pkm 15.02.2009 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Jeśli jest wysoki poziom wod to pozostaje tylko wypomowywanie...gdzieś ponoć tak to rozwiazuja, montowana jest studzienka, a spad jest w kierunku czerpni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 15.02.2009 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 A jeśli nie ma piwnicy?? Jest jakieś inne wyjście?? nad tym się nie zastanawiałem, bo mam piwnice z kanalizą a reku miałby być nad poddaszem Aco jeśli nastąpi nieszczelność na długości GWC i woda zacznie napływać do wymiennika? czy wymiennik (reku) chcesz montować poniżej poziomu wejścia do budynku rury od reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 15.02.2009 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 To jakby nie ma znaczenia, ale jeśli odpływ skroplin będzie w kierunku budynku do instalacji kanalizacyjnej to przy fatalnym zbiegu okoliczności szambo mozesz mieć pełne bardzo szybko....jeśli nastapi nieszczelność.Pozatym odprowadzenie skroplin do kanalizy nie będzie łatwe ze względu na konieczność znacznego zaniżenia poziomu kanalizacji (chcąc odprowadzić te skropliny), a co za tym idzie zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 15.02.2009 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Ja mam to tak zrobione, że przy spadek jest w kierunku czerpni i na końcu mam trójnik. W górę idzie odnoga wiadomo do czerpni a w dół metr rury fi200 zakończonej zaślepką. Cały kondensat z GWC powinien właśnie tam się gromadzić. W tej rurze końcowej mam dodatkowo pompkę zanurzeniową która ma wypompowywać nadmiar wody. Jak narazie wszystko działa OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 16.02.2009 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 To jakby nie ma znaczenia, ale jeśli odpływ skroplin będzie w kierunku budynku do instalacji kanalizacyjnej to przy fatalnym zbiegu okoliczności szambo mozesz mieć pełne bardzo szybko....jeśli nastapi nieszczelność. Pozatym odprowadzenie skroplin do kanalizy nie będzie łatwe ze względu na konieczność znacznego zaniżenia poziomu kanalizacji (chcąc odprowadzić te skropliny), a co za tym idzie zbiornika. widzisz, mi to nie grozi, piwnica skanalizowana na takim poziomie, że spokojnie odprowadzę skropliny, nie muszę nic zaniżać, a nie mam szamba tylko kanalizę miejską Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemi 16.02.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 1. Ławie się nic nie stanie, jak pod nią dasz rurę - co to za głupoty? 2. Moim zdaniem lepiej dać pod ławą, niż robić przepust przez ścianę fund - kwestia temperatury. Im głębiej puścisz tę rurę, tym lepiej. 3. Dedykowane rury do GWC są WŚCIEKLE drogie. Zgodzę się z Tobą w 100% co do ceny rurek do GWC i co do p.2 im niżej tym lepiej. Co zaś się tyczy głupot, to wszystko zależy z jakim gruntem mamy do czynienia, jeśli ktoś ma wysokie wody gruntowe sięgające ławy to może być problem, a mianowicie jeśli kopiesz dziurę na rurki, a nie wykopiesz tego przecież o szerokości 20cm tylko znaaaacznie szerzej i robisz przejście pod ławą, to naruszasz spoistość gruntu. Jeśli wody są wysoko, to będą spod ław przenikać do stref o mniejszej spoistości gruntu - czyli na całą długość i szerokość dziury wykopanej pod ułożenie GWC, a wraz z tą wodą migrują cząstki gruntu - iły, glina itp. W efekcie za kilka czy kilkanaście lat - a domu nie budujemy na 2 lata mamy piękne rozluźnienie spoistości gruntu na całkiem nie małym odcinku fundamentu i to juz może być niebezpieczne. To podobnie jakby ktoś ułożył odwodnienie zaraz przy fundamencie, a poniżej ławy - wymycie podparcia ław 100% - co w efekcie - trochę wyobraźni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 19.02.2009 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Podobno jeśli rury leżą w wodach gruntowych to lepsza wymiana temperatury następuje. A ma ktoś patent aby do rury nie wlewała się woda?? Mam na myśli rury kanalizacyjne czy taka standardowa uszczelka wystarczy bo wydaje mi sie że nie bardzo. Czym uszczelnialiście połączenia rur w swoich GWC?? Czy warto zrobic rurowca ze zwykłej rury a powiedzmy ostatnie 6-8 m z rur REHAU. W końcu co się tam ma zabić (bakterie)to się zabije nieważne czy na 50 czy na 8 metrach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karas123 27.09.2010 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Witam, korzystając z okazji chciałbym położyć rury do GWC, które "może" kiedyś wykorzystam W przyszłym tyg będą mi podłączać wodę, w tym celu muszą przekopać ponad 60m podwórka. Grunt na działce to piasek, jest duży spadek i sucho, brak wód gruntowych. Jaką polecacie średnicę rur dla domu o kubaturze 993,0 m3 ( http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-orchideach/m3f01a0b85bb23 ) Czy dać te 60mb, czy więcej lub mniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts