jacek_cn 28.05.2008 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Witam,Zamierzam sobie ocieplić sufit w garażu po to by ograniczyć straty ciepła (w zimie w pokoju nad garażem podłoga jest wyraźnie "zimniejsza" niż w pozostałych pomieszczeniach). Zatem przykleję styropian i teraz jest dylemat: czy stosować siatkę (której montaż na suficie jest troche upierdliwy) i na nią zatrzeć klej czy też ten styropian zatrzeć od razu klejem? Nie wiem czy nie będzie z tym później jakichś problemów, estetyka na plan dalszy bo to w końcu tylko garaż.Pozdrawiam i oczekuję podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 28.05.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Witam, Zamierzam sobie ocieplić sufit w garażu po to by ograniczyć straty ciepła (w zimie w pokoju nad garażem podłoga jest wyraźnie "zimniejsza" niż w pozostałych pomieszczeniach). Zatem przykleję styropian i teraz jest dylemat: czy stosować siatkę (której montaż na suficie jest troche upierdliwy) i na nią zatrzeć klej czy też ten styropian zatrzeć od razu klejem? Nie wiem czy nie będzie z tym później jakichś problemów, estetyka na plan dalszy bo to w końcu tylko garaż. Pozdrawiam i oczekuję podpowiedzi Ciężko będzie przykleić też sam styropian. Ja proponuję pobawić się z siatką. Pewniejsze, że nic nie odpadnie i nie popęka no i estetyka też lepsza. W parkingach piętrowych stosuje się wełnę lamelkową z frezowanymi krawędziami pokrywane specjalną masą i bez siatki. Wygląda to jak duże cegiełki, ale to głównie ze względów przeciwpożarowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 28.05.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Witam, Zamierzam sobie ocieplić sufit w garażu po to by ograniczyć straty ciepła (w zimie w pokoju nad garażem podłoga jest wyraźnie "zimniejsza" niż w pozostałych pomieszczeniach). Zatem przykleję styropian i teraz jest dylemat: czy stosować siatkę (której montaż na suficie jest troche upierdliwy) i na nią zatrzeć klej czy też ten styropian zatrzeć od razu klejem? Nie wiem czy nie będzie z tym później jakichś problemów, estetyka na plan dalszy bo to w końcu tylko garaż. Pozdrawiam i oczekuję podpowiedzi Nie ma problemu z przyklejeniem siatki , nawet na suficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_cn 28.05.2008 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 A grubość styropianu? Strop teriva (podobno ciepły?), garaż nieogrzewany (póki co) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 28.05.2008 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 może jednak pokusić się stelaż GK + wełna mineralna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_cn 28.05.2008 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Rezi, też rozważałem ten wariant, jednak koszty zapewne podwójne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 28.05.2008 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 A grubość styropianu? Strop teriva (podobno ciepły?), garaż nieogrzewany (póki co) 5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 28.05.2008 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 podlacze się. czy dwie warstwy kleju i siatki muszą być zawsze? wykonawca twierdzi,ze jak na styro idą panele drewniane2cm grube,to raz klej isiatka wystarczą. czy tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iszin 28.05.2008 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 nie wiemy czym jest ren sufit pokryty, bo jezeli jest tam farba to trzeba by ja z lekka przydrapac i zagruntowac. Klejenie styropianu do sufitu nie ejst problemem, wystarczy robic odpowiednio gesty klej. dobrze by bylo zakolkowac ten styropian dla pewnosci. Polozenie siatki na sufit...dla niewprawnego "fachmana" moze to byc nielada wyczyn ale dla dwoch niewprawnych fachmanow takie zadanie moze byc juz o wiele prostsze proponuje : nalozyc klej na jedno siatke np. 1 m szeroko i do konca krotszego boku. uciac odpowiednio dluga( nie wiem czy chcesz dawac na zakladke jezeli tak to doloz z 15 cm.) 1 fachowiec trzyma siatke(jedna reka) na samym poczatku, w drugiej rece ma pace metalowa, drugi fachowiec napreza ja i ustala dystans( rownolegle do sciany. Dla wrazliwych zakladke mozesz pozniej dolozyc) 1 fachowiec przejezdza ta paca po siatec izatapia ja w kleju i tak do samego konca, a pozniej juz tylko sciagnac dobrze miec rekawiczki i czapke na glowie kleju dac grubiej, aby siatka sie trzymala i nie spadla w czasie doklejania jeje do sufitu. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 28.05.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 nie wiemy czym jest ren sufit pokryty, bo jezeli jest tam farba to trzeba by ja z lekka przydrapac i zagruntowac. Klejenie styropianu do sufitu nie ejst problemem, wystarczy robic odpowiednio gesty klej. dobrze by bylo zakolkowac ten styropian dla pewnosci. Polozenie siatki na sufit...dla niewprawnego "fachmana" moze to byc nielada wyczyn ale dla dwoch niewprawnych fachmanow takie zadanie moze byc juz o wiele prostsze proponuje : nalozyc klej na jedno siatke np. 1 m szeroko i do konca krotszego boku. uciac odpowiednio dluga( nie wiem czy chcesz dawac na zakladke jezeli tak to doloz z 15 cm.) 1 fachowiec trzyma siatke(jedna reka) na samym poczatku, w drugiej rece ma pace metalowa, drugi fachowiec napreza ja i ustala dystans( rownolegle do sciany. Dla wrazliwych zakladke mozesz pozniej dolozyc) 1 fachowiec przejezdza ta paca po siatec izatapia ja w kleju i tak do samego konca, a pozniej juz tylko sciagnac dobrze miec rekawiczki i czapke na glowie kleju dac grubiej, aby siatka sie trzymala i nie spadla w czasie doklejania jeje do sufitu. powodzenia Siatkę można sobie złapać na gwoździki i rozciągać zatapiając. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 28.05.2008 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Proponuję styro dać na kołkach, bo za 2 miesiące zacznie odpadać, klej robić zgodnie z zaleceniem producenta, siatke do styro mocować na gwoździe-papiaki ( zacierając siatkę klejem nleży je wyjmować ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 29.05.2008 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 moi mili, wytłumaczcie laikowi, jake zadanie ma klei i siatka i dwie warstwy kleju i czemu źle jest jak jest jedna? szczegolnie gdy na to styri pójdzie boazeria drewniana grubości 2cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 29.05.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Witam, Zamierzam sobie ocieplić sufit w garażu po to by ograniczyć straty ciepła (w zimie w pokoju nad garażem podłoga jest wyraźnie "zimniejsza" niż w pozostałych pomieszczeniach). Zatem przykleję styropian i teraz jest dylemat: czy stosować siatkę (której montaż na suficie jest troche upierdliwy) i na nią zatrzeć klej czy też ten styropian zatrzeć od razu klejem? Nie wiem czy nie będzie z tym później jakichś problemów, estetyka na plan dalszy bo to w końcu tylko garaż. Pozdrawiam i oczekuję podpowiedzi Mam robić to samo ale zastanawiam się jeszcze czy nie docieplić ściany pomiędzy garażem a pomieszczeniami w domu. Dam 5 cm, kołki, klej i siatkę. Nie wiem czy klej da się pomalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_cn 29.05.2008 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Tęz rozważam ocieplenie ściany (oprócz sufitu) w tym moim garażu. Wczoraj zacząłem ocieplać sufit, fajna robota, dla chcącego nic trudnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 29.05.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 A ile by wyszło drożej zrobić wełną. Mam do ocieplenia gr 5cm sufit 6x3m i ścianę 8x2,5m. Wydaje mi się że właśnie w garażu ze wgl. p.poż można myśleć o wełnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 29.05.2008 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 A ile by wyszło drożej zrobić wełną. Mam do ocieplenia gr 5cm sufit 6x3m i ścianę 8x2,5m. Wydaje mi się że właśnie w garażu ze wgl. p.poż można myśleć o wełnie. Z tym pożarem w garażu to chyba przesada. Ja nyślałem o płytach ale pod kątem łatwiejszego wykonania: bez kołkowania, siatki, itp. Ale czy to jest mniej pracy to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 29.05.2008 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 A ile by wyszło drożej zrobić wełną. Mam do ocieplenia gr 5cm sufit 6x3m i ścianę 8x2,5m. Wydaje mi się że właśnie w garażu ze wgl. p.poż można myśleć o wełnie. Z tym pożarem w garażu to chyba przesada. Ja nyślałem o płytach ale pod kątem łatwiejszego wykonania: bez kołkowania, siatki, itp. Ale czy to jest mniej pracy to nie wiem. Jest dokładnie odwrotnie. Z wełną więcej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 29.05.2008 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 moi mili, wytłumaczcie laikowi, jake zadanie ma klei i siatka i dwie warstwy kleju i czemu źle jest jak jest jedna? szczegolnie gdy na to styri pójdzie boazeria drewniana grubości 2cm? grzybki będziesz hodowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iszin 29.05.2008 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 dwa kleje daje sie po to, bo nie umiemy tego zrobic za jednym i taka jest prawda. Dajemy drugi klej aby wyrownac powierzchnie. Gdy przyswieci slonce, a dach nie wystaje zbyt duzo poza sciane to wtedy moga ci powychodzic rozne nierownosci, a tak drugi klej to maskuje. jeden klej mozna dac np. gdy masz tynk o grubej granulacji np. 3-4mm Jak dajesz na to jeszcze deski to proponuje ci polozyc jeden klej , tylko troche grubiej i po klopocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 30.05.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 moi mili, wytłumaczcie laikowi, jake zadanie ma klei i siatka i dwie warstwy kleju i czemu źle jest jak jest jedna? szczegolnie gdy na to styri pójdzie boazeria drewniana grubości 2cm? grzybki będziesz hodowal niby dlaczego? myslisz,że pod deskami będzie wilgoć? niby skąd? jak pod nimi 15cm styro a w domu sprawna wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts