Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Żywopłot przed płotem

Recommended Posts

Chciałbym zasadzić żywopłot przez płotem - konkretnie poza terenem własnej działki (droga należy do gminy). Czy powinienem zwrócić się o pozwolenie?

Jakie byłyby ewentualne konsekwencje samowoli w tym zakresie (a, nie daj Boże, nieszczęśliwego wypadku "z udziałem żywopłotu)?

Chciałbym zasadzić żywopłot przez płotem - konkretnie poza terenem własnej działki (droga należy do gminy). Czy powinienem zwrócić się o pozwolenie?

Zartujesz prawda? A jak sąsiad zapragnie zaoszczędzić na powierzchni u siebie i posadzi żywopłot po Twojej stronie to też może zrobić bez pozwolenia? No sam się zastanów nad tym co piszesz.

Domyślam się, że takie nasadzenia są samowolą, ale... występują bardzo często. Mimo pewnego "bezprawia" mogą mieć również aspekt pozytywny - np. gmina za "friko" ma obsadzony krzewami (lub drzewami) kawałek własnego gruntu, często zaniedbanego itp.

Moje pytanie (może nie do końca sprecyzowane) nie było wynikiem indolencji, dotyczyło raczej Waszych doświadczeń w uzyskaniu podobnych pozwoleń i ewentualnych konsekwencji samowoli.

• 2 months później...

Witam

Wszystko zależy od sąsiada, czy nie podkabluje oczywiście, oraz od tego gdzie dana droga jest położona i jak często jest uczęszczana, oraz ogólnie jak wygląda.

Ja za swoim płotem mam drogę gminą, która miała 3 metry szerokości następne trzy zajmowały stare pnie drzew w paskudny sposób zarośnete wszelkim możliwym chwastem.

Na własny koszt usunąłem pnie i poszerzyłem drogę (mam teraz porządek za płotem) oraz nasadziłem żywopłot, droga ja by nie patrzeć ma teraz zamiast 3 metrów jakieś 5,5 metra.

Mam nadzieję iż nikt się nie przyczepi. Droga posprzątana, zadbana, czego wcześnie nie było.