martka80 28.05.2008 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Pewnie można, ale co o tym myślicie. Gdy w końcu znalazłam TEN projekt, okazało się, że nie mogę go wybudować, gdyż w MPZP jest zapiś , że dom musi mieć kalenicę równoległą do drogi. Mamy poza tym "trudną" działkę czyli z wjazdem od południa. Jeśli ktoś ma czas i ochotę, to proszę o porady, czy projekt Bliski C74b http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=251&IdKolekcji=&author_id=64&nr=5 mogę ustawić tak, aby taras był od wjazdu czyli od południa, drzwi wejsciowe od zachodu, garaż od północy - wtedy ta kalenica byłaby własnie równoległa. Co myślicie o takim ustawieniu domu, jak to będzie wyglądać, może ktoś z Was ma takie rozwiązanie. Dodam, że działka jest położona przy spokojnej drodze wewnętrznej, ma 36 metrów szerokości i 40 długości. Dziękujuę za wszelkie porady i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martka80 28.05.2008 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Proszę, niech ktoś coś podpowie, bo naprawdę nie mam kogo się poradzić A może mój pomysł jest tak bezsensowny, że szkoda słów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.05.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Mi sie ten dom akurat obrócony nie podoba, wejscie z daszkiem, wjazd do garazu z boku wg mnie dziwnie bedzie wygladać. Kalenieca róznolegle do drogi....hmmm ten dom ma wprawdzi kalenice ale taka mikroskopijną , wiecej w metrach kalenic rónolegle do drogi bedzie jak ustawisz budynke wejsciem równolegle do drogi, tylko co na to urzednicy? Ja bym poszedł do urzedu i popytał jak to rozumiec w stosunku do tego typu dachu. Czy go obrócisz czy nie to kalenicy nie bedzie widać. Jest jeszcze jednoa możliwośc (troche bardziej skomplikowana) obrócić/przerobić konstrukcje dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 28.05.2008 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Oczywiście, że można.Ja mam dom z wejściem z boku, wjazd na działkę od południowego wschodu.Możesz odsunąć dom od linii zabudowy maksymalnie wgłąb działki.Okno w kuchni przenieś na elewację południową.czyli od strony ulicy, zachodzące słońce penetrujące kuchnię jest bardzo uciążliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martka80 28.05.2008 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Jajmar, masz rację, pójdę i spytam w urzędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martka80 28.05.2008 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Andre59, fajnie to u ciebie wyszło, a co myślisz o garażu z tyłu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tata_jagody 28.05.2008 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 witam my również mamy działkę z wjazdem dokładnie od południa i było prawdziwym koszmarem znalezienie tego jedynego projektu, jaki spełniałby nasze oczekiwania co do funkcjonalności i architektury. I takim stał się dla nas- na dziś dzień- projekt Majka z pracowni Dom na piątkę ( no chyba , że żona coś jeszcze wynajdzie ) Jeśli chcesz zobaczyć ten projekt, wklep w Googla. Ma on idealne rozwiązania przestrzeni dla działki z wjazdem od południa. Ale jest też ciut większy od tego, o którym piszesz. No i z poddaszem a nie parterowy- osobiście uważam, ze budowa domu z poddaszem jest rozsądniejsza, i jestem wielkim przeciwnikiem parterówek. I tak kładziesz i płacisz za dach o podobnej powierzchni- dodatkowo dwuspadowy jest zawsze tańszy od wielospadowego, a podnosisz trochę dach i masz gdzie mieszkać w ciszy strefy nocnej na poddaszu Dobrze przeczytaj też zapisy planu zagospodarowania bo najczęściej zapis o kalenicy równoległej do drogi pojawia się przy narzuceniu przez gminę dachu dwuspadowego. U Ciebie, przy dachu kopertowym, w świetle tego zapisu o kalenicy, dom musiałby być zwrócony tarasem i salonem do drogi co jest bardzo nieszczęsnym rozwiązaniem... no chyba że cofniesz dom maksymalnie w głąb działki ( koszty przyłączy) i obsadzisz płot od drogi gęstym i wysokim żywopłotem. Wtedy wjazd do domu byłby na zachodzie, co jest w miarę dobre, bo od północy miałabyś pełną ścianę bez dużych okien- energooszczędnie, a sypialnie byłyby na wschodzie ( może okno w pokoju nr 