panfotograf 13.02.2014 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Mam podłogówkę w całym domu za wyjątkiem sypialni, bo tam mam podłogi drewniane. Pod parkietem podłogówka jest także "dozwolona" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 13.02.2014 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 WENTYLACJA - słowo klucz.Prawidłowo wykonana wentylacja (np. rekuperator), rozwiązuje problem ogrzewania podłogowego w każdym pomieszczeniu. Wtedy nie ma żadnych kominów termicznych w sypialni, ani nigdzie indziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 13.02.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 aaaaaa,... to już wyższa socjotechnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 13.02.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 WENTYLACJA - słowo klucz. Prawidłowo wykonana wentylacja (np. rekuperator), rozwiązuje problem ogrzewania podłogowego w każdym pomieszczeniu. Wtedy nie ma żadnych kominów termicznych w sypialni, ani nigdzie indziej. ... ale o co chodzi? Jaki masz problem z ogrzewaniem podłogowym, który rozwiąże WENTYLACJA?? Kominy termiczne to są nad grzejnikami - kolega pomylił wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 14.02.2014 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Podłogówka pod podłogą drewnianą jest dozwolona. Zgoda. Ale jest upośledzona, do drewno (prawdziwe, a nie jakieś konglomeraty zmodyfikowane przewodzące ciepło) jest izolatorem i dla mnie to bez sensu robić ją wbrew zdrowemu rozsądkowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.02.2014 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Podłogówka pod podłogą drewnianą jest dozwolona. Zgoda. Ale jest upośledzona, do drewno (prawdziwe, a nie jakieś konglomeraty zmodyfikowane przewodzące ciepło) jest izolatorem i dla mnie to bez sensu robić ją wbrew zdrowemu rozsądkowi. Jedne gatunki lepiej przewodzą ciepło, inne gorzej, zależy też od grubości. Pamiętać należy, że przy dobrze ocieplonym domu podłoga przy OP ma około 25-26 stopni. I to tylko w duże mrozy. To jest tylko o kilka stopni wyżej niż temperatura powietrza. Będzie gorzej przewodziła ciepło, ale bez przesady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namira 14.02.2014 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Podłogówka pod podłogą drewnianą jest dozwolona. Zgoda. Ale jest upośledzona, do drewno (prawdziwe, a nie jakieś konglomeraty zmodyfikowane przewodzące ciepło) jest izolatorem i dla mnie to bez sensu robić ją wbrew zdrowemu rozsądkowi. pełna zgoda !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 14.02.2014 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 (edytowane) drewno jest izolatorem i dla mnie to bez sensu robić ją wbrew zdrowemu rozsądkowi Twój "zdrowy" rozsądek ma się nijak do praktyki. Ja na podstawie swojej 3 letniej praktyki stwierdzam - podłogówka pod parkietem działa doskonale (3/4 podłóg mam z parkietem i podłogówką - na dole parkiet dwuwarstwowy - sosna+dąb=11mm, na górze deska bambusowa 16mm). Każdy materiał jest izolatorem, jeden lepszym, drugi gorszym. Różnica w podłogówce pod glazurą jest taka, że ciepło szybciej jest oddawane. Ale jak weźmiesz pod uwagę że mamy do czynienia z ok. 10 cm grubości nagrzaną płytą betonową która z jednej strony jest odizolowana styropianem (od 5 do 20 cm) a z drugiej strony 1 -1,5 cm drewna, to i tak wiadomo że będzie grzać przez drewno. Edytowane 14 Lutego 2014 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagurski 14.02.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 ... ale o co chodzi? Jaki masz problem z ogrzewaniem podłogowym, który rozwiąże WENTYLACJA?? Kominy termiczne to są nad grzejnikami - kolega pomylił wątek Tamtemu koledze chyba chodziło o podgrzewanie podłogi w sypialni, że ludzie piszą, że niby to rzekomo niezdrowe... Więc zaproponował rekuperator, aby rozwiązać problem suchego powietrza w sypialni. Przynajmniej ja tak to odebrałem i zgadzam się, że mechaniczna wentylacja w sypialni być musi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 14.02.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Skąd takie idiotyczne przesądy biorą się? Od kiedy temperatura podłogi na poziomie 23-26 stopni może mieć wpływ na choroby nóg? Ostap, nie kompromituj się: "Nogi bolą gdy się nie chodzi ponieważ podczas chodzenia wspomagamy przepływ krwi". Przejdź się -60 km jednego dnia, to wtedy też stwierdzisz, że nogi nie bolą cię? Miales kiedys problemy z krazeniem czy bolem nog ? Ja mialem i problem byl wlasnie taki jak pisze kolega czyli za malo ruchu. Chodzac wymusza sie/wspomaga proces krazenia i oto koledzy chodzi, zreszta kazdy lekarz Ci to powie. Natomiast chodzenie / bieganie na 60km to inny temat, bo to zmeczenie a nie bol spowodowany niewydolnym krazeniem. Wracajac do temat, uwazam ze zrodlo ciepla pod nogami moze miec wplyw na nasze zdrowie, ale o znacznie wyzszej temp niz maja zwykle (czyt dobrze zrobione) ogrzewania podlogowe. Widzialem przypadki oszczednosci przy instalacjach i np zasilanie podlogi lacznie z grzejnikiem temp ok 50/60C, wtedy podloga miala ok 40C i to mogloby miec wplyw na zdrowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.02.2014 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Skąd takie idiotyczne przesądy biorą się? Od kiedy temperatura podłogi na poziomie 23-26 stopni może mieć wpływ na choroby nóg? Ostap, nie kompromituj się: "Nogi bolą gdy się nie chodzi ponieważ podczas chodzenia wspomagamy przepływ krwi". Przejdź się -60 km jednego dnia, to wtedy też stwierdzisz, że nogi nie bolą cię? Tańczący niedźwiadek to u mnie bardzo złe odczucia domowników.Ale ciepełko odczuwalne jest the beast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 14.02.2014 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Mieszkam w domu z podłogówką 3 lata. Od pierwszego sezonu grzewczego mam problemy z nogami: niewydolność żylna i reumatoidalne zapalenie stawów. Lekarze twierdzą że od podłogówki. Podobno to to samo jakbym spała na plątaninie żył wodnych, które zaburzają kierunek przepływu krwi w nogach. I coś w tym jest bo latem bez ogrzewania bólu nie odczuwam. Ale to jak - ciepłe żyły wodne zaburzają a zimne nie, czy też na lato spuszczasz wodę z podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.02.2014 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 (edytowane) Ale to jak - ciepłe żyły wodne zaburzają a zimne nie, czy też na lato spuszczasz wodę z podłogówki? Jak włączysz pompkę w lecie w podłogówkę zobaczysz jaki to efekt.Wiesz coś o tem??? Nieuchronnie .reumatyzm......fajnie się Was czyta. Edytowane 14 Lutego 2014 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts