelkim możliwym chwastem. Na własny koszt usunąłem pnie i poszerzyłem drogę (mam teraz porządek za płotem) oraz nasadziłem żywopłot, droga ja by nie patrzeć ma teraz zamiast 3 metrów jakieś 5,5 metra.Mam nadzieję iż nikt się nie przyczepi. Droga posprzątana, zadbana, czego wcześnie nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pilot1 20.08.2008 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 z drugiej strony jeśli ktoś np będzie kopał np prąd (kabel znaczy się) przyjedzie firma z koparką i żywopłot zetnie i po sprawie nikt się nie będzie pytał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts