MałaKropka 20.06.2008 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 U mnie sytuacja jest beznadziejna. Długość zach. granicy to 40 m. Sąsiad chce budować duży dom, dł. boku od mojej strony to 13 m więc elewacja frontowa wypada w połowie granicy. Ponieważ moja działka ma 25 m szer. to jak sobie policzyłam dł. cienia 21 grudnia będzie wynosiła 28.23 m czyli odliczając odl. domu od jego strony to ten cień będzie zajmował prawie całą szer. mojej działki czyli 25 % powierzchni. Przeczytałam wiele w internecie i sporo jest wyroków NSA oraz TK na temat równości właścicieli w korzystaniu ze swoich działek. Nie może być tak, że jeden właściciel może w dowolny sposób korzystać ze swojej własności pogarszając sytuację drugiego powodującą ograniczenia w zabudowie działki. I nie ma znaczenia czy działka jest już zabudowana czy nie. Chodzi o to, że nie może działać zasada "kto pierwszy ten lepszy".Ponieważ jestem stroną w postępowaniu to mam nadzieję, że uda mi się coś pozytywnego dla siebie osiągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokopek 20.06.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 a tak z ciekawości: rozmawiałaś w ogóle z sąsiadem, tak normalnie, po ludzku? Powiedziałaś co Cię gryzie? Czy od razu, że ma się budować gdzie indziej? Może trzeba trochę ton roszczeniowy zmienić... Pozdrowienia i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MałaKropka 22.06.2008 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 Oczywiście, że rozmawiałam, zresztą nie tylko ja i to kilka razy. Rozmawiał z nim sąsiad, który ma już wybudowany dom (od jego zach. strony) i sąsiad, ktory ma działkę obok mojej od str. wschodniej. I nic to nie dało. Wszyscy usłyszeliśmy jedno, że tak mu się podoba i, że on nie chce, żeby sąsiedzi zaglądali mu do okien, a to, że on będzie zaglądał sąsiadom do ogrodów to go nie interesuje.Nie dość, że dom będzie długi i szeroki to jeszcze okazało się, że ten garaż wolnostojący dwustanowiskowy będzie z poddaszem użytkowym i będzie miał 6.5 m wys.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 22.06.2008 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 U mnie sytuacja jest beznadziejna. Długość zach. granicy to 40 m. Sąsiad chce budować duży dom, dł. boku od mojej strony to 13 m więc elewacja frontowa wypada w połowie granicy. Ponieważ moja działka ma 25 m szer. to jak sobie policzyłam dł. cienia 21 grudnia będzie wynosiła 28.23 m czyli odliczając odl. domu od jego strony to ten cień będzie zajmował prawie całą szer. mojej działki czyli 25 % powierzchni. Przeczytałam wiele w internecie i sporo jest wyroków NSA oraz TK na temat równości właścicieli w korzystaniu ze swoich działek. Nie może być tak, że jeden właściciel może w dowolny sposób korzystać ze swojej własności pogarszając sytuację drugiego powodującą ograniczenia w zabudowie działki. I nie ma znaczenia czy działka jest już zabudowana czy nie. Chodzi o to, że nie może działać zasada "kto pierwszy ten lepszy". Ponieważ jestem stroną w postępowaniu to mam nadzieję, że uda mi się coś pozytywnego dla siebie osiągnąć. powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 24.06.2008 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 U mnie sytuacja jest beznadziejna. Długość zach. granicy to 40 m. Sąsiad chce budować duży dom, dł. boku od mojej strony to 13 m no to masz szczęście że to nie ja się koło Ciebie wybudowałem bo mój dom ma od strony sąsiada 20m długości (12m dom i do tego 8m garaż przylejony przed domem) jedynie co zrobiłem to oddaliłem dom od granicy o 6m żeby nie rzucać zbyt wielkiego cienia na działkę sąsiada - a moja działka jest od jego południowo-zachodniej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 25.06.2008 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 Ale ja nie chce widzieć ani domu sąsiada ani posadzonych u siebie drzew tylko pola, pagórki i drzewa w oddali czyli piękny krajobraz dla, którego kupiłam tą działkę. a jak patrzałaś na mapkę przed zakupem to co tam było napisane i narysowane ? nie było oznaczonych innych działek ? linie zabudowy itp ? no chyba, że kupiłaś działkę graniczącą z parkiem narodowym, ale przeciez tak nie jest.... ? Niektórzy kupują kilka działek obok siebie ja tak zrobiłem, miałem szczeście jeszcze po "starych" cenach, dodatkowo z trzech stron otacza mnie ulica i uliczka, z czwartej pole uprawne, dla niektórych to duża wada, dla innych wielka zaleta, np. mi sąsiedzi(sąsiadki) po drugiej stronie uliczki nie mogą w niczym przeszkodzić, trzeba o czymś takim myśleć przed kupnem terenu ! Niestety jeśli sąsiad działa zgodnie z prawem możesz mu "naskoczyć". Jeśli jednak dalej się upierasz przy swoim to do tego są inne strony www o woodo i czarnej magii, dziś już nie palą czarownic na stosach więc.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts