Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zawór wody-problem z sasiadem.poradzcie!

dagmara1981

Recommended Posts

witajcie.zwracam sie z prosba o porade w sprawie mojego meczacego sasiada. zostawil mi ostatnio kartke w drzwiach na budowie ze na mojej dzialce jest zawor wody m.in. do jego domu a moi robotnicy wysypali piasek na niego i mam to posprzatac bo jak bedzie mial awarie to nie da rady dojsc do zaworu. wobec tego mam pytanie jak to wyglada prawnie. czy on aby nie powinien miec swojego zaworu na mojej dzialce a mojemu dac spokoj? jakim prawem on w ogole moglby wejsc na moja dzialke zeby sie do niego dostac? ktos wie jak to wyglada?

Żeby było śmieszniej to na całym moim osiedlu tak jest! Ja mam zawór u sąsiada (dobrze, że sięgam przez płot!), a u mnie jest innego sąsiada (on nie sięga przez płot!). A jak miałam awarię i zakręciłam, to mnie strasznie opieprzyło RPWiK, bo mają dyżur i oni mają tylko prawo zakręcać podobno;) Ciekawe... ma mnie zalać, bo oni będą stać w korku...

To nie jest pewnie zawór sąsiada tylko wodociągów. Ktoś kto się zgodził na budowę wodociągu zgodził się jednocześnie na udostępnienie każdorazowo dostępu do tego zaworu. I nic nie zrobisz z tym. Takie małe utrudnienie. A winny jest projektant bo dla swojej wygody projektował zawory 0,5 m od rury nie patrząc na to czyją działkę obsługuje. Mam taki sam przypadek z tym ,że jakoś niechcący zaorałem ten zawór sąsiada. I nie jestem w stanie go odnależć obecnie. Naszczęście mój sąsiad nie jest świadom w kwestii tego zaworu.

• 2 weeks później...

ależ to można mieć pod górkę... współczuję...

na miejscu sąsiada to odkopałabym rurkę już na swoim terenie i kupiłabym sobie zasuwkę przyłaczeniową i wmontowała ją juz na swoim terenie. Montaż zasuwy obustroniie z kielichem PE jest bardzo prosty [poprostu się wciska rurkę] a koszt samej zasuwy to 300zł do tego jakiś rzedłużacz i skrzyneczka koło 200 żeby mógł kręcić sobie już na swoim terenie.

Mówimy o przyłączu, nie o jakiejś nitce główniejszej...bo wtedy to gorzej...