anpi 19.09.2003 04:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Ten gościunio powyżej to ja. Zapomniałem się zalogować. Ale nie wymagajcie ode mnie zbyt wiele o tej porze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 19.09.2003 04:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Am00: Wydaje mi się że jednak nie wymaga to zgody sąsiada. To chyba urząd, wydając pozwolenie na budowę sprawdza najpierw, czy nie ma za blisko studni. A co do studni, które dopiero będą - to niestety problem ich właścicieli. Nie wybrażasz sobie chyba takiej sytuacji - przychodzi do Ciebie sąsiad i mówi - proszę zlikwidować oczyszczalnię, bo ja będę kopał studnię obok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 19.09.2003 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 No oczywiście, że nie.A w kwestii odległości co powiecie o tym, że oczyszczalnia musi się znajdować min. 2 m od granicy działki i min. 5 m od okien budynków mieszkalnych. Na stronie nevexpol-u znalazłem, że odległość 5 m dotyczy drenażu a nie zbiornika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 19.09.2003 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U. z dnia 15 czerwca 2002 r.) 5) do nieutwardzonych wybiegów dla zwierząt hodowlanych, najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji lokalnej bez urządzeń biologicznego oczyszczania ścieków oraz do granicy pola filtracyjnego - 70 m. [/b] Wiecie co po takim diktum to na wsi gdzie żyją jeszcze jakieś zwierzęta studni nie wykopiesz. Czy osadnik gnilny z papierami producenta stanowi "urządzenie biologicznego oczyszczania ścieków"? Ciekawi mnie to bo nie mogą komuś zrobić takiego świństwa, że odetnę go od wody pitnej. Studnia dla niego to jedynna taka możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 19.09.2003 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Widzieliście kiedyś na wsi szambiarkę? Ja nie. A prawie wszyscy mają szamba. Muszą być superszczelne Myślę, że w porównaniu do nich, to to co opuszcza przydomową oczyszczalnię to woda źródlana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 19.09.2003 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U. z dnia 15 czerwca 2002 r.) § 37. Przepływowe, szczelne osadniki podziemne, stanowiące część przydomowej oczyszczalni ścieków gospodarczo-bytowych, służące do wstępnego ich oczyszczania, mogą być sytuowane w bezpośrednim sąsiedztwie budynków jednorodzinnych, pod warunkiem wyprowadzenia ich odpowietrzenia przez instalację kanalizacyjną co najmniej 0,6 m powyżej górnej krawędzi okien i drzwi zewnętrznych w tych budynkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionka 20.09.2003 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2003 Znalazlam strone internetowa firmy, ktora jako absolutna nowosc,oferuje oczyszczalnie na male dzialki.Dzwonilam ,prosili o przeslanie faxem planow dzialki.Podobno,jesli dobrze zrozumialam ,na oczyszczalnie wystarczy 12m2 gruntu,ale wlasnie problemem sa pszepisowe odleglosci.W moim przypadku jest to waska dzialka i nie wiem czy uda sie zmiescic urzadzenia .Kiedy cos z nimi ustale ,napisze.Adres firmy http://www.lutex.com.pl tel 0-32 670 09 78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 20.09.2003 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2003 To jak oczyszczalnia ma osadnik gnilny to juz jest biologiczna? Może to jest głupie pytanie ale słabo znam się na tych to sprawach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 20.09.2003 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2003 Szadam: Na to wygląda. Przecież mając taką oczyszczalnię wrzucasz do klopa preparat bakteryjny, który właśnie w tym zbiorniku rozkłada ścieki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_Cholys 22.09.2003 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 Ciekawe. Meritum sprawy z oczyszczalnią a dokładniej 30/70m polega na okresleniu co nazywamy oczyszczalnią biologiczną. Jeżeli przydomowa oczyszczalnia jest zaopatrzona w zbiornik gnilny, to ścieki są biologicznie oczyszczone reasumując:min. 30m od drenażu rozsączającego oczyszczone biologicznie ściekimin. 70m od drenażu rozsączającego z nieoczyszczonymi ściekami PSOdnośnie lasu na działce wyobraźcie sobie że zadzwonili do mnie ze Starostwa i powiedziano mi, że las którego nie ma ale jest (na mapie) to błąd urzędników i nieodpłatnie zostanie on skorygowany, a za wydłużony czas który niestety upłynie przy załatwieniu sprawy drogą urzędową bardzo przepraszają?????? (Starostwo w Zgierzu woj. łódzkie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 22.09.2003 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 Ciekawe. PS Odnośnie lasu na działce wyobraźcie sobie że zadzwonili do mnie ze Starostwa i powiedziano mi, że las którego nie ma ale jest (na mapie) to błąd urzędników i nieodpłatnie zostanie on skorygowany, a za wydłużony czas który niestety upłynie przy załatwieniu sprawy drogą urzędową bardzo przepraszają?????? (Starostwo w Zgierzu woj. łódzkie) Czyżby światełko w tunelu? Oby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts