Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na końcu działki - pomocy!!!

MałaKropka

Recommended Posts

U mnie sytuacja jest beznadziejna.

Długość zach. granicy to 40 m. Sąsiad chce budować duży dom, dł. boku od mojej strony to 13 m więc elewacja frontowa wypada w połowie granicy. Ponieważ moja działka ma 25 m szer. to jak sobie policzyłam dł. cienia 21 grudnia będzie wynosiła 28.23 m czyli odliczając odl. domu od jego strony to ten cień będzie zajmował prawie całą szer. mojej działki czyli 25 % powierzchni.

Przeczytałam wiele w internecie i sporo jest wyroków NSA oraz TK na temat równości właścicieli w korzystaniu ze swoich działek. Nie może być tak, że jeden właściciel może w dowolny sposób korzystać ze swojej własności pogarszając sytuację drugiego powodującą ograniczenia w zabudowie działki. I nie ma znaczenia czy działka jest już zabudowana czy nie. Chodzi o to, że nie może działać zasada "kto pierwszy ten lepszy".

Ponieważ jestem stroną w postępowaniu to mam nadzieję, że uda mi się coś pozytywnego dla siebie osiągnąć.

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oczywiście, że rozmawiałam, zresztą nie tylko ja i to kilka razy. Rozmawiał z nim sąsiad, który ma już wybudowany dom (od jego zach. strony) i sąsiad, ktory ma działkę obok mojej od str. wschodniej. I nic to nie dało. Wszyscy usłyszeliśmy jedno, że tak mu się podoba i, że on nie chce, żeby sąsiedzi zaglądali mu do okien, a to, że on będzie zaglądał sąsiadom do ogrodów to go nie interesuje.

Nie dość, że dom będzie długi i szeroki to jeszcze okazało się, że ten garaż wolnostojący dwustanowiskowy będzie z poddaszem użytkowym i będzie miał 6.5 m wys.

[/b]

Długość zach. granicy to 40 m. Sąsiad chce budować duży dom, dł. boku od mojej strony to 13 m więc elewacja frontowa wypada w połowie granicy. Ponieważ moja działka ma 25 m szer. to jak sobie policzyłam dł. cienia 21 grudnia będzie wynosiła 28.23 m czyli odliczając odl. domu od jego strony to ten cień będzie zajmował prawie całą szer. mojej działki czyli 25 % powierzchni.

Przeczytałam wiele w internecie i sporo jest wyroków NSA oraz TK na temat równości właścicieli w korzystaniu ze swoich działek. Nie może być tak, że jeden właściciel może w dowolny sposób korzystać ze swojej własności pogarszając sytuację drugiego powodującą ograniczenia w zabudowie działki. I nie ma znaczenia czy działka jest już zabudowana czy nie. Chodzi o to, że nie może działać zasada "kto pierwszy ten lepszy".

Ponieważ jestem stroną w postępowaniu to mam nadzieję, że uda mi się coś pozytywnego dla siebie osiągnąć.

powodzenia ! :lol:

Długość zach. granicy to 40 m. Sąsiad chce budować duży dom, dł. boku od mojej strony to 13 m

no to masz szczęście że to nie ja się koło Ciebie wybudowałem bo mój dom ma od strony sąsiada 20m długości (12m dom i do tego 8m garaż przylejony przed domem)

jedynie co zrobiłem to oddaliłem dom od granicy o 6m żeby nie rzucać zbyt wielkiego cienia na działkę sąsiada - a moja działka jest od jego południowo-zachodniej strony

Ale ja nie chce widzieć ani domu sąsiada ani posadzonych u siebie drzew tylko pola, pagórki i drzewa w oddali czyli piękny krajobraz dla, którego kupiłam tą działkę.

a jak patrzałaś na mapkę przed zakupem to co tam było napisane i narysowane ? nie było oznaczonych innych działek ? linie zabudowy itp ? no chyba, że kupiłaś działkę graniczącą z parkiem narodowym, ale przeciez tak nie jest.... ? Niektórzy kupują kilka działek obok siebie ja tak zrobiłem, miałem szczeście jeszcze po "starych" cenach, dodatkowo z trzech stron otacza mnie ulica i uliczka, z czwartej pole uprawne, dla niektórych to duża wada, dla innych wielka zaleta, np. mi sąsiedzi(sąsiadki) po drugiej stronie uliczki nie mogą w niczym przeszkodzić, trzeba o czymś takim myśleć przed kupnem terenu ! Niestety jeśli sąsiad działa zgodnie z prawem możesz mu "naskoczyć". Jeśli jednak dalej się upierasz przy swoim to do tego są inne strony www o woodo i czarnej magii, dziś już nie palą czarownic na stosach więc.... ;)