furmanka 08.07.2008 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 No to trochę historii. 2007.02.05 - składam prośbę o warunki zabudowy w celu rozbudowy domu2007.10.12 - dostaję warunki zabudowy2008.04.17 - dostaję pozwolenie na budowę a w zasadzie aneks do pozwolenia które dostałem 2006.18.042008.05.05 - rozpoczynam prace budowlane - po 18 dniach od uzyskania pozwolenia2008.06.11 - dostaję pismo z UM o przekazaniu skargi sąsiada do Wojewody (sąsiad zaskarżył mnie 3 czerwca - a więc po 32 dniach od uprawomocnienia się decyzji). Urząd nie widzi powodu anulowania decyzji.2008.07.08 - Wojewoda anuluje decyzję o pozwoleniu na budowę. Odrzuca argumenty sąsiada, ale znajduje błąd w wyliczeniu powierzchni zabudowy - wg. wyliczeń miało być 25% a wychodzi 27% - w WZ mam 25% ale architekt źle zmierzył całość - na 100% zmieszczę się w tych 25% w faktycznym stanie zabudowy. Architekt przyjął powierzchnię działki z KW, a w Wypisie z Ewiedencji gruntów jest mniej. Jutro miały ruszać prace związane z zadaszeniem przedmiotu rozbudowy. W związku z tym mam pytania. 1. Czy muszę przerwać prace - rozumiem, że tak.2. Czy mogę zabezpieczyć dotychczasową budowlę stawiając dach, ale kryjąc papą? Ostatnio są spore deszcze, a część starego dachu mam zdemontowaną w związku z łączeniem z przedmiotem rozbudowy. Dach jest dwuspadowy 90m2 calkowitej powierzchni, a więc mały.3. Jaka kara mi grozi jeśli nie przerwę prac związanych z dachem?4. Czy mogę zaskarżyć Wojewodę o odszkodowanie w sądzie o odszkodowanie związane z rozpoczętą inwestycją - zmarnują mi się materiały i przepadną zaliczki?5. Czy może lepiej jednak wyjechać z tego kraju? Jestem załamany - ekipy poumawiane i wreszcie cieszyliśmy się, że zagospodarujemy w końcu działkę i dzieci będą miały gdzie biegać- w tej chwili jest to jeden plac budowy + wysypisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M GR 08.07.2008 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 Architekt przyjął powierzchnię działki z KW, a w Wypisie z Ewiedencji gruntów jest mniej. No to może po odszkodowanie do architekta? Dane z ewidencji gruntów są przecież nadrzędne do oznaczenia nieruchomości w księdze wieczystej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
furmanka 08.07.2008 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 Hm... nowe fakty - decyzja o WZ na które powołuje się Urząd Wojewody nie dotyczy tej która obowiązuje mój aneks do budowy. Reasumując jeśli by w projekcie zmienić tylko tabelkę i wpisać prawidłowy (większy) współczynnik zabudowy i skorygować wielkość działki to będzie się zgadzało wszystko. Czy w takim wypadku Wojewoda może wycofać swoją decyzję? No i jak to w końcu jest z rozpoczęciem prac - my czekaliśmy 30 dni na rozpoczęcie a po 56 dostaliśmy info o skardze - czy jest obowiązek dowiadywania się w Urzędzie czy wpłynęła skarga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 09.07.2008 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Pytanie jest takie, czy na tym terenie można przeznaczyć pod zabudowe wiecej niż rzeczone 25% ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 09.07.2008 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 No i jak to w końcu jest z rozpoczęciem prac - my czekaliśmy 30 dni na rozpoczęcie a po 56 dostaliśmy info o skardze - czy jest obowiązek dowiadywania się w Urzędzie czy wpłynęła skarga? Czy pofatygowaliście się do starostwa po podbicie, że pozwolenie stało się prawomocne? Czy wysłaliście zawiadomienie o rozpoczęciu prac - o ile mi się kojarzy to trzeba ich zawiadomić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
furmanka 12.07.2008 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 @Siwy - mam WZ na 27%. UM dołączył złe WZ razem z projektem - w treści aneksu jest wyraźnie wskazany dokument WZ z 27%. Dodatkowo po podmianie jednej kartki na której zmieni się wyliczenie (powierzchnię działki, % zabudowy) wszystko będzie się zgadzało. @Trociu - nie nie fatygowaliśmy się - ale też nie fatygowaliśmy przy wydawaniu pierwszej decyzji 2 lata temu - nie potrafię znaleźć przepisu na ten temat. Co do zawiadomienia rozpoczęcia to takie pouczenie było przy wydawaniu pozwolenia na budowę i to zostało zrobione przy okazji załatwiania dziennika budowy. W decyzji ankeksu - brak jakichkolwiek punktów o czymś takim informujących. Mam pytanie czy decyzja Wojewody wstrzymuje prace czy muszę czekać na "oficjalną" decyzję Urzędu Miejskiego o tym informującej? Podsumowując sprawa wygląda tak, że: 1. Projektant popełnił błąd, że przyjął zły wskaźnik zabudowy i wielkość działki. 2. Urząd Miejski nie dołączył właściwej decyzji o WZ i nie wychwycił błędu projektanta. A ponadto w moim mniemanu przyjął protest sąsiada długo po terminie. 3. Wojewoda - wydał decyzję powołując się na WZ nie dotyczące mojej sprawy. Zaskarżyć wszystkich na raz czy osobno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts