Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SKRZYP jak go zlikwidować POMOCY

Recommended Posts

Proszę o pomoc, jak moge skutecznie zlikwidowac skrzyp. Czy sa jakies srodki chemicznie. Trzeci rok walcze z tym diabelstwem a jego jest coraz więcej :evil: . W miare mozliwosci wyrywam go z coraz wiekszej glebokosci. Jestem do tego stopnia zdeterminowany, ze moge kazdy skrzyp z osobna smarowac pedzelkiem. :roll:

Też to mam.

Najlepszy sposób na skrzyp to ...przywyknąć :D :wink:

Nawet wszystko-żrący Roundup nie daje temu rady...

Popróbuj głębokiego ściółkowania - skrzyp wylezie i tak, ale więcej czasu mu to zajmie i łatwiej się wyrwie. Pomaga też (oprócz systematycznego usuwania go) posadzenie / wysianie innych roślin, które go zagłuszą (zacienianie).

A tak na marginesie, dla jednych jest to chwast (gatunek ruderalny - charakterystyczny dla stanowisk o niskiej kulturze rolnej), ale inni tutaj pewnie odezwą się, że chcieliby mieć takie ziółko w ogródku :wink: . Można nim nie tylko siebie kurować, ale i roślinki w naszym otoczeniu:

wyciąg i wywar ze skrzypuprzeciwko chorobom grzybowym.

Jeśli jednak jesteś bardzo zdeterminowany w swoich morderczych zapędach :wink: spróbuj herbicydów: Chwastox extra 300 SL, Chwastox 750 SL, Dicoherb 750 SL. Nie stosowałem ich i znam tylko z opisu. Zawierają MCPA i ponoć pomagają przy "kłopotach ze skrzypem" (PPR.pl)

Dzięki za odpowiedzi i link do strony z recepturami :lol: Moja malzonka robi juz takiego typu wywary :roll: ale nie w tej technologii, za bardzo to wapna nie mogę sypać :( grozi to ostrym konfliktem małzeńskim :-? moje druga chyba lepsza połowa ma ponasadzane jakie roslini lubiace kwasna glebe. Mysle, ze nadal bede wyrywal ten skrzyp z ziemi, bo tak na prawdę ani ja ani moja malzonka nie jestesmy zwolennikami chemii na dzialce. Jeszcze raz dzieki za porady. :D