Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie na styku fundament a posadzka pod oknem balkon.

Recommended Posts

Mam u siebie taką sytuację że patrząc od dołu pod oknem balkonowym jeszcze nie zamontowanym jest murowany ocieplony z zewnątrz styropianem 8cm fundament z bloczków betonowych na bloczkach jest papa potem folia 0,3mm i na tym wylana jest posadzka do wymiaru okna - zostawione jest tylko miejsce na piankę. Brakuje mi tu ocieplenia posadzki pod oknem balkonowym, którego brak będzie pewnie skutkował ogromnym mostkiem termicznym. Czy tak będzie czy coś źle myślę. Za oknem będzie układany taras z kostki.

Jeżeli jest to źle zrobione to co mogę teraz jeszcze zrobić aby to naprawić - nie ma jeszcze zamontowanych okien balkonowych. Odcinać kawałek posadzki - tak np. 10cm od zewnątrz i dawać tam styropian i łączyć to potem z tarasem czy zrobić coś innego tylko co????

Dzięki za odpowiedzi

Doś ctrudno to zrozumieć, ale wydaje się , że masz rzeczywiście spory mostek. Nie do przyjęcia. Brak informacji, jak ocieplany jest budynek. A może wycinek z projektu ?

Budynek ocieplony jest w tej chwili do wysokości ostatniego bloczka fundamentowego styropianem 8cm. Dalej dom będę ocieplał styro 12cm.

Na ten moment przecinając ścianę pionowo w obrębie okna balkonowego mam od dołu następujące warstwy:

1. Ława fundamentowa

2. Izolacja pozioma papą

3. Ściana fundamentowa - kilka warstw bloczków

4. Ponownie izolacja pozioma

5. Posadzka właściwa - ok 10cm wylane mixokretem ponad ostatni bloczek sciany fundamentowej.

Od wewnątrz na chudziaku rozłożona jest folia 0,3mm 10cm styropianu na przekładkę, znowu folia i maty wzmacniające. Na to wylana jest posadzka właściwa. Styropian od wewnątrz dochodzi do ostatniej warstwy bloczka fundamentowego, podobnie jest z drugiej strony - ostatni bloczek jest ocieplony z zewnątrz styropianem. Nie ma natomiast styropianu na ostatniej warstwie bloczka ściany fundamentowej bezpośrednio pod ostatnią posadzką - tutaj wietrzę później olbrzymi mostek. :-?

Na posadzce ma być montowane okno balkonowe/tarasowe (bo balkonu nie ma - będzie taras)

I teraz jak zamontować okno tarasowe aby nie było mostka na styku taras posadzka pod oknem.

Czy mostek korygować tarasem robiąc go równo z poziomem terenu czy podsypać ziemią do wysokości posadzki wewnątrz domu.

W pierwszym przypadku (poziom tarasu w poziomie gruntu rodzimego połączony z domem schodkiem z kostki - wówczas widziałbym możliwość izolacji wcześniej wspomnianego mostka styropianem z zewnątrz podnosząc wyżej izolację ściany fundamentowej i dosuwając kostkę pierwszego schodka do styropianu.

W drugim przypadku można by kombinować z jakimś progiem metalowym, łącznikiem który byłby nad styropianem ocieplającym w/w mostek ale boję się nierównego osiadania budynku i tarasu.

Nie wiem jak to wszystko prawidłowo wykonać

• 5 years później...

"W pierwszym przypadku (poziom tarasu w poziomie gruntu rodzimego połączony z domem schodkiem z kostki - wówczas widziałbym możliwość izolacji wcześniej wspomnianego mostka styropianem z zewnątrz podnosząc wyżej izolację ściany fundamentowej i dosuwając kostkę pierwszego schodka do styropianu."

Ja tak mam. W niczym nie przeszkadza