Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Usuniecie plam z kostki granitowej

Recommended Posts

No wlasnie - znacie jakis preparat, ktorym mozna podjac walke z plamami po oleju na kostce granitowej? Myslalem, ze w granit nic nie wniknie, bo to przeciez naturany twardy kamien a tu niemila niespodzianka... Rozpuszczalnik (benz. ekstr. ani nitro) nie skutkuje, ciepla woda z ludwikiem i szczotka ryzowa tez nie. Wydaje mi sie, ze olel wniknal w pory na kilku kostkach - nie wiem tylko, jak gleboko. Czy mozecie cos doradzic?

Czytalem watki dot. usuwania plam z kostki betonowej - np plyn do mycia silnikow lub myjka podcisnieniowa. A czy usuwal ktos plamy z kostki granitowej i moglby podzielic sie doswiadczeniem?

I drugie pytanie przy tej okazji - czy obecnosc mrowek miedzy kostkami granitowymi i wysypywanie przez nie piasku ze szczelin miedzy kostkami na powierzchnie powinno napawac niepokojem (oslabienie podbudowy???) i czy nalezy z insektami walczyc?

No wlasnie - znacie jakis preparat, ktorym mozna podjac walke z plamami po oleju na kostce granitowej? Myslalem, ze w granit nic nie wniknie, bo to przeciez naturany twardy kamien a tu niemila niespodzianka... Rozpuszczalnik (benz. ekstr. ani nitro) nie skutkuje, ciepla woda z ludwikiem i szczotka ryzowa tez nie. Wydaje mi sie, ze olel wniknal w pory na kilku kostkach - nie wiem tylko, jak gleboko. Czy mozecie cos doradzic?

Sugeruję jak inni - gdybym miał kostkę granitową lub betonową zakupiłbym w komplecie myjkę ciśnieniową (powyżej 100bar)

Wlasnie tak myslalem nad ta myjka, ze moze wyplukac fuge - ale czy wtedy moze oslabic podloze czy tez wystarczy dosypac piachu miedzy fugi?

W sumie taka myjka przydalaby sie tez do mycia elewacji. A czy mozecie polecic jakies rozsadne myjki za 700-1000 zl?

może dojść do tego że wypłukasz podłoże pod kostką :o , musisz być poprostu ostrożny .

ja przed biurem mam położoną kostkę na suchej zaprawie , fuga też jest z cementem , mycie myjką ciśnieniową nie sprawia żadnych problemów .

http://picasaweb.google.pl/seba.j75/ZdjCiaPrzykAdyUkAdaniaKostkiIInne/photo#5206407644396332674

.

Wlasnie tak myslalem nad ta myjka, ze moze wyplukac fuge - ale czy wtedy moze oslabic podloze czy tez wystarczy dosypac piachu miedzy fugi?

W sumie taka myjka przydalaby sie tez do mycia elewacji. A czy mozecie polecic jakies rozsadne myjki za 700-1000 zl?

Ostatni kupiłem Bleck&Decker 120bar za 400zł i jak na razie jestem bardzo zadowolony.

Udalo sie bez myjki usunac te plamy - za pomoca preparatu Hagesan firmy HG kupionego w Castoramie. Psiknalem porzadnie rozpylaczem, odczekalem, zmylem gabka i tak 2 razy i na konacu splukalem calosc wezem ogrodowym. Sladu nie ma po plamach. Dosc drogie - 35 zl za ok. 0.5l ale warto bylo. A kupno myjki rozwazam swoja droga - chocby do mycia elewacji.