arek_sp 29.05.2008 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Proszę o pomoc, jak moge skutecznie zlikwidowac skrzyp. Czy sa jakies srodki chemicznie. Trzeci rok walcze z tym diabelstwem a jego jest coraz więcej . W miare mozliwosci wyrywam go z coraz wiekszej glebokosci. Jestem do tego stopnia zdeterminowany, ze moge kazdy skrzyp z osobna smarowac pedzelkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 29.05.2008 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Też to mam. Najlepszy sposób na skrzyp to ...przywyknąć Nawet wszystko-żrący Roundup nie daje temu rady... Popróbuj głębokiego ściółkowania - skrzyp wylezie i tak, ale więcej czasu mu to zajmie i łatwiej się wyrwie. Pomaga też (oprócz systematycznego usuwania go) posadzenie / wysianie innych roślin, które go zagłuszą (zacienianie). A tak na marginesie, dla jednych jest to chwast (gatunek ruderalny - charakterystyczny dla stanowisk o niskiej kulturze rolnej), ale inni tutaj pewnie odezwą się, że chcieliby mieć takie ziółko w ogródku . Można nim nie tylko siebie kurować, ale i roślinki w naszym otoczeniu: wyciąg i wywar ze skrzypuprzeciwko chorobom grzybowym. Jeśli jednak jesteś bardzo zdeterminowany w swoich morderczych zapędach spróbuj herbicydów: Chwastox extra 300 SL, Chwastox 750 SL, Dicoherb 750 SL. Nie stosowałem ich i znam tylko z opisu. Zawierają MCPA i ponoć pomagają przy "kłopotach ze skrzypem" (PPR.pl) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 29.05.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 skrzyp -to znaczy masz kwaśną glebe ....posyp wapnem -zmieni sie ph gleby albo zrywaj ten skrzyp -gotuj ok 15 minut (az wytrącą sie zw. krzemowe ) i ten napoj stosuj do oczyszczania nerek (to bezsmakowy napój bardzo moczopędny ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 29.05.2008 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Starane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_sp 29.05.2008 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Dzięki za odpowiedzi i link do strony z recepturami Moja malzonka robi juz takiego typu wywary ale nie w tej technologii, za bardzo to wapna nie mogę sypać grozi to ostrym konfliktem małzeńskim moje druga chyba lepsza połowa ma ponasadzane jakie roslini lubiace kwasna glebe. Mysle, ze nadal bede wyrywal ten skrzyp z ziemi, bo tak na prawdę ani ja ani moja malzonka nie jestesmy zwolennikami chemii na dzialce. Jeszcze raz dzieki za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 30.05.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Podobno wywar ze skrzypu doskonale robi na włosy i nie bynajmniej na ich wypadanie. Sam nawet chciałem to zasadzić na działce ale teraz chyba odpuszczę, bo jak miałby rozpełznąć się bez kontroli jak perz wszędzie to dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 30.05.2008 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 yeti jest WIELKI. Gnojówka i jeszcze raz gnojówka, jak naturalny środek ochrony wszystkich kwasolubnych roślin, przed grzybami. I wzmacniający tkanki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts