Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Widziałam kiedys przejazdem ogrodzenie, które wyglądało w ten sposób, że z siatki zbudowany był boks, takie "pudełko", a od góry do tego siatkowego boksu wrzucone były luzem kamienie.

Czy ktoś spotkał się kiedyś s takim ogrodzeniem. Jakiekolwiek info byłoby przydatne. Jak to to się montuje - gdzie takie siatkowe bosky kupić/ zrobić, a co potem? wkopać do ziemi? jaki kamień? nie przyjrzałam się dokładnie, ale zdaje mi się, że nie było tam elelntów łączących w sensie słupków - tylko cała długość ogrodzenia z jednego boku - ale czy to technicznie wykonalne?

I ile to w ogóle może kosztować?

https://forum.murator.pl/topic/102560-kto-zna-takie-ogrodzenie-boks-z-siatki-z-kamieniami-luzem/

Tego typu ogrodzenie ma mój architekt.

Ma wbetonowane słupki metalowe i i niską podmurówkę do słupków przymocował przęsła - rama + mocna siatka, przęsła są podwójne połączone na dole siatką, takie przęsło jest wypełnione kostką granitową ale taką dużą pewnie 10x10x10 albo i większą. Każde wypełnione przęsło stanowi odrębną konstrukcję, Ogrodzenie wg mnie wygląda super przy nowoczesnym domu

Na stronie producenta kamienie są ładnie poukładane w tych koszach. :D

W wojsku stosuje się takie coś do budowy murów baz wojskowych na pustyni (Irak, Afganistan). Chronią od ostrzału bronią strzelecką i granatnikami.