10 wstawić jak w 7ce?) No i światło w kuchni zachodniej wpadałoby do salonu. też ładnie. tylko co z tym tarasem od frontu? mało szczęśliwe rozwiązanie. może poszukaj jeszcze innych projektów? Z drugiej strony, jestem po rozmowach z kilkoma architektami - też przerabiamy właśnie cyrk z domem na działkę od południa , i wszyscy zgodzili się że nie trzeba aż tak strasznie "przeżywać" salonu od północy, bo czasem ważniejszy jest ładny widok na oświetlony ogród za domem, nawet w zacienionym północnym salonie ( który przecież u was jest "na przestrzał" z kuchnią i jej oknami) , niż siedzieć w salonie od południa i się prażyć z widokiem na drogę... W Majce, którą wybraliśmy, taras wypada na północny zachód i jest to bardzo korzystne. I tak po pracy możemy korzystać tylko z zachodniego słoneczka Jeśli upierasz się przy tym projekcie może ustaw się do drogi garażem ( wtedy kalenica jest do drogi). Przez wschodnią kuchnię złapiesz słońce do salonu, sypialnie będziesz miała na zachodzie i w tę stronę proponuję przedłużyć taras ( we "wnękę" przy sypialni 10) wtedy będzie cień na północy na upały i słońce z zachodu dla światłolubnych garaż od drogi ochroni waszą prywatność przed wścibskimi oczami przechodniów . moim zdaniem jak ma być kalenica równolegle do drogi to wjazd od wschodu będzie najrozsądniejszy przy tym projekcie. Poszukaj też na forum o ustawieniu domu wobec stron świata. Część użytkowników takich domów z południowym wjazdem bardzo chwali sobie salon od północy...I bądź tu, człowieku, mądry! Sami szukamy złotego środka.. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 28.05.2008 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 działka z wjazdem od południa wcale nie jest taka "trudna" wymaga tylko więcej szukania sama mam taką wjazd dokładnie od południa, też mam miec kalenicę równoległą do drogi, a ponieważ chciałam poddasze użytkowe to wybrałam sobie projekcik z pracowni Lipińscy LMP 95a z niewielkimi zmianami - dla mnie idealny układ pomieszczeń, wygląd, wielkość i ... zresztą cały super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 28.05.2008 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Andre59, fajnie to u ciebie wyszło, a co myślisz o garażu z tyłu? Martka, masz dość szeroką działkę. Rozważ propozycję garażu wolnostojącego umieszconego vis a vis gabinetu w odległości ok.1,5m i przylegającego do podcienia wejściowego. Front garażu zaczynałby się zaraz za schodkami wejściowymi. Okno w gabinecie możesz przenieść na elewację północną, a bezpośrednie wyjście z pomieszczenia gospodarczego na tył działki bardzo się przydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martka80 29.05.2008 04:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Andre, w sumie to ten garaż przy domu nie jest mi potrzebny, najwyżej zbudujemy ddzielny, może bez tego garażu takie ustawienie by wyglądało lepiej?Tylko co z tym garażem, czy adaptacja projektu nię będzie zbyt skomplikowana, przecież trzeba będzie przeprojektywać caly strop i więźbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rdek 29.05.2008 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 w sumie to ten garaż przy domu nie jest mi potrzebny, najwyżej zbudujemy ddzielny Ale wiesz, że taki oddzielny garaż będzie Cię drożej kosztował? Nie chodzi tu tylko o koszt budowy ścian - np. za bramę do garażu oddzielnego zapłacisz VAT 22% a jak będzie w bryle budynku - tylko 7%. No i potem całe życie płacisz dużo większe podatki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 29.05.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Niestety to prawda, garaż wolnostojący więcej kosztuje podczas budowy i podatek też większy trzeba płacić. Cóż życie kosztuje Ale bez przesady, od płacenia wyższego podatku za wolnostojacy garaz nikt nie zbankrutował Martka, zakres zmian w projekcie samego domu nie jest duży, to tylko nieznaczne przeprojektowanie więźby. Strop pozostaje bez zmian. Będzie natomiast potrzebny osobny projekt na garaż. Jeżeli garaż nie jest Ci niezbędny pomyśl nad wiatą garażową umieszczoną w tym samym miejscu, w którym proponowałem umieścić garaż. Będzie znacznie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts