Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka powierzchnia działki pod oczyszczalnię?

anpi

Recommended Posts

Am00:

Wydaje mi się że jednak nie wymaga to zgody sąsiada. To chyba urząd, wydając pozwolenie na budowę sprawdza najpierw, czy nie ma za blisko studni. A co do studni, które dopiero będą - to niestety problem ich właścicieli. Nie wybrażasz sobie chyba takiej sytuacji - przychodzi do Ciebie sąsiad i mówi - proszę zlikwidować oczyszczalnię, bo ja będę kopał studnię obok :lol:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U. z dnia 15 czerwca 2002 r.)

5) do nieutwardzonych wybiegów dla zwierząt hodowlanych, najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji lokalnej bez urządzeń biologicznego oczyszczania ścieków oraz do granicy pola filtracyjnego - 70 m. [/b]

Wiecie co po takim diktum to na wsi gdzie żyją jeszcze jakieś zwierzęta studni nie wykopiesz.

Czy osadnik gnilny z papierami producenta stanowi "urządzenie biologicznego oczyszczania ścieków"?

Ciekawi mnie to bo nie mogą komuś zrobić takiego świństwa, że odetnę go od wody pitnej. Studnia dla niego to jedynna taka możliwość.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U. z dnia 15 czerwca 2002 r.)

§ 37. Przepływowe, szczelne osadniki podziemne, stanowiące część przydomowej oczyszczalni ścieków gospodarczo-bytowych, służące do wstępnego ich oczyszczania, mogą być sytuowane w bezpośrednim sąsiedztwie budynków jednorodzinnych, pod warunkiem wyprowadzenia ich odpowietrzenia przez instalację kanalizacyjną co najmniej 0,6 m powyżej górnej krawędzi okien i drzwi zewnętrznych w tych budynkach.

Znalazlam strone internetowa firmy, ktora jako absolutna nowosc,oferuje oczyszczalnie na male dzialki.Dzwonilam ,prosili o przeslanie faxem planow dzialki.Podobno,jesli dobrze zrozumialam ,na oczyszczalnie wystarczy 12m2 gruntu,ale wlasnie problemem sa pszepisowe odleglosci.W moim przypadku jest to waska dzialka i nie wiem czy uda sie zmiescic urzadzenia .

Kiedy cos z nimi ustale ,napisze.

Adres firmy http://www.lutex.com.pl tel 0-32 670 09 78

Ciekawe.

Meritum sprawy z oczyszczalnią a dokładniej 30/70m polega na okresleniu co nazywamy oczyszczalnią biologiczną. Jeżeli przydomowa oczyszczalnia jest zaopatrzona w zbiornik gnilny, to ścieki są biologicznie oczyszczone reasumując:

min. 30m od drenażu rozsączającego oczyszczone biologicznie ścieki

min. 70m od drenażu rozsączającego z nieoczyszczonymi ściekami

PS

Odnośnie lasu na działce wyobraźcie sobie że zadzwonili do mnie ze Starostwa i powiedziano mi, że las którego nie ma ale jest (na mapie) to błąd urzędników i nieodpłatnie zostanie on skorygowany, a za wydłużony czas który niestety upłynie przy załatwieniu sprawy drogą urzędową bardzo przepraszają?????? (Starostwo w Zgierzu woj. łódzkie)

Ciekawe.

PS

Odnośnie lasu na działce wyobraźcie sobie że zadzwonili do mnie ze Starostwa i powiedziano mi, że las którego nie ma ale jest (na mapie) to błąd urzędników i nieodpłatnie zostanie on skorygowany, a za wydłużony czas który niestety upłynie przy załatwieniu sprawy drogą urzędową bardzo przepraszają?????? (Starostwo w Zgierzu woj. łódzkie)

Czyżby światełko w tunelu? Oby... 8)