gonzops 17.09.2003 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2003 Wlaśnie zamierzam wykonac wylewki i mam maly problem, mianowicie: fachowiec ktory bedzie mi je robił twierdzi ze styropian polozony bezposrednio na papę bedzie sie z czasem utleniał i radzi mi aby na pape dodatkowo dać folie. Co o tym sądzą forumowicze czy musi byc folia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bell 17.09.2003 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2003 Twój wykonawca ma rację. Najkorzystniej jest dawać folię pomiędzy papą a styropianem i drugą pomiędzy styropianem a betonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 17.09.2003 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2003 To zalezy chyba od rodzaju papy i jej wierzchniej warstwy (smolowa czy asfaltowa, z posypka itd.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uszek 17.09.2003 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2003 a nie piszesz nic czy masz tzw slepą wylewkę, bo jeżeli tak to ja bym nie kładł ani folii, ani papy tylko w schemacie ślepa wylewka+styropian+folia+siatka zbrojeniowa+wylewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzops 18.09.2003 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 W piwnicach mam juz tzw. ślepą wylewke pod którą jest folia na to chcę dac pape z posypką, 10 cm styropianu + siatka zbr. i wlasciwą wylewke, wykonawca upiera sie na jeszcze jedną warstwe folii pomiedzy papą a styropianem.Natomiast w garażu który znajduje się nad sauną i pom. rekreacyjnym chcę dać pape , styropian 5 cm + siatka zbr. i wylewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 18.09.2003 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 Właśnie miałem zacząć taki wątek.Boję się wysokiej wody gruntowej i nie chcę dać samej folii na chudziaka.Jaka papa - i czym smarowana? (Dysperbit??)I na na to od razu styropian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość sympatyk 20.09.2003 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2003 POSADZKA NA GRUNCIE I POZIOMIE NIEPODPIWNICZONYM Ludzie-- słuchajcie dobrych rad wg wiedzy na dziś obowiązuje n/m schemat -zagęszczony grunt z odpowiednim badaniem stopnia zageszczenia -chudy beton np. B 10 8-10 cm -papa termozgrzewalna podładowa -folia budowlana -styropian min 5 cm do 10 cm-- wiecej nie podnosi parametrów izolacyjnych -folia budowlana -jastrych metodą maszynową nie mniej niż 7 cm ze zbrojeniem w postaci włókna polipropylenowego, z plastyfikatorem i taśmą dylatacyjną przy scianach POSADZKA WYKONANA W/G TEGO SCHEMATU GWARANTUJE SUKCES NIEWIARA KOSZTUJE WIECEJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arabel 20.09.2003 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2003 Czy takie same warstwy obowiazuja przy ogrzewaniu podlogowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.09.2003 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2003 Same ogólniki.Ponawiam pytania:jaka papa, czy pod papą smarować czymś, czy papę zgrzewać na gorąco, czy na wierzch papy coś smarowaćczy folia jest niezbędnaczy to wszystko nie zeżre styropianuczy na styropian dawać folię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 20.09.2003 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2003 Gość u góry to ja, nie wiem czemu mnie wylogowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.12.2003 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2003 Gość u góry to ja, nie wiem czemu mnie wylogowało.każda smła rozpóści styropian oprucz wodnch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.12.2003 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2003 Gość u góry to ja, nie wiem czemu mnie wylogowało.każda smła rozpóści styropian oprucz wodnchzgrzewalną zgrzewać, Tradycyjna na lepik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 17.12.2003 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Ja wykonalem: slepa wylewka + folia + styropian + wylewka. Dawanie papy, lepiku itp itd uwazam za niecelowe. Juz slepa wylewka powinna byc sucha, jesli nie jest, to nalezy usunąc przyczyne jej zawilgocenia. Tak wiec folia powinna wystarczyc, jesli ona nie wystarczy, gdyz woda bedzie napierala, wtedy nawet papa z lepikiem nie pomoze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 17.12.2003 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Właśnie miałem zacząć taki wątek. Boję się wysokiej wody gruntowej i nie chcę dać samej folii na chudziaka. Jaka papa - i czym smarowana? (Dysperbit??) I na na to od razu styropian? Jeżeli wysoka woda gruntowa to proponuję na chudziak: grunt (pod papę) papę termozgrzewalną folię styropian folię (nieobowiązkowo) szlichtę Przy styropianie nie stosuje się żadnych lepików na zimno (no chyba, że wodorozcieńczalne - ale nie wiem czy na pewno) oraz papy smołowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 17.12.2003 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Ja wykonalem: slepa wylewka + folia + styropian + wylewka. Dawanie papy, lepiku itp itd uwazam za niecelowe. Juz slepa wylewka powinna byc sucha, jesli nie jest, to nalezy usunąc przyczyne jej zawilgocenia. Tak wiec folia powinna wystarczyc, jesli ona nie wystarczy, gdyz woda bedzie napierala, wtedy nawet papa z lepikiem nie pomoze. zależy od warunków gruntowych - niecelowe tylko tam gdzie woda jest nisko, ślepa wylewka (rozumiem że chudziak) może być mokra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziaaaa 27.02.2013 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 A czy można zamiast papy dać po prostu grubszą folię? Twój wykonawca ma rację. Najkorzystniej jest dawać folię pomiędzy papą a styropianem i drugą pomiędzy styropianem a betonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pmarian 27.02.2013 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 A po co ta druga warstwa między styropianem a wylewką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wesleybb 30.03.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 A ja mam inne pytanie - czy wogóle dawać papę? Mam chudzika ok. 60 cm od poziomu, dom jest wybudowany na ziemi kategorii 5 - praktycznie sam kamień, mało ziemi czyli woda natychmiast jest wchłaniana. Poza tym pod chudziakiem mam 10 cm piasku, a fundamenty zaizolowane i położona jest folia kubełkowa. Czy papa ma u mnie sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frank_gr 31.03.2013 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 A ja mam inne pytanie - czy wogóle dawać papę? Mam chudzika ok. 60 cm od poziomu, dom jest wybudowany na ziemi kategorii 5 - praktycznie sam kamień, mało ziemi czyli woda natychmiast jest wchłaniana. Poza tym pod chudziakiem mam 10 cm piasku, a fundamenty zaizolowane i położona jest folia kubełkowa. Czy papa ma u mnie sens? istnieje cos takiego jak podsiak kapilarny, szczegolnie zauwazalny na wiosne przy roztopach. Zreszta jaka trwalosc ma polipropylen?? przeciez zeby ta folia miala dorownac papie musia by miec ze 2mm a takie nie kupisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vel 31.03.2013 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Witam, A ja mam pytanie, czy taka propozycja wykonania fundamentów jak w załączonym obrazku jest prawidłowa? Czy brakuje jakichś istotnych elementów? Ma to być pod parterowy dom energooszczędny http://ifotos.pl/zobacz/propozycj_npnwsxx.png/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts