sSiwy12 02.06.2008 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Taki sobie cytat odnośnie płacenia podatku od nieruchomości w przypadku współwłasności: Z twierdzeniami samorządowego kolegium zgodził się NSA. Jego zdaniem nieruchomość będąca we współwłasności jest odrębnym przedmiotem opodatkowania, a obowiązek podatkowy ciąży solidarnie na wszystkich współwłaścicielach. Wzajemne relacje współwłaścicieli oraz spory co do posiadania nieruchomości wspólnej nie mają znaczenia dla opodatkowania podatkiem od nieruchomości. Solidarny obowiązek zapłaty podatku oznacza, że każdy ze współwłaścicieli jest zobowiązany do uregulowania całej kwoty należności podatkowej, a zapłata przez jednego bądź kilku ze współwłaścicieli zwalnia z tego obowiązku pozostałych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matio 02.06.2008 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Do PATIpłacisz od razu cala kwotę sama, - potwierdzasz wpłatę - prosisz o wypis ew. gr. na pozostałych współwłaścicieli i dzwonisz do firmy windykacyjnej - przedstawiając odpowiednie wyliczenia odnoście zwroty należnej ci kwoty w udziałach od pozostałych 26 właścicieli - bardzo skuteczne - koszty nie wielkie bo windykator ma ich wszystkich na widelcu. przerabiałem to na przykładzie wspólnoty mieszkaniowej - polecam. Poza tym w przyszły roku - sami zapłacą w udziałach równych - uwierz mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 02.06.2008 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Wiecie co na tym piśmie co przychodzi ile mam zapłacic podatku rolnego piszepodatnicy solidarnie zobowiązani i poniżej nazwiska współwłaścicili ..Ale tylko ja jedna dostałam to pismo i termin zapłaty . Wiesz nie chciła bym straszyć sasiadów windykatorem W gminie powiedzili mi ze ich to nie obchodzi kto zapłaci ,ma byc zapłacone a jak ja zapłace to rzebysmy miedzy sobą sobie wracali..bez sensu...Jak to zrobic by kazdy mił podatek od drogi dodany przy płaceniu podatku od działki. czyli u was automatycznie to podzielono tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.06.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Dostajesz za całość, a pozostali nie, bo musiałaś wcześniej też zapłacić za całość.Można zrobić również tak, że opłacasz tylko swoją część należności i czekać co będzie dalej. Praktycznie nie niesie to dla Ciebie żadnych skutków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 02.06.2008 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 w tym roku niech maja .....trudno zapłaciłam i już . Rok wczesniej dostała sasiadka z kwota 600zł (5 lat zaległosci było).Znaczy mówi ze sciagneli jej to z zwrotu podatku ,coś miała do zwrotu i mieli z czego ściągnąc .Ja jestem włascicielką od 2 lat ale zróciłam kobiecie za te 5 lat za moją czesc ..zal mi jej było Jak w tym roku nic sie nie dowiem to najwyżej zapłace tylko moja cześć w przyszłym roku .Dziekuję za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.06.2008 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Jak w tym roku nic sie nie dowiem to najwyżej zapłace tylko moja cześć w przyszłym roku .Dziekuję za rady Z tego co wiem nie mozesz tak zrobić. Jeżeli nawet zapłacisz to moga sie do Ciebie zwracać o całość. Moja mama miała tak z podatkiem po jakimś zmarłym krewnym. Pomimo tego że dzidziczyła 3/72 całości urzad sobie ją akurat upodobał do podatku i do niej przez kilka lat trafiały wezwania do uregulowania pomimo iż ona swoją częśc opłaciła wcześniej. Z tego co wtedy słyszałem maja prawo wybrac jednego ze współwłsćicieli i od jednego ściagają. A ten ma sobie z cała reszta radzić sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts