lidiasiem 28.05.2008 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 witam mam takie pytanko mamy już postawiony domek, a sąsiad zaczął budowę, wyciągnął fundamenty na 180 cm i punkt zero ma ok 50 cm wyżej niż my.Oczywiście niezgodnie ze swoim projektem, chce to wszystko nadsypać i zrobić spad w naszym kierunku. Oczywiście pewnie napiszecie że można się dogadać ze sąsiadem, chociaż nie wiem w jaki sposób ??????Do kogo trzeba by się było zwrócić żeby wszystko sprawdził i wyjaśnił póki jest sąsiad jest na tym etapie, że ew.może zdjąć kilka warstw bloczków i dorównać do naszego poziomu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 28.05.2008 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 witam mam takie pytanko mamy już postawiony domek, a sąsiad zaczął budowę, wyciągnął fundamenty na 180 cm i punkt zero ma ok 50 cm wyżej niż my. Oczywiście niezgodnie ze swoim projektem, chce to wszystko nadsypać i zrobić spad w naszym kierunku. Oczywiście pewnie napiszecie że można się dogadać ze sąsiadem, chociaż nie wiem w jaki sposób ?????? Do kogo trzeba by się było zwrócić żeby wszystko sprawdził i wyjaśnił póki jest sąsiad jest na tym etapie, że ew.może zdjąć kilka warstw bloczków i dorównać do naszego poziomu. Ja jeszcze nie mam budującego się sąsiada (na razie grodzi siatką), ale jest bardziej niż pewne, że wyniesie dom wyżej niż ja. Dlatego już myślę i kompinuję, co bym mu powiedział. Poczytaj trochę (sporo wątków na forum), by w grzecznej rozmowie wykazać się znajomością przepisów. Żeby od razu wiedział, że nie może wejść Ci na głowę. On powinien dostosować się do zastanych warunków, chyba że buduje dom na naturalnym wzniesieniu. Działaj od razu bo potem będzie za późno Powodzenia i chwal się na bieżąco efektami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.05.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 mam takie pytanko mamy już postawiony domek, a sąsiad zaczął budowę, wyciągnął fundamenty na 180 cm i punkt zero ma ok 50 cm wyżej niż my. Ja bym przebudował swój tak o metr żeby zaskoczyć sąsiada. Oczywiście niezgodnie ze swoim projektem, Oczywiście widziałeś jego projekt czy to tylko domysły ? chce to wszystko nadsypać i zrobić spad w naszym kierunku. Nie wolno mu zmienić kierunku spływu wód. Oczywiście pewnie napiszecie że można się dogadać ze sąsiadem, chociaż nie wiem w jaki sposób ?????? Nie napisze tak. Uważam że nie należy sie wcinać sąsiadowi jeżeli nie robi niczego co wykracza poza prawo/przepisy i pozwolnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 28.05.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 zgodnie z § 29. Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie - "dokonywanie zmiany naturalnego spływu wód opadowych w celu kierowania ich na teren sąsiedniej nieruchomości jest zabronione" masz podstawę do dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.05.2008 03:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 ... sąsiad zaczął budowę, wyciągnął fundamenty na 180 cm i punkt zero ma ok 50 cm wyżej niż my.... daj kurze grzęde, a ta ... "wyżej będę !" ... Oczywiście pewnie napiszecie że można się dogadać ze sąsiadem, chociaż nie wiem w jaki sposób ?????? Do kogo trzeba by się było zwrócić żeby wszystko sprawdził i wyjaśnił póki jest sąsiad jest na tym etapie ...to moze wyślij męza do sąsiadki ... i prędzej sie dogadają ? ... Poczytaj trochę (sporo wątków na forum), by w grzecznej rozmowie wykazać się znajomością przepisów. Żeby od razu wiedział, że nie może wejść Ci na głowę ... a jak by tak sąsiada nagonic do czytania forum ... oszczędziło by to mase czasu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Route 66 29.05.2008 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 W mojej okolicy powstały 3 nowe domki w rzędzie koło siebie. Pierwszy normalnie, a następne są coraz "wyżej". Teraz przed domem, który był wybudowany pierwszy po deszczach albo stoi woda, albo błoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 29.05.2008 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Mój fundament jest na wysokości 1,2m nad ziemią, tak sobie wymyśliłam i tak od początku było ustalone zero budowy. A to, że sąsiedzi którzy się dopiero budują dają na 40 - 50 cm mnie nie interesuje. Cały fundament muszę zakryć, więc zrobię sobie górkę - widziałam dużo takich domów i mi się to podoba, pod górka będzie drenaż opaskowy, woda z rynien będzie zebrana więc nic nie ma prawa zakłócać mojego spokoju - już nie wspomnę że moja działka była wyższa poziomem od innych, podczas ściągania humusu zniwelowała się samoczynnie. Robiąc mapę do celów projektowych poprosiłam chłopaków żeby zrobili niwelację siatkową, w razie gdyby sąsiedzi mieli jakieś „ale” do górki, to przywrócę działkę do stanu poprzedniego - czyli 50% powierzchni podniosę o 50 - 70 cm - a co mi tam niech znają moją dobroć . Jęśli twój sąsiad chce podsypać fundamenty na odległość około 1 - 1.5 m do budynku (taka skarpa), będzie miał zrobiony drenaż i wodę z rynien zebraną i odprowadzoną do studni chłonnej to twoje obawy nie mają podstaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gtartur 29.05.2008 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Art. 29 ustawy z dnia 18 lipca 2001 r. prawo wodne:ust. 1. Właściciel gruntu, o ile przepisy ustawy nie stanowią inaczej, nie może: pkt. 1) zmieniać stanu wody na gruncie, a zwłaszcza kierunku odpływu znajdującej się na jego gruncie wody opadowej ani kierunku odpływu ze źródeł – ze szkodą dla gruntów sąsiednich,pkt. 2) odprowadzać wód oraz ścieków na grunty sąsiednie.ust. 3. Jeżeli spowodowane przez właściciela gruntu zmiany stanu wody na gruncie szkodliwie wpływają na grunty sąsiednie, wójt, burmistrz lub prezydent miasta może, w drodze decyzji, nakazać właścicielowi gruntu przywrócenie stanu poprzedniego lub wykonanie urządzeń zapobiegających szkodom.Czyli sąsiad może podnieść poziom swojej działki, ale w taki sposób, aby swoje wody opadowe zatrzymał na swojej nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mireks6 29.05.2008 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 wyciągnął fundamenty na 180 cm i punkt zero ma ok 50 cm wyżej niż my. Czyli, jak zrobi na równo z Twoim domem, to wtedy wszystko OK? Oczywiście niezgodnie ze swoim projektem, chce to wszystko nadsypać i zrobić spad w naszym kierunku. Widziałaś ten projekt i sprawy z nim związane? sąsiad jest na tym etapie, że ew.może zdjąć kilka warstw bloczków i dorównać do naszego poziomu. Ciekawy jestem Twojej reakcji, jakby (czysto hipotetycznie) inny sąsiad w trakcie Twojej budowy powiedział, żebyś opuściła stan zero z 1,30 na 50 cm, bo on tak już ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek2012 01.06.2008 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 Witam; A nie pomyślałeś ,że sąsiad może ma inną rzędną terenu i ma wyżej położoną działkę i może mieć punkt zero wyżej od twojego punktu 0 Pozdro; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.06.2008 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 Witam; A nie pomyślałeś ... autorka pytania to kobieta ... a kobiety tak maja, ze czasem myslą a czasem wydaje im sie, ze myslą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 01.06.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 A ja proponuję wał przecipowodziowy usypać :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 01.06.2008 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 Na swoim nowobudowanym osiedlu też to obserwuję.Co kto zaczyna budowę to wyżej od sąsiada (ulic jeszcze nie ma).Szczegółów nie będę opisywał.Tylko w którym miejscu to się zatrzyma ?któryś tam dojdzie do wnisoku że wyzej to mu juz bedzie trudno.A może nie ? widziałem już takie działki że schodziło się na ulicę po schodkacha zjazd był stromy lepiej niż w górach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 01.06.2008 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 A ja proponuję wał przecipowodziowy usypać :D:D Ale najlepiej na działce sąsiada Tylko w którym miejscu to się zatrzyma ? Jak się grzęda skończy. Tak to już z nami jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts