Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sąsiad przeszkadza w budowie.

furmanka

Recommended Posts

No to trochę historii.

2007.02.05 - składam prośbę o warunki zabudowy w celu rozbudowy domu

2007.10.12 - dostaję warunki zabudowy

2008.04.17 - dostaję pozwolenie na budowę a w zasadzie aneks do pozwolenia które dostałem 2006.18.04

2008.05.05 - rozpoczynam prace budowlane - po 18 dniach od uzyskania pozwolenia

2008.06.11 - dostaję pismo z UM o przekazaniu skargi sąsiada do Wojewody (sąsiad zaskarżył mnie 3 czerwca - a więc po 32 dniach od uprawomocnienia się decyzji). Urząd nie widzi powodu anulowania decyzji.

2008.07.08 - Wojewoda anuluje decyzję o pozwoleniu na budowę. Odrzuca argumenty sąsiada, ale znajduje błąd w wyliczeniu powierzchni zabudowy - wg. wyliczeń miało być 25% a wychodzi 27% - w WZ mam 25% ale architekt źle zmierzył całość - na 100% zmieszczę się w tych 25% w faktycznym stanie zabudowy. Architekt przyjął powierzchnię działki z KW, a w Wypisie z Ewiedencji gruntów jest mniej.

Jutro miały ruszać prace związane z zadaszeniem przedmiotu rozbudowy. W związku z tym mam pytania.

1. Czy muszę przerwać prace - rozumiem, że tak.

2. Czy mogę zabezpieczyć dotychczasową budowlę stawiając dach, ale kryjąc papą? Ostatnio są spore deszcze, a część starego dachu mam zdemontowaną w związku z łączeniem z przedmiotem rozbudowy. Dach jest dwuspadowy 90m2 calkowitej powierzchni, a więc mały.

3. Jaka kara mi grozi jeśli nie przerwę prac związanych z dachem?

4. Czy mogę zaskarżyć Wojewodę o odszkodowanie w sądzie o odszkodowanie związane z rozpoczętą inwestycją - zmarnują mi się materiały i przepadną zaliczki?

5. Czy może lepiej jednak wyjechać z tego kraju?

Jestem załamany - ekipy poumawiane i wreszcie cieszyliśmy się, że zagospodarujemy w końcu działkę i dzieci będą miały gdzie biegać- w tej chwili jest to jeden plac budowy + wysypisko.

Hm... nowe fakty - decyzja o WZ na które powołuje się Urząd Wojewody nie dotyczy tej która obowiązuje mój aneks do budowy. Reasumując jeśli by w projekcie zmienić tylko tabelkę i wpisać prawidłowy (większy) współczynnik zabudowy i skorygować wielkość działki to będzie się zgadzało wszystko. Czy w takim wypadku Wojewoda może wycofać swoją decyzję? No i jak to w końcu jest z rozpoczęciem prac - my czekaliśmy 30 dni na rozpoczęcie a po 56 dostaliśmy info o skardze - czy jest obowiązek dowiadywania się w Urzędzie czy wpłynęła skarga?

No i jak to w końcu jest z rozpoczęciem prac - my czekaliśmy 30 dni na rozpoczęcie a po 56 dostaliśmy info o skardze - czy jest obowiązek dowiadywania się w Urzędzie czy wpłynęła skarga?

Czy pofatygowaliście się do starostwa po podbicie, że pozwolenie stało się prawomocne?

Czy wysłaliście zawiadomienie o rozpoczęciu prac - o ile mi się kojarzy to trzeba ich zawiadomić

@Siwy - mam WZ na 27%. UM dołączył złe WZ razem z projektem - w treści aneksu jest wyraźnie wskazany dokument WZ z 27%. Dodatkowo po podmianie jednej kartki na której zmieni się wyliczenie (powierzchnię działki, % zabudowy) wszystko będzie się zgadzało.

@Trociu - nie nie fatygowaliśmy się - ale też nie fatygowaliśmy przy wydawaniu pierwszej decyzji 2 lata temu - nie potrafię znaleźć przepisu na ten temat. Co do zawiadomienia rozpoczęcia to takie pouczenie było przy wydawaniu pozwolenia na budowę i to zostało zrobione przy okazji załatwiania dziennika budowy. W decyzji ankeksu - brak jakichkolwiek punktów o czymś takim informujących.

Mam pytanie czy decyzja Wojewody wstrzymuje prace czy muszę czekać na "oficjalną" decyzję Urzędu Miejskiego o tym informującej?

Podsumowując sprawa wygląda tak, że:

1. Projektant popełnił błąd, że przyjął zły wskaźnik zabudowy i wielkość działki.

2. Urząd Miejski nie dołączył właściwej decyzji o WZ i nie wychwycił błędu projektanta. A ponadto w moim mniemanu przyjął protest sąsiada długo po terminie.

3. Wojewoda - wydał decyzję powołując się na WZ nie dotyczące mojej sprawy.

Zaskarżyć wszystkich na raz czy osobno? :)