Nasz Domek 29.05.2008 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 czy ktoś z was robił na działce odkomarzanie..? samemu czy z firmą...czy daje to trwałe efekty? czy warto z sąsiadami zrobić pospolite ruszenie?...czy wystarczy lokalnie u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 29.05.2008 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Podciągam temacik, bo mnie to też interesuje.Na Allegro znalazłem informację, że katalpa skutecznie na 40-50m odstrasza komary.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ninus 29.05.2008 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Na Allegro znalazłem informację, że katalpa skutecznie na 40-50m odstrasza komary.... Niestety to nieprawda, mam w swoim ogródku katalpę i komarom nie przeszkadza, latają jak chcą... Rodzice znajomego mają firmę zajmującą się tępieniem wszelkiego robactwa i w zeszłym roku rozmawialiśmy z nim na temat odkomarzania. Z tego co nam mówił, oprysk będzie skuteczny, jak sąsiedzi dookoła też go wykonają. Ponoć opryskanie tylko swojej posesji niewiele da i nie ma sensu tego robic. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 29.05.2008 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Pytanie jeszcze na jaki promień dookoła naszej działki musi być zrobiony oprysk, żeby był skuteczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 29.05.2008 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 A drugie pytanie, istotniejsze, to ile pożytecznych, a przynajmniej nieszkodliwych owadów utłucze się przy okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 30.05.2008 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Przed laty mieliśmy na działce duży staw i dużo komarów. Czasami teść z mężem pryskali liguster i inne krzewy nad stawem (jeden trącał krzaki kijaszkiem, żeby towarzystwo wzbijało się w górę, drugi pryskał jakimś środkiem owadobójczym). Dwa opryski, dawało to ukojenie na sezon. Czy inne owady też ginęły? Z pewnością też Na pewno preparat był mało, albo wcale toksyczny dla pszczół. Było też na szczęście dużo żab i rybki pływały w wodzie, ech... Staw już niestety zasypany. Nowe komarzyce co jakiś czas rzucają się z pasją na nas, wtedy albo rozpalamy kopcące ognisko, albo smarujemy się preparatami odstraszającymi. Reklamowane były kiedyś ,,zegarki" na rękę odstraszające komary Siatki w oknach i drzwiach też pomagają przetrwać. Znacznie gorsze są szerszenie i osy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 07.06.2008 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 obiło mi się o uszy, że coś się sypalo na podłoże i to odstraszalo skutecznie - ale może być tak jak z kościołem i dzwonieniem - nie sluchałam dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 08.06.2008 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 Proponuję OP 1. Dla tych co byli w wojsku powinno być wszystko jasne. Dla mniej wtajemniczonych pomoc naukowa: http://www.schwrp-wroc.com/dodatki/sprzet/op1bojowe.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 08.06.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 Gorzej jak komarzyce podejrzą i też zastosują . Wtedy to my im możemy napsiukać nawet po oczach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzymi 08.06.2008 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 Jakos tak w maju zlapalem ekipe do odkomarzania(przypadek)Chlopaki dymili jak wezuwiusz.Przysiegali ze nic nie przezyje ,komary atakowaly nas jeszcze ze 1 godz. I daly se na luz do dzisaj.Przed cala akcja szef obszedl sasiadow co by wydymic jak najwieksza okolice.Nas skasowali na 100. Ale do dzisaj odpukac spokoj.Mieszkamy w lesie przy wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts