Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sąsiad przeszkadza w budowie.

furmanka

Recommended Posts

Witam!

Mam taki problem, że rozbudowuję dom jednorodzinny. Wiązało się to ze zburzeniem garażu przyległego do garażu sąsiada (oba miały osobne ściany). Niestety odkąd garaż został rozebrany, a w zasadzie przed i w trakcie sąsiad wszczyna awantury - straszy ekipę, a co gorsza ostatnio zdemontował jedno skrzydło płotu tak, że ma niejako wejście na teren mojej posesji i zagląda na mój teren. Nie zawiadamiam policji bo przecież, zawsze może powiedzieć, że zdjął skrzydło dla konserwacji np. Płot ten jest po prawej stronie patrząc od strony ulicy czyli wychodzi na to, że to jego. Jestem właścicielem posesji niedawno więc nie wiem jak to jest z tym płotem. Zastanawiam się teraz czy jeśli zasłonię dziurę bramą od zburzonego garażu to nie narobię sobie kłopotów bo musiałbym oprzeć skrzydło o ścianę jego garażu i "jego" płot. Płot jest zbudowany w granicy działek. Mam pytanie czy mam jakieś szanse zareagowania na wścibstwo sąsiada i jego awantury? Oczywiście mam pozwolenie na budowę, kierownika i takie tam z formalnego punktu widzenia cała moja operacja jest całkowicie legalna.

Postaw swój płot na swojej części działki. Taki najbardziej szpetny i prowizoryczny. Bez pozwolenia i zgłoszenia możesz stawiać ogrodzenie do 2,2 m wysokości, a w zasadzie, to masz obowiązek zabezpieczyć, czyli ogrodzić teren budowy.

Płot ten jest po prawej stronie patrząc od strony ulicy czyli wychodzi na to, że to jego.

Nie ma przepisów na to, że jak po prawej stronie to jego. Żadne przepisy tego nie regulują.

Płot jest zbudowany w granicy działek.

Jeżeli w granicy to można domniemać, że jest to współwłasność z Tobą. Masz solidarnie się tym płotem opiekować, czyli jak sąsiad zakosił przęsło, to masz pełne prawo zwrócić mu uwagę.

Dla świętego spokoju (o ile jest to możliwe), tak jak mówili przedmówcy, pobuduj na swoim przy samej granicy płot. Narazie jako środek zastępczy możesz postawić śmiało te drzwi garażowe w miejsce pustego przęsła.

Mam pytanie czy mam jakieś szanse zareagowania na wścibstwo sąsiada i jego awantury? Oczywiście mam pozwolenie na budowę, kierownika i takie tam z formalnego punktu widzenia cała moja operacja jest całkowicie legalna.

Przy takim sąsiedzie masz duże szanse na kłopoty. Wystarczy że sąsiad podrapie się mocniej grzebieniem a potem pójdzie na Policję, do PINB i do sądu że uległ wypadkowi na niezabezpieczonej budowie. Kontrola PINB, sprawa trafia do sądu (a wyroki sądowe są jak boskie czyli nieprzewidywalne). Oczywiście za zabezpieczenie placu budowy odpowiada kierownik, ale kłopoty rykoszetem polecą na Ciebie.

Po co Ci to? Przejście zagrodzić, postawić tablicę "Teren budowy wstęp wzbroniony" i jak wejdzie dzwonić na Policję że osoba nieupoważniona pomimo wezwania nie chce opuścić placu budowy. Interweniować muszą bo istnieje zagrożenie dla życia i zdrowia.

Tak właśnie zrobię - w poniedziałek przyjeżdża do mnie traktor ze szpicą do kruszenia betonowej posadzki - m.in. po wspomnianym garażu - zatem zabezpieczę teren zgodnie z radami. Mam pytanie czy jeśli oprę starą bramę garażu o garaż sąsiada a on np. przewróci mi to czy mogę interweniować na policji - czy raczej zrobić samonośną konstrukcję?

Mam pytanie czy jeśli oprę starą bramę garażu o garaż sąsiada a on np. przewróci mi to czy mogę interweniować na policji - czy raczej zrobić samonośną konstrukcję?

Kodeks wykroczeń

Art. 74.

§ 1. Kto niszczy, uszkadza, usuwa lub czyni nieczytelnymi znaki lub napisy ostrzegające o grożącym niebezpieczeństwie dla życia lub zdrowia człowieka albo ogrodzenie lub inne urządzenie zapobiegające takiemu niebezpieczeństwu, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.

§ 2. W razie popełnienia wykroczenia można orzec obowiązek zapłaty równowartości zniszczonego lub uszkodzonego przedmiotu albo obowiązek przywrócenia do stanu poprzedniego, a także orzec podanie orzeczenia o ukaraniu do publicznej wiadomości w szczególny sposób.

Piękny przepis :) Już po wywozie starego betonu - oczywiście sąsiad wtargnął na naszą działkę i przechadzał się wzdłuż swojego garażu po naszej stronie - mam zrobione fotki - jutro kieruję interwencję na ręce dzielnicowego bo nie mam siły już po prostu użerać się z tym panem. Terenu nie ogrodziłem bo nie miałem czasu, ale mam oznaczony wykop taśmą biało-czerwoną - a na bramce wjazdowej "Teren budowy wstęp wzbroniony". Moja ekipa stwierdziła, że nie ma sensu umieszczać tablicy "dla sąsiada" bo przecież normalny człowiek nie wchodzi nikomu na działkę ze swojej posesji. Dlatego jutro będę walczył na policji - bo mam dość zastraszania mojej rodziny (z małoletnimi dziećmi) i ciągłej obawie co pan sąsiad wymyśli.

Piękny przepis :) Już po wywozie starego betonu - oczywiście sąsiad wtargnął na naszą działkę i przechadzał się wzdłuż swojego garażu po naszej stronie - mam zrobione fotki - jutro kieruję interwencję na ręce dzielnicowego bo nie mam siły już po prostu użerać się z tym panem. Terenu nie ogrodziłem bo nie miałem czasu, ale mam oznaczony wykop taśmą biało-czerwoną - a na bramce wjazdowej "Teren budowy wstęp wzbroniony". Moja ekipa stwierdziła, że nie ma sensu umieszczać tablicy "dla sąsiada" bo przecież normalny człowiek nie wchodzi nikomu na działkę ze swojej posesji. Dlatego jutro będę walczył na policji - bo mam dość zastraszania mojej rodziny (z małoletnimi dziećmi) i ciągłej obawie co pan sąsiad wymyśli.

a może kup psa najlepiej dużego , złego i przypnij go łańcuchem tak żeby mógł tylko dojść do płotu , myślę że sąsiad zastanowi się 3 razy zanim postawi nogę na twoim 8)

albo inaczej , jak masz zdjęcia tej mendy na twoim placu to zgłoś na policję kradzież narzędzi budowlanych , powiedz gliniarzom że zrobione są zdjęcia "jakiegoś" osobnika który się kręcił po placu :D

a może kup psa najlepiej dużego , złego i przypnij go łańcuchem tak żeby mógł tylko dojść do płotu , myślę że sąsiad zastanowi się 3 razy zanim postawi nogę na twoim 8)

Pies go pogryzie, potem policja poprowadzi dochodzenie czy posesja była odpowiednio zabezpieczona i czy na ogrodzeniu była umieszczona informacja o groźnym psie. Jeśli nie to na dzień dobry art. 77kw, a potem zależnie od obrażeń

albo inaczej , jak masz zdjęcia tej mendy na twoim placu to zgłoś na policję kradzież narzędzi budowlanych , powiedz gliniarzom że zrobione są zdjęcia "jakiegoś" osobnika który się kręcił po placu :D

I w ten sposób stracimy na pewien czas forumowicza furmankę bo będzie miał inne problemy niż budowa (art. 238kk) :p

Pies go pogryzie, potem policja poprowadzi dochodzenie czy posesja była odpowiednio zabezpieczona i czy na ogrodzeniu była umieszczona informacja o groźnym psie. Jeśli nie to na dzień dobry art. 77kw, a potem zależnie od obrażeń

I w ten sposób stracimy na pewien czas forumowicza furmankę bo będzie miał inne problemy niż budowa (art. 238kk) :p

tabliczke oczywiście trzeba zainstalować , posesja najwyraźniej niezbyt dobrze zabezpieczona , ale przecież dziurę zrobił sam sąsiad , jakby nie zrobił to by go pies nie pogryzł .

a dlaczego fałszywe zeznania ? jakim cudem sąsiad udowodni że nic nie ukradł , są zdjęcia jak się kręcił po posesji , nawet budowlańcy go widzieli , ja nie napisałem że sąsiad ukradł tylko że jest takie podejżenie

1. A jeśli płot jest tylko i wyłącznie własnością sąsiada, bo sam "tymi rencami" go stawiał, a nie ma żadnych dowodów na to, że poprzedni właściciel miał udział w kosztach, to czy sąsiad ma prawo go rozebrać (nawet w całości) czy niema takiego prawa?

Biorąc to pod uwagę - chcesz być odgrodzony od sąsiada "postaw se płot" :lol:

2. A jeśli sąsiad miał podejrzenie (może nawet uzasadnione), że przeprowadzane prace w "ostrej granicy" wpływają na jego nieruchomość bo:

Wiązało się to ze zburzeniem garażu przyległego do garażu sąsiada (oba miały osobne ściany).

i to:

w poniedziałek przyjeżdża do mnie traktor ze szpicą do kruszenia betonowej posadzki - m.in. po wspomnianym garażu

i w związku z tym przed zaiadomieniem, albo zamiast zawiadomienia PIB, chciał sprawdzić, to co jest lepsze; samowolna wizyta sąsiada - czy wstrzymanie do wyjaśnienia robót przez PIB.

Ale może faktycznie zamiast samemu sprawdzać, to powinien "na wszelki wypadek" wmieszać w to PIN, no ale wtedy byłby wpis" sąsiad złośliwie mi wstrzymał budowę" :x

Ps.

ja nie napisałem że sąsiad ukradł tylko że jest takie podejżenie

Z kabaretu:

Panie władzo - ukradli mi samochód!

Policjant: No to jest Pan zamieszany w kradzież samochodu :o

• 2 weeks później...
No więc któtkie streszczenie co się działo. Podczas wizyty kierownika budowy - sąsiad nie omieszkał próbować zwrócić uwagi na siebie - dodatkowo zaczął nam bezczelnie robić fotki. Poprosiłem dzielnicowego, aby udzielił sąsiadowi pouczenia, że nie jest właścicielem mojej posesji i nie ma prawa na nią wkraczać - poza tym grozi mu niebezpieczeństwo na budowie. Po jego wizycie zapał sąsiada jakby opadł. Ale dwa dni temu dostałem pismo adresowane do Wojewody do wiadomości mojej, sąsiada PINB oraz WUiAB w którym to przekazuje się odwołanie sąsiada od decyzji o budowie. Ciekawe bo decyzja została wydana 17.04.2008 a odwołanie jest z 03.06.2008 - czy sąsiad zawsze będzie mógł pisać takie odwołania? Myślałem, że na to jest czas przez te 14 dni kiedy decyzja się uprawomocnia. W każdym razie napisane jest, że odwołanie wniesiono w terminie - dodatkowo, że "WUiAB nie znalazł podstawy do zastosowania przepisów art. 132 KPA". Co to oznacza? Teraz Wojewoda będzie mógł ew. zatrzymać budowę czy też mam się nie obawiać? A tak poza tym to mury już stoją i jutro będzie zalewany strop.

Rozdział 10

Odwołania

Art. 127. § 1. Od decyzji wydanej w pierwszej instancji służy stronie odwołanie tylko do jednej instancji.

§ 2. Właściwy do rozpatrzenia odwołania jest organ administracji publicznej wyższego stopnia, chyba że ustawa przewiduje inny organ odwoławczy.

§ 3. Od decyzji wydanej w pierwszej instancji przez ministra lub samorządowe kolegium odwoławcze nie służy odwołanie, jednakże strona niezadowolona z decyzji może zwrócić się do tego organu z wnioskiem o ponowne rozpatrzenie sprawy; do wniosku tego stosuje się odpowiednio przepisy dotyczące odwołań od decyzji.

§ 4. (skreślony).

Art. 128. Odwołanie nie wymaga szczegółowego uzasadnienia. Wystarczy, jeżeli z odwołania wynika, że strona nie jest zadowolona z wydanej decyzji. Przepisy szczególne mogą ustalać inne wymogi co do treści odwołania.

Art. 129. § 1. Odwołanie wnosi się do właściwego organu odwoławczego za pośrednictwem organu, który wydał decyzję.

§ 2. Odwołanie wnosi się w terminie czternastu dni od dnia doręczenia decyzji stronie, a gdy decyzja została ogłoszona ustnie - od dnia jej ogłoszenia stronie.

§ 3. Przepisy szczególne mogą przewidywać inne terminy do wniesienia odwołania.

Art. 130. § 1. Przed upływem terminu do wniesienia odwołania decyzja nie ulega wykonaniu.

§ 2. Wniesienie odwołania w terminie wstrzymuje wykonanie decyzji.

§ 3. Przepisów § 1 i 2 nie stosuje się w przypadkach, gdy:

1) decyzji został nadany rygor natychmiastowej wykonalności (art. 108),

2) decyzja podlega natychmiastowemu wykonaniu z mocy ustawy.

§ 4. Ponadto decyzja podlega wykonaniu przed upływem terminu do wniesienia odwołania, gdy jest zgodna z żądaniem wszystkich stron.

Art. 131. O wniesieniu odwołania organ administracji publicznej, który wydał decyzję, zawiadomi strony.

Art. 132. § 1. Jeżeli odwołanie wniosły wszystkie strony, a organ administracji publicznej, który wydał decyzję, uzna, że to odwołanie zasługuje w całości na uwzględnienie, może wydać nową decyzję, w której uchyli lub zmieni zaskarżoną decyzję.

§ 2. Przepis § 1 stosuje się także w przypadku, gdy odwołanie wniosła jedna ze stron, a pozostałe strony wyraziły zgodę na uchylenie lub zmianę decyzji zgodnie z żądaniem odwołania.

§ 3. Od nowej decyzji służy stronom odwołanie.

Art. 133. Organ administracji publicznej, który wydał decyzję, obowiązany jest przesłać odwołanie wraz z aktami sprawy organowi odwoławczemu w terminie siedmiu dni od dnia, w którym otrzymał odwołanie, jeżeli w tym terminie nie wydał nowej decyzji w myśl art. 132.

Art. 134. Organ odwoławczy stwierdza w drodze postanowienia niedopuszczalność odwołania oraz uchybienie terminu do wniesienia odwołania. Postanowienie w tej sprawie jest ostateczne.

Art. 135. Organ odwoławczy może w uzasadnionych przypadkach wstrzymać natychmiastowe wykonanie decyzji.

Art. 136. Organ odwoławczy może przeprowadzić na żądanie strony lub z urzędu dodatkowe postępowanie w celu uzupełnienia dowodów i materiałów w sprawie albo zlecić przeprowadzenie tego postępowania organowi, który wydał decyzję.

Art. 137. Strona może cofnąć odwołanie przed wydaniem decyzji przez organ odwoławczy. Organ odwoławczy nie uwzględni jednak cofnięcia odwołania, jeżeli prowadziłoby to do utrzymania w mocy decyzji naruszającej prawo lub interes społeczny.

Art. 138. § 1. Organ odwoławczy wydaje decyzję, w której:

1) utrzymuje w mocy zaskarżoną decyzję albo

2) uchyla zaskarżoną decyzję w całości albo w części i w tym zakresie orzeka co do istoty sprawy bądź uchylając tę decyzję - umarza postępowanie pierwszej instancji, albo

3) umarza postępowanie odwoławcze.

§ 2. Organ odwoławczy może uchylić zaskarżoną decyzję w całości i przekazać sprawę do ponownego rozpatrzenia przez organ pierwszej instancji, gdy rozstrzygnięcie sprawy wymaga uprzedniego przeprowadzenia postępowania wyjaśniającego w całości lub w znacznej części. Przekazując sprawę organ ten może wskazać, jakie okoliczności należy wziąć pod uwagę przy ponownym rozpatrzeniu sprawy.

