remx 28.05.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Czym się różnią między sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sad Ripper 28.05.2008 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 wiertarka z udarem to taka, która ma funkcję wiercenia z udarem, a młotowiertarka, to taka, która prócz tego, że wierci z udarem, może również służyć za młot pneumatyczny (choć energia pojedynczego uderzenia nie jest piorunująca, to ta fukcja jest superprzydatna) - czyli można nią dłutować, a dłuto sie nie obraca, tylko uderza. pzdrsad ripper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 28.05.2008 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Młoto- wiertarką nieporównywalnie lepiej się wierci w betonie ( nawet tymi najtańszymi wiercenie w betonie to przyjemność) ma tez ona funkcje kucia, ale też jest większa i cięższa, wiertarka z udarem możesz zaś używać w codziennym majsterkowaniu do wiercenia w drewnie w metalu i betonie. Wiec wszystko zależy do czego potrzebujesz jak do drobnych prac to wystarczy wiertarka a jak tylko do wiercenia w betonie to polecam młoto-wiertarke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 28.05.2008 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 różnica jest zasadnicza: przy wiertarce z udarem ruch wiertła "do tyłu" jest szybki, a "do przodu" wolniejszy. przy młotowiertarce - odwrotnie. Dzięki temu wiercenie jest zupełnie inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
futrzak 61 28.05.2008 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Witam. Młotowiertarki mają udar pneumatyczny a wiertarki z udarem mechaniczny (choć te z wyższych półek też miewają pneumatyczny). Z tego względu inna też jest technika wiercenia w betonie. Przy wierceniu młotowiertarką wystarczy ją lekko dociskać i wiertło "samo" wchodzi w beton, a przy wiertarce z udarem trzeba niestety używać dość dużo siły.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 28.05.2008 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Kupiłem młotowiertarkę w hipermarkecie, chyba najtańszą, duża moc - jest rewelacyjna, niezniszczalna i wszystko co moi szanowni przedmówcy napisali, znajduje u mnie potwierdzenie: zarówno w kwestii ciężaru jak i radości dłubania w betonie bez wysiłku, bo wiertło samo wchodzi. Nowe doświadczenie, euforia, bo wcześniej tylko wiertarką z udarem wierciłem i, cóż, żyłem w nieświadomości - dopiero młotowiertarka otworzyła mi oczy na możliwości obróbki betonu. Teraz mam jedno i drugie i - znów przedmówcy moi pięknie to ujęli - są zadania lżejsze, do których młotowiertarka jest zbyt masywna, ale są i takie, kiedy utrzymanie jej ciężaru jest jedynym trudem jaki trzeba podjąć, bo reszta czyni się niejako samoistnie. Oto młotopoezja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
futrzak 61 28.05.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Nie wiedziałem, że można tak poetycko o młotowiertarce Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 28.05.2008 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Hej! Nie do końca na temat, ale mimo wszystko polecam wątek który kiedyś założyłem na temat młotowiertarki - http://forum.muratordom.pl/post2464530.htm. Ja wybrałem z tych dwóch Boscha i nie żałuje, można robić jedną ręką I jeszcze jedna różnica - większość wiertarek ma uchwyt na wiertła z okrągłą końcówką, natomiast większość młotowiertarek jest na wiertła SDS-plus. Aby używać w nich normalnych okrągłych wierteł, trzeba dodatkowy adapter (zwykle - drugi uchwyt z mocowaniem na sds-plus). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 29.05.2008 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Potwierdzam poetyckie słowa PeZet-a: najtańsza młotowiertarka z hipermarketu była chyba pierwszym elektronarzędziem, które kupiłem na budowę. Przez ponad półtora roku mniej i bardziej intensywnego używania sprawdziała się znakomicie, pozwoliła zaoszczędzić mnóstwo czasu (choć, zanim poznałem jej zabójcze możliwości, udało mi się rozwalić parę bloczków z silki - tak, ze wiertło przeleciało przez ścianę ), no i uchroniła mnie przed wylaniem litrów potu - bo tym, oprócz czasu wiercenia, różni się wiercenie w dobrym betonie młotowiertarką w porównaniu ze zwykłym udarem. Dla młotowiertarki beton jest takim samym masełkiem, jak dla zwykłego udaru cegła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts