Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszty budowy

kranson

Recommended Posts

Mam działeczkę 1200 m2, ogrodzona, zagospodarowana, fundamenty w ziemi. Na działce prąd, woda przy ogrodzeniu. W tej chwili mam ok. 110 tysPLN, kredyt 60tys.+ oszczędności w najbliższym roku ok 80tys. Czy za tę kwotę (ok. 240 tys) mam szanse postawić domek z poddaszem użytkowym o pow. ok 130m2?

co więcej musze podać?

Dach 2 spadowy a wlaściwie 2 dachy bo nad garażem oddzielny. Garaż na 2 samochody. Dół standardowy czyli salon pokój kuchnia, łazienka. Góra 3 sypialnie i łazienka. Zastanawiam się z czego budować? ytong czy porotherm.

Zadając pytanie chodziło mi czy w ogóle z taką kasą jest sens porywać się na budowę.

czy w ogóle z taką kasą jest sens porywać się na budowę.

Ja porwałem się mając 60 tys. Liczyłem, że postawię na surowo a kiedyś w przypływie gotówki wykończę. Starczyło, dom stał. Ale szkoda nam było, by tak stał i marniał. Wzięliśmy trochę kredytu i ciągniemy dalej.

Zastanów się czy musisz mieć garaż. Polataj z kosztorysem po hurtowniach, będziesz wiedział ile za materiały. Robociznę policzysz czytając forum.

Pisząc "zależy" chodzi mi o to że kupisz np. płytki za 25 zł i za 125 zł, drzwi wewnętrzne za 200 zł i za 1200, ogrzewanie kotłem stalowym za 2 tys. czy żeliwnym z podajnikiem za 10 tys., może kominek, może dachówka, itd itd. To Ty decydujesz jak drogi dom postawisz, a nie ludzie na forum. Dlatego "Zależy". Są tu magicy co chcieli 2 lata temu zmieścić się z budową w stu tysiącach, ale wymiękli po ostatnich drastycznych podwyżkach cen materiałów i robocizny. Z byle czego pewnie można, ale kto chce potem mieszkać w byle czym :wink:

I nie stan surowy jest najdroższy, ale instalacje i wykończenie.