Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

najtansza studzienka rewizyjna do drenazu ?

DagaAdam

Recommended Posts

Witam!

Jestem na etapie wykonywania drenazu wokol domu. Tak to sobie zaplanowalem:

http://szyna.civ.pl/projekt/drenaz.jpg

Czerwone punkty - studzienki rewizyjne.

Zolte punkty - studzienki zbiorcze.

Spad jest w kierunku polnocnym - tam mam dalej skarpe w dol do malego rowka melioracyjnego gdzie bede puszczal wode z drenazu.

I teraz zastanawiam sie z czego zrobic studzienki rewizyjne. Praktycznie wszystkie oprocz tych dwoch przy bramie garazowej beda musialy miec ok 2,5m wysokosci (mam piwnice na 2,8m przysypana z praktycznie trzech stron na 2,5m :)

Gotowe studzienki z karbowanej rury fi320 / 350 to cholernie duza kasa - po 400 pln i wiecej :-) Biorac pod uwage ze potrzebuje ich 5 sztuk wysokich + 2 niskie - wydalbym na to z 2,5k pln.

Czytalem ze ktos robi z rur PCV110 ale to IMHO na taka wysokosc zdecydowanie za waskie rurki.

Wymyslilem wiec, ze zrobie to z betonowych rur fi300. Metrowa sztuka kosztuje gdzies z 30-40 pln, potrzebuje 5*3 = 15 szt * 30-40 pln = 450-600 pln. To juz brzmi rozsadnie ;-) Jezeli chodzi o przymocowanie rur drenazowych - myslalem najpierw wywiercic kilka otworow na polu kola i reszte wykuc. Mufe do ktorej przyjdzie zamocowana rura drenarska - osadzic na zaprawie lub silikonie.

Co myslicie ? Czy tak moze byc ? Jakie widzicie wady ? :)

pozdr.

• 3 years później...