§ 3. W sprawach należących do właściwości organów jednostek samorządu terytorialnego organ odwoławczy uprawniony jest do wydania decyzji uchylającej i rozstrzygającej sprawę co do istoty jedynie w przypadku, gdy przepisy prawa nie pozostawiają sposobu jej rozstrzygnięcia uznaniu organu samorządowego. W pozostałych przypadkach organ odwoławczy, uwzględniając odwołanie, ogranicza się do uchylenia zaskarżonej decyzji i przekazania sprawy do ponownego rozpatrzenia organowi pierwszej instancji.

Art. 139. Organ odwoławczy nie może wydać decyzji na niekorzyść strony odwołującej się, chyba że zaskarżona decyzja rażąco narusza prawo lub rażąco narusza interes społeczny.

Art. 140. W sprawach nie uregulowanych w art. 136-139 w postępowaniu przed organami odwoławczymi mają odpowiednie zastosowanie przepisy o postępowaniu przed organami pierwszej instancji.

No tak - tyle to przeczytałem wcześniej - ale teraz czy Wojewoda wstrzyma mi najpierw inwestycję, a potem rozpatrzy sprawę? Po mojemu fragment powołujący się na pkt. 132 oznacza, że WUiAB odrzuca w całości protest sąsiada jako bezzasadny - nie mylę się? Zastanawiam się co napisał sąsiad, bo tego nie otrzymałem - mam czekać na wezwanie Wojewody czy udać się prewencyjnie do Urzędu Miejskiego gdzie zapoznam się ze sprawą?

No niestety ja mam podobny problem. Miałem odbierać dzisiaj Pozwolenie na budowę ale okazało się, że wpłynęło Zastrzeżenie sąsiada. Rozmawiałem wcześniej telefonicznie z panią w starostwie i nie miała żadnych zastrzeżeń (a podobno jest bardzo skrupulatna - nie jeden projekt odesłała do poprawy). Próbowałem rozmawiać z sąsiadem - ale jest to bardzo trudne. Po pierwsze jest przygłuchy, a po drugie nie wiadomo o co mu chodzi. Podobno śnieg będzie mu leciał na jego posesję z mojego dachu. Odległość planowanej dobudowy od granicy działki to 1,5m ( zgodnie z wypisem z gminy: [...]dopuszcza się lokalizację obiektów kubaturowych w granicy działki lub 1,5m od niej przy uzupełnianiu istniejącej zabudowy lub trudnych uwarunkowaniach [...] ). Sąsiad dokonał pomiarów odległości mojego istniejącego domu w stosunku do ogrodzenia metodą szalenie precyzyjną: grabie i składana metrówka - i wyszło mu 1,2m. Wg map geodezyjnych jest 1,5m a w rzeczywistości od budynku do początku ogrodzenia jest 1,45m.

Chyba ciężkie czasy przede mną.

Ile bym dał, żeby móc zbliżyć się do granicy działki na 1,5m. Niestety wiedząc o trudnościach ze strony sąsiada moja "dobudowa" znajdzie się po ociepleniu w odległości 3,12m od granicy. Sytuacja jest taka, że garaż będzie miał bardzo wąski wjazd (2,2m) - i trzeba będzie wjeżdżać pod kątem, żeby się zmieścić w środku (3,77m szerokości) - ponieważ w ścianie czołowej muszę zmieścić jeszcze mikro-ganek. Jutro zamierzam udać się do Urzędu i sprawdzić co i jak. Na razie nie przerywam prac i tak jutro będą już skończone ściany szczytowe. Do końca tygodnia wylewamy wieniec i na tym skończą się akcje z betonem. Potem będę miał 2 tygodnie przerwy - ale to może i lepiej bo wszystko wyschnie szybciej. Żeby człowiek budując na swoim nie miał pełnej swobody to skandal - w Stanach sąsiad 5 razy zastanowiłby się zanim rozpoczął by taką wojnę. Moim zdaniem powinno się wymagać kaucji na poczet zaskarżania decyzji urzędów - inaczej po prostu każdy może wg. "widzimisie" okazywać swoje niezadowolenia nie mając przy tym racji w świetle prawa.