Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian + papa pod wylewki

gonzops

Recommended Posts

W piwnicach mam juz tzw. ślepą wylewke pod którą jest folia na to chcę dac pape z posypką, 10 cm styropianu + siatka zbr. i wlasciwą wylewke, wykonawca upiera sie na jeszcze jedną warstwe folii pomiedzy papą a styropianem.

Natomiast w garażu który znajduje się nad sauną i pom. rekreacyjnym chcę dać pape , styropian 5 cm + siatka zbr. i wylewka.

Gość sympatyk

POSADZKA NA GRUNCIE I POZIOMIE NIEPODPIWNICZONYM

Ludzie-- słuchajcie dobrych rad wg wiedzy na dziś obowiązuje n/m schemat

-zagęszczony grunt z odpowiednim badaniem stopnia zageszczenia

-chudy beton np. B 10 8-10 cm

-papa termozgrzewalna podładowa

-folia budowlana

-styropian min 5 cm do 10 cm-- wiecej nie podnosi parametrów izolacyjnych

-folia budowlana

-jastrych metodą maszynową nie mniej niż 7 cm ze zbrojeniem w postaci włókna polipropylenowego, z plastyfikatorem i taśmą dylatacyjną przy scianach

POSADZKA WYKONANA W/G TEGO SCHEMATU GWARANTUJE SUKCES

NIEWIARA KOSZTUJE WIECEJ :roll:

Same ogólniki.

Ponawiam pytania:

jaka papa,

czy pod papą smarować czymś,

czy papę zgrzewać na gorąco,

czy na wierzch papy coś smarować

czy folia jest niezbędna

czy to wszystko nie zeżre styropianu

czy na styropian dawać folię

• 2 months później...

Ja wykonalem: slepa wylewka + folia + styropian + wylewka.

Dawanie papy, lepiku itp itd uwazam za niecelowe. Juz slepa wylewka powinna byc sucha, jesli nie jest, to nalezy usunąc przyczyne jej zawilgocenia. Tak wiec folia powinna wystarczyc, jesli ona nie wystarczy, gdyz woda bedzie napierala, wtedy nawet papa z lepikiem nie pomoze.

Właśnie miałem zacząć taki wątek.

Boję się wysokiej wody gruntowej i nie chcę dać samej folii na chudziaka.

Jaka papa - i czym smarowana? (Dysperbit??)

I na na to od razu styropian?

Jeżeli wysoka woda gruntowa to proponuję na chudziak:

grunt (pod papę)

papę termozgrzewalną

folię

styropian

folię (nieobowiązkowo)

szlichtę

Przy styropianie nie stosuje się żadnych lepików na zimno (no chyba, że wodorozcieńczalne - ale nie wiem czy na pewno)

oraz papy smołowej

Ja wykonalem: slepa wylewka + folia + styropian + wylewka.

Dawanie papy, lepiku itp itd uwazam za niecelowe. Juz slepa wylewka powinna byc sucha, jesli nie jest, to nalezy usunąc przyczyne jej zawilgocenia. Tak wiec folia powinna wystarczyc, jesli ona nie wystarczy, gdyz woda bedzie napierala, wtedy nawet papa z lepikiem nie pomoze.

zależy od warunków gruntowych - niecelowe tylko tam gdzie woda jest nisko, ślepa wylewka (rozumiem że chudziak) może być mokra

• 9 years później...
  • 1 month później...
A ja mam inne pytanie - czy wogóle dawać papę? Mam chudzika ok. 60 cm od poziomu, dom jest wybudowany na ziemi kategorii 5 - praktycznie sam kamień, mało ziemi czyli woda natychmiast jest wchłaniana. Poza tym pod chudziakiem mam 10 cm piasku, a fundamenty zaizolowane i położona jest folia kubełkowa. Czy papa ma u mnie sens?

A ja mam inne pytanie - czy wogóle dawać papę? Mam chudzika ok. 60 cm od poziomu, dom jest wybudowany na ziemi kategorii 5 - praktycznie sam kamień, mało ziemi czyli woda natychmiast jest wchłaniana. Poza tym pod chudziakiem mam 10 cm piasku, a fundamenty zaizolowane i położona jest folia kubełkowa. Czy papa ma u mnie sens?

istnieje cos takiego jak podsiak kapilarny, szczegolnie zauwazalny na wiosne przy roztopach. Zreszta jaka trwalosc ma polipropylen?? przeciez zeby ta folia miala dorownac papie musia by miec ze 2mm a takie nie kupisz.