Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zastanawiałem się wcześniej, czy nie lepiej wymurować całe poddasze, łącznie z ukośnymi ściankami. Teraz takie właśnie rozwiązanie widzę na jednej z budów. Inwestor od ścianki kolankowej ścianki ukośne wylał z betonu. Myślę, że to jest chyba lepsze rozwiązanie. Chyba mniej roboty na poddaszu. Nie ma płyt, ocieplenia. Czy są tu osoby które w ten sposób wykonały poddasze?
https://forum.murator.pl/topic/102592-murowaniewylewanie-%C5%9Bcianek-pochy%C5%82ychuko%C5%9Bnych-poddasza/

Zastanawiałem się wcześniej, czy nie lepiej wymurować całe poddasze, łącznie z ukośnymi ściankami. Teraz takie właśnie rozwiązanie widzę na jednej z budów. Inwestor od ścianki kolankowej ścianki ukośne wylał z betonu. Myślę, że to jest chyba lepsze rozwiązanie. Chyba mniej roboty na poddaszu. Nie ma płyt, ocieplenia. Czy są tu osoby które w ten sposób wykonały poddasze?

czegoś nie rozumiem:

jak beton może zastąpić ocieplenie ??

Taki rodzaj budowania to swoisty polski folklor.

Nie wiem doprawdy , kto wprowadził tę modę na wyrzucanie pieniędzy w błoto.

czegoś nie rozumiem:

nie polski folklor tylko rozsądne rozwiązanie. dlaczego sądzisz że to wyrzucanie pieniędzy w błoto? normalnie robisz drugi strop, docieplasz go odpowiednio i masz same korzyści:

nic nie pęka,

nie musisz dawać foli para przepuszczalnej - wszak docieplenie zaciągasz klejem z siatką

masz strych z prawdziwego zdarzenia

jak dajesz dachówkę to nie deskujesz całości

jak ci zerwie dach tornado czy inna trąba powietrzna to masz dalej dach nad głową.

zanim po jakimś rozwiązaniu pojedziesz to przemyśl czy nie jest lepsze?

pozdrawiam

czegoś nie rozumiem:

nie polski folklor tylko rozsądne rozwiązanie. dlaczego sądzisz że to wyrzucanie pieniędzy w błoto? normalnie robisz drugi strop, docieplasz go odpowiednio i masz same korzyści:

nic nie pęka,

nie musisz dawać foli para przepuszczalnej - wszak docieplenie zaciągasz klejem z siatką

masz strych z prawdziwego zdarzenia

jak dajesz dachówkę to nie deskujesz całości

jak ci zerwie dach tornado czy inna trąba powietrzna to masz dalej dach nad głową.

zanim po jakimś rozwiązaniu pojedziesz to przemyśl czy nie jest lepsze?

pozdrawiam

Trudno się nie zgodzić z tymi argumentami (Bogus33), ponadto czy to jest drożej też jest kwestią dyskusyjną (płyty KG, stelaże, folie, robocizna też kosztują).

Spotykam często "lane skosy" w okolicach Bełchatowa, Piotrkowa, w innych regionach raczej rzadko

pozdrawiam

TINEK

Panie Sławomirze, jak pan to nazwał "swoisty polski folklor" i "wyrzucanie pieniędzy w błoto" wymyślili ludzie którzy wolą mieć nad głową coś trwalszego niż płyty KG na ruszcie (które też nie są złym rozwiązaniem przy prawidłowym wykonaniu) i zapewniam że potrafią liczyć :). Jest to po prostu strop, tyle że nie poziomy i wymagający trochę więcej nakładu pracy. "Swoisty polski folklor" sugeruje awersję, że jak polski to nieodpowiedni, co jest bzdurą, bo porównując poziom budownictwa jednorodzinnego np. w Anglii, Irlandii, Niemczech lub w Chorwacji z naszym rodzimym, twierdzę że absolutnie nie powinniśmy mieś kompleksów. W większości przypadków nasze budownictwo jest trwalsze i solidniejsze. Nie wiem doprawdy na jakiej podstawie neguje pan takie rozwiązania o jakich piszą Mammamija i falus30. Pozdrawiam
Dziękuję za wypowiedzi. Pooglądałem sobie również budowy do których podane były linki. Coraz bardziej jestem przekonany do takiego wykonania poddasza. Pozdrawiam

m.dworek ma inne zdanie na temat skosów monolitycznych - w temacie Poddasze z żelbetowym stropem i skosami który był juz jakiś czas temu roztrząsany na forum napisał

widze, ze temat ostygl, a szkoda

bo technologia mysle rewelacyjna w porownaniu do tego badziewia ktore nam proponuja architekci- czyli GK

http://forum.muratordom.pl/posting.php?mode=quote&p=1770715

• 1 year później...