Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Deskowanie elewacji

Recommended Posts

u mnie jest 15 cm styro. na stryro łaty mozowane 20cm srubami z kolkami.

do tego deski.

malowane ticurila, najpierw olej, potem bejca do elewacji.

http://img190.imageshack.us/img190/6783/dwskowanie.jpg

No właśnie - pamiętam twoje wypowiedzi i opis konstrukcji - tylko tak się zastanawiam - styropian 15cm plus lata 4cm i wkrety 20cm? Moze masz jednak dluzsze sruby....

Aha, a co ile dales laty i co ile sruby na latach?

łaty byłu tak okolo co 50-60cm, grube na 2 cm, szerokie na 4cm.

moze te sruby mialy 25?

w kazdym razie nie kazda trafiała, był problem, ale w sumie starczyły 2 - 3 sruby na łatę 2,5m.

deski są na pióro, do tego mocowane do konstrukcji dachu i okien, wiec calosc naprawde solidnie sie trzyma.

śruby były drogie, chyba cos ok 6zl szt.

wazne! miedzy styro a deskami jes szczelina, na grubosc laty, ok 2 cm.

chyba musi byc, aby deski nie zgnily.

w kazdym razie nie powinno sie ich klasc bezp. na styro.

łaty byłu tak okolo co 50-60cm, grube na 2 cm, szerokie na 4cm. moze te sruby mialy 25? w kazdym razie nie kazda trafiała, był problem, ale w sumie starczyły 2 - 3 sruby na łatę 2,5m. deski są na pióro, do tego mocowane do konstrukcji dachu i okien, wiec calosc naprawde solidnie sie trzyma. śruby były drogie, chyba cos ok 6zl szt. wazne! miedzy styro a deskami jes szczelina, na grubosc laty, ok 2 cm. chyba musi byc, aby deski nie zgnily. w kazdym razie nie powinno sie ich klasc bezp. na styro.

deskowanie ściany szczytowej masz pionowo, czyli łaty, aby zamocować tą boazerię musiały iść poziomo, tam może być problem z cyrkulacją powietrza, które ogrzewając się cyrkuluje z dołu do góry. Dlatego przy takim układzie robi się kratownicę (jeśli jest boazeria pionowa) daje to możliwość ruchu powietrza i wyjścia pod okapem, analogicznie jak łaty-kontrłaty i ujście powietrza pod kalenicą w konstrukcji połaci dachu.

dla mnie w tej chwili nie istnieje problem konstrukcyjny, zrobię tak jak pisałem wyżej nic nowego tu się już chyba nie da wymyśleć. Wilgotność drewna jak i grubość boazerii zewnętrznej mieści się w normie dla tego typu rozwiązań.

Kwestia otwarta to jeszcze jakich środków używać do impregnacji i w jaki sposób, tak, aby to deskowanie służyło mi wiele lat. Tak jak wcześniej wspominałem, jedno z deskowań mam od niekorzystnej strony, chociaż pod okapem, ale o tym pewnie będę mógł się przekonać po kilku latach...

Co do zabezpieczenia, to polecam sprawdzone srodki, z narodowego punktu widzenia polecam oczywiscie Nordsjo, dostaniesz u nich bejce, impregnaty na bazie olejowej

http://www.nordsjo.se/paint2.asp?Cat=3&Avd=1&Type=1

albo :

http://www.cuprinol.se/

deskowanie ściany szczytowej masz pionowo, czyli łaty, aby zamocować tą boazerię musiały iść poziomo, tam może być problem z cyrkulacją powietrza, które ogrzewając się cyrkuluje z dołu do góry. .

bez przesady. łaty nie są az tak szczelnie docisniete do styro i desek, poza tym nad w samym szczytowym trojkacie - czyli nad oknami balkonowymi i sufitem poddasza, sa tylko deski - tam nie ma styro ani porothermu.

w razie jekies dramatu z wilgocia mozna zawsze nawieercic otworki .

• 4 weeks później...

Przy pionowym układzie desek w wentylacji pomogają dwa frezy z tyłu deski. Ja takie zakupiłem. Grubość deski 19mm.

Też planuję zadeskować szczyty. Mam już styropian 12cm + siatka na kleju. Mój spec planuje wyciąć rowki w styro i tam poziomo wcisnąć łaty. Poddasze mam nieużytkowe, więc te łaty nawet przez całą grubość muru chce zamocować śrubami. Ostatecznie poziome łaty będą wystawały z tego styropianu jakiś 1cm - to razem z frezami na tyłach desek ma zapewnić wentylację. Co Wy na to?

Aha, od dołu deski nie będą wykończone/zabudowane dodatkową listwą

Całe deski będą zabezpieczone Sadolinem Bazą (1 warstwa), a potem 2 warstwy od frontu w kolorze Sadolin mahoń.

Przy pionowym układzie desek w wentylacji pomogają dwa frezy z tyłu deski. Ja takie zakupiłem. Grubość deski 19mm.

Też planuję zadeskować szczyty. Mam już styropian 12cm + siatka na kleju. Mój spec planuje wyciąć rowki w styro i tam poziomo wcisnąć łaty. Poddasze mam nieużytkowe, więc te łaty nawet przez całą grubość muru chce zamocować śrubami. Ostatecznie poziome łaty będą wystawały z tego styropianu jakiś 1cm - to razem z frezami na tyłach desek ma zapewnić wentylację. Co Wy na to?

Aha, od dołu deski nie będą wykończone/zabudowane dodatkową listwą

Całe deski będą zabezpieczone Sadolinem Bazą (1 warstwa), a potem 2 warstwy od frontu w kolorze Sadolin mahoń.

Według mnie to dobre rozwiązanie. Zachowaj większą szczelinę wentylacyjną, około 2 - 3 cm, wypuść więcej łaty i rozstaw je co 50 cm. Zapewni to odpowiednią wentylację warstwy drewna i zabezpieczy przed zwichrowaniem desek.

• 2 months później...
  • 5 months później...
Architekt pewnie narysował tylko tyle co wiedział na ten temat. Co do wełny to bardzo słuszna uwaga, ja też uważam, że powinien to być styropian, reszta to kwestia odpowiednich łączników: ściana - ruszt deskowania.[/quote

WItam

wyczytałem gdzies w muratorze,że odradzają styro pod elewacje z desek , ,zagrożenie plesnią i grzybami,radzą użyc wate ,naturalna i bardziej ODDYCHA.

:wiggle:

chyba,że się mylę....

• 3 weeks później...
  • 5 months później...
Jedna z moich ostatnich realizacji:

Konstrukcja wykonana z kotw L przytwierdzonych do ściany, oraz z łat 4x5 cm zatopionych około 2 cm w styropianie 15 cm, w odstępach co 50 cm.

http://img146.imageshack.us/img146/2416/dsc00358lzw.th.jpg

NO właśnie czy ktoś z Was widział takie kotwy L o jakich pisze Leszeq? Sam mam przewidziane ocieplenie ok 20cm styrop. i według projektu musze kantówki ok 16cm zamontować do muru pomiedzy wełna wiatroizolacja i kontrłata i dopiero deski. Bardzo kosztowne beda te kantówki i szukam innego rozwiazania. Proszę o pomoc