Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czego w urządzaniu ogrodu nie zrobilibyście ponownie?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

przed posadzeniem rośliny dokładnie zapoznać się z jej walorami i takie tam, nie słuchać sprzedawcy że to co on oferuje to jest właśnie to co chcemy tylko leciutko różni się nazwą. Na mnie sprzedawca dorobił się a ja mam to co akurat nie chciałam, oddawać roślinki nie oddaję bo to tylko grosze a pozwolić jej zdechnąć też nie za bardzo a niech sobie żyje, tylko że jej akurat nie miało tu być. No ale mam dobre serce niech sobie rośnie.

Jaki, a co się dzieję z tą gliną? Przecież na podłożu gliniastym podobno trawa bardzo dobrze rosnie.

żeby ta glina była podłożem w dolnej warstwie gleby to byłoby ok. ale ona jest na wierzchu no i leżą sobie grudy gliniaste . Na szczęście gdy siałam trawę to glina jeszcze była pod wykopami. Mam ją nawiezioną tam gdzie mam ogródek warzywny. No i wiadomo rośliny nie chcą rosnąć bezpośrednio na grudkach glinowych. Chyba zacznę garnki lepić.

Kupiłam drzewka owocowe - każde innej odmiany. Drzewka były bez etykietek. Kilka z nich zostało uszkodzonych przy innych pracach. I teraz nie wiem, które odmiany zostały, a które muszę kupić jeszcze raz.

Teraz każdą posadzoną roślinkę nanoszę na plan i zapisuję sobie jaka to odmiana.

Ja mam to samo .Zrobiłam tyle błędów że zaczęłam się załamywać, no ale na błędach człowiek się uczy ponoć i nie załamuje się, a mój ogród niezadługo będzie przykładem tylko jeszcze nie wiem jakim :lol:

Ja już mam pewien problem - mam listę nasadzień - wypisane gatunki, dobrane odmiany.

Jest np. dereń jakiśtam. Teściowa ma u siebie dereń, nie pamięta jaki i już chce mi dawać swoje krzaczki. Dla niej dereń to dereń - sztuka jest sztuka.

Jak dyplomatycznie odmawiać spontanicznym darczyńcom?

Jeżeli darczyńca często bywa u Ciebie i ma możliwość sprawdzenia czy posadzone to należy posadzić, a po jakimś czasie płakać że wymarzło albo robale zjadły, no i po cichutku wyrzucić. Sprawdzone 8)

Witam po raz pierwszy :D

No cóż... o mały włos a urządziłabym płaski jak naleśnik ogródek :( Dziś żałuję, bo mogłabym w nim w zimie zjeżdżać na sankach :oops: Lub mieć skalniak giga :o

Na szczęście w porę się powstrzymałam... Ale dlaczego zgodziłam się na wyrównywanie??? :oops: :oops: :oops:

Teraz sama tworzę "sztuczne" skarpy :lol: I po co mi to było???

P.S. I popełniłam błędy jak każy amator/ogrodnik: za gęsto i za dużo :D )

U mnie za duży trawnik. Najwięcej z nim roboty. Teraz robię kolejne kwietniki

A kwiaty będę jeszcze długo przesadzała. Najpierw miałam głównie dalie i mnóstwo sianych. Potem dosadziłam krzewy mające być tłem i bazą dl a reszty. Teraz jak podrosły robię porządki z drobnicą i rozdaję taczkami po znajomych dopiero zaczynających zabawę. Lepiej oddac niż wywalić.

Kolejny błąd - również typowy - sadzenie małych roślinek zbyt blisko.

Ale poza tym, że może nie wszystkie nasadzenia są przemyślane - to i tak nie oddałabym mojego ogrodu w obce ręce. :)

macie rację, sama popełniłam to samo. Ale...

moja działka jest duża. Wiedząc, że z czasem roślinki urosną, posadziłam je w sporych od siebe odległościach i rabata wyglądała bardzo pusto. Więc dosadzałam, dosadzałam, dosadzałam a za rok, dwa będę jak Wy przesadzać :)

Mam ogromną frajdę z ogrodu, mimo, że to dopiero drugi jego sezon, ale pocieszam się starymi zdjęciami i porównywaniem z tym, co jest tu dziś. Ugór zamienia się powoli w ogród :)

Ja już mam pewien problem - mam listę nasadzień - wypisane gatunki, dobrane odmiany.

Jest np. dereń jakiśtam. Teściowa ma u siebie dereń, nie pamięta jaki i już chce mi dawać swoje krzaczki. Dla niej dereń to dereń - sztuka jest sztuka.

Jak dyplomatycznie odmawiać spontanicznym darczyńcom?

ja nie odmawiam :D

przekonałam się, że porady z pism a stan w sklepach ogrodniczych nie idą ze sobą w parze, więc pogodziłam się z myślą, że 'dereń to dereń' :D

Swoją drogą dereń jadalny jest bardzo dekoracyjny i sama poszukuję na swoją działkę.

U mnie podobnie. Za dużo, za blisko. Dodatkowo namawiam do przemyślenia wielkości trawnika. Chcesz mieć kupę roboty załóż duży trawnik. Nie tylko wymaga to sporych przygotowań, ale i obsługa zajmuje sporo czasu

tylko co zrobić jeżeli ma sie dużą działkę. Nie wszędzie można dać jakiś skalniak czy rabatkę wysypaną korą. Może znajdzie się ktoś kto czymś ładnym i funkcjonalnym zastąpił trawnik.

Przy duzej dzialce gdzie trawnik miałby byc wielkosc boiska a co z tym zwiazane - kupa robote, fajnym pomyslem jest "łąka polska" - mozna nawet kupic gotowe mieszkanki kwiatow polnych, ktore raz wysiewasz, raz na roku kosisz i masz swiety spokoj.

Sylwia1667 2 tygodnie tymu kupiłem najtansza trawe w Auchan ( za 2 worki po 5 kg zaplacilem 115 zl) - wysiałem, podlewałem i rosnie.

Mam juz zielono wokół domu :D

2 tygodnie tymu kupiłem najtansza trawe w Auchan ( za 2 worki po 5 kg zaplacilem 115 zl) - wysiałem, podlewałem i rosnie.

Mam juz zielono wokół domu :D

szok! :o :o

ja za trawę - mieszanka o nazwie Wimbledon płaciłam 100 zł za 10 kg...

Trawy w takiej cenie to nawet na allegro teraz nie ma.

Ponizej 10 zl/kg nigdzie kupic nie moglem.