piterazim 28.05.2008 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Witam Wczoraj teściu trafił wiertarką w kabel w ścianie Pytanko - jak to najlepiej zaizolować? Do puszki jest jakieś 40 cm więc tyle się odkuje, ale jak prawidłowo zaizolować połączony kabel? Koszulka termo zgrzewalna? taśma izolacyjna? I jak połączyć kabel - skręcić i zalutować, czy dać połączenie skręcane - te takie pomarańczowe - nie pamiętam jak to się fachowo nazywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voitek 28.05.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Teściu żyje? Wydaje mi się, że takie łączenie to raczej słaby pomysł, najlepiej wymienić cały kabel, jak i tak musicie coś odkuć, a z tego co rozumiem instalacja jest z użyciem puszek łączeniowych, więc nie powinno być tego dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 28.05.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Witam Wczoraj teściu trafił wiertarką w kabel w ścianie Pytanko - jak to najlepiej zaizolować? Do puszki jest jakieś 40 cm więc tyle się odkuje, ale jak prawidłowo zaizolować połączony kabel? Koszulka termo zgrzewalna? taśma izolacyjna? I jak połączyć kabel - skręcić i zalutować, czy dać połączenie skręcane - te takie pomarańczowe - nie pamiętam jak to się fachowo nazywa Skręcić, zalutować, zaizolować, zapomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 28.05.2008 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Teściu żyje? żyje (może jak by go popieściło to by się nauczył gdzie się wierci ) na chwilę obecną na budowie ma mamy własnego prądu - od sąsiada mam przedłużacz pociągnięty Do wykucia jest jakieś 10 m więc mi sie to nie uśmiecha - raczej lutownica w dłoń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voitek 28.05.2008 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 To nie zapomnij zrobić zdjęcia tego miejsca z wymiarami, bo jak w przyszłości coś padnie, to będziesz wiedział, gdzie zacząć sprawdzanie. No dobra, nie dramatyzujmy. Jak już skręcać to najlepiej mocno kable, bez żadnych kapturków (chyba o te pomarańczowe Ci chodziło). Ewentualnie złączki wago z zaciskiem zakleszczającym, gdybyś miał ochotę wstawić tam dodatkową puszkę. A izolacja każda dobra, jak jesteś estetą to koszulka. Byle nie t-shirt. I na to taśma, i zasmażka. A teściowi zabrać wiertarkę, albo pochować wiertła. Ponieważ jest to dział zrób to sam, to dorzuciłem swoje 0,03 zł, ale nie jestem elektrykiem, niech się wypowie jakiś connaisseur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 28.05.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Najlepiej w miejscu przewiercenia wstawić małą puszke, w niej połączyć kable złączkami wago, założyć dekielek, zrobić zdjęcie/zapisac położenie puszki i zatynkować ją.Oczywiście jeśli to "zwykły kabel" do światła lub domowych gniazdek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 28.05.2008 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Skręcić, zalutować, zaizolować, zapomnieć. Dokładnie. Też tak miałem w bloku. Goła ,betonowa ściana,wieszłam zegar,wiertarka-udar,jak nie walnęło... Skąd tam się wziął kabel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 28.05.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Najlepiej w miejscu przewiercenia wstawić małą puszke, w niej połączyć kable złączkami wago, założyć dekielek, zrobić zdjęcie/zapisac położenie puszki i zatynkować ją. Oczywiście jeśli to "zwykły kabel" do światła lub domowych gniazdek. A czy puszka jest konieczna? Zalozyc samo wago(odpowiedniego rozmairu) i dla pewnosci mozna wlozyc w koszulke termokurczliwa. Ot takie moje rozwazania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 29.05.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 A czy puszka jest konieczna? Zalozyc samo wago(odpowiedniego rozmairu) i dla pewnosci mozna wlozyc w koszulke termokurczliwa. Ot takie moje rozwazania. Ale jak to zawalisz potem gipsem, to cięzko się bedzie do tego dostać, a w puszce elegancko. Zresztą 3 złączki wago masz i to w dośc duzych koszulkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 29.05.2008 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Ciezko,nie ciezko i tak dekielek puszki musisz zakryc gipsem i farba,no chyba ze ma szpecic.Wiec czy masz puszke,czy same wago w gipsie i tak musisz troche sciane zniszczyc zeby sie do nich dostac i potem od nowa szpachlowac i malowacA po drugie jak dobrze zrobisz to masz na lata i nawet o tym nie myslisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 29.05.2008 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Najlepiej w miejscu przewiercenia wstawić małą puszke, w niej połączyć kable złączkami wago, założyć dekielek, zrobić zdjęcie/zapisac położenie puszki i zatynkować ją. Oczywiście jeśli to "zwykły kabel" do światła lub domowych gniazdek. dokładnie tak nalezy zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronacky 07.03.2010 01:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Witajcie, ja trafiłem w kabel, ale go nie przerwałem, ale naderwałem osłonkę. I teraz czy, waszym zdaniem, nadal jest potrzeba rozbebeszania ściany, całkowite przecięcie kabla, złączka wago i zagipsować. Czy może wystarczy czymś zabezpieczyć tą naderwaną osłonkę, zagipsować i już ? Ta druga opcja dla mnie lepsza. PozdrawiamCronacky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 07.03.2010 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 07.03.2010 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Skręcić, zalutować, zaizolować, zapomnieć. Dopowiem, użyj koszulek termokurczliwych z klejem. Grzać od środka do zewnątrz, aż klej wypłynie. Zwykła termokurczka ściągnie się, ale wilgoć może się i tak dostać do środka. Alternatywą jest taśma samowulkanizująca, ale bez doświadczenia z tą taśmą raczej dobrze tego nie zrobisz. Jeśli masz użyć dodatkowej puszki z dekielkiem pokrytym warstwą tynku/gipsu to szkoda zachodu. Równie dobrze możesz założyć sam dekielek i go zagipsować bez zabawy w wykuwanie puszki. Puszka ma sens, gdy ją widać... a na to się mało kto godzi, w dodatku 40cm od innej puszki/wypustu. Pewnych obwodów nie powinieneś łączyć, jeśli to był obwód wydzielony np: zmywarka, pralka, ZASILANIE DOMU.... to takie połączenie nawet i dobrze wykonane dziś może być zarzewiem pożaru kiedyś. Pomyśl zanim coś zrobisz, nie na odwrót! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 07.03.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Skręcić, zalutować, zaizolować, zapomnieć. Po co lutować? Jakoś nie widzę racjonalnego uzasadnienia. Oczywiście pozostałe czynności jak najbardziej poprawne bo ... najprostsze. ... Ewentualnie złączki wago z zaciskiem zakleszczającym, gdybyś miał ochotę wstawić tam dodatkową puszkę. ... Tak naprawdę gdy zastosuje się : http://www.image.micros.com.pl/_icon_auto_s/z%20tldg12hs-0-12p.jpg to nie ma nawet potrzeby zbyt dużo podkuwać a tylko jakieś 2-3 cm z każdej strony by łądnie włożyć kostkę, dobrze skręcić i zaizolować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 07.03.2010 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 W tanich kostkach (CASTO-podobne) trudno mówić o pewnym dokręceniu przewodów. Nagminnie zrywają się gwinty śrubek. Jeśli już kostki to raczej tego typuhttp://www.hurtownia.win.pl/images/img_bg/listwa_lzb10.JPG Znoszą większe obciążenie Idd, mają lepszy docisk żył (przez blaszke) i są wykonane z termoutwardzalnego tworzywa (nie topią się). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 08.03.2010 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 W tanich kostkach (CASTO-podobne) trudno mówić o pewnym dokręceniu przewodów. Nagminnie zrywają się gwinty śrubek. ... Znoszą większe obciążenie Idd, mają lepszy docisk żył (przez blaszke) i są wykonane z termoutwardzalnego tworzywa (nie topią się). Jeżeli tak już popadamy w skrajności to może zastosować kostki porcelanowe? Tylko po co? Temat z tego co mi sie wydaje jest odkopany z archiwum i autor nie udzieli nam dodatkowych informacji. Oczywiście temat ma być sposobem rozwiązania danego problemu przez kolejnych "gapowiczów" ale wydaje mi się, że każdy przypadek powinien być rozpatrywany indywidualnie. Nie ma złotego środka na wszystko. Rozwiązań jest wiele i większość jest prawidłowych jeżeli osoba usuwająca usterkę zna się choć troszkę na rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 08.03.2010 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Żadnych kostek.Lutowanie powiększy powierzchnię styku co na pewno nie zaszkodzi, a problemem żadnym raczej nie jest.Przesadne zabezpieczenie przed wilgocią nie jest niezbędne. W puszce też macie wszystko pozalewane, aby wilgoć się nie dostawała? Chyba, że to ściana od zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 10.03.2010 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Podane zostały 2 sposoby usunięcia tej usterki:1) z wykorzystaniem puszki2) bez puszki Ad.2. Zabezpieczenie przed wilgocią jest niezbędne. Wilgoć i problemy z nią związane pojawią się po pierwszym malowaniu pomieszczenia. Czy zastosowane sposoby są przesadne czy nie to już kwestia podejścia do wykonywanej pracy i poczucia odpowiedzialności za to co się robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts