Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi do łazienki - w którą stronę.

Gość

Recommended Posts

Mam dużą łazienkę na piętrze (10m2) i wzdłuż niej stosunkowo wąski choć nie długi korytarz (1,2m). Fachowcy doradzają a ja tak też chciałem by drzwi się otwierały do środka by nikogo nie zawadzać jak się z łazienki wychodzi. W łazience nie ma żadnych urządzeń grzewczych. Jest duże okno. Choć to wg. mnie jakiś biuroktaryczny absurd to ponoć drzwi do łazienki powinny się otwierać na zewnątrz. Oczywiście i tak zrobię jak mnie jest wygodnie, ale czy jest możliwość by jakiś nadgorliwy urzędas się do tego przyczepił przy odbiorze?. Wszyscy się ze mnie śmieją z tą wątpliwością. Mówią że to mój dom i mogę sobie gdy nie ma urządzeń grzewczych robić nawet uchylne drzwi bo i tak nie ma nikt podstawy by się do tego przyczepić, bo przepis tyczy właśnie łazienek z piecykami Co o tym myślicie. A może macie już jakieś doświadczenia z odbiorem ?

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zasłabnąć można i w kuchni, a nie ma przepisu, żeby drzwi z niej otwierały się na zewnątrz. ale, jak się przepisy zmieniły, to teraz z odbiorami nic nie wiadomo. może cię nie dotyczyć odbiór budynku, a może dotyczyć. czy to jest "rażące odstępstwo od projektu"? to będzie zależeć od urzędasa.

Szczerze wątpie czy jest wogóle możliwość by urzędas się o to czepiał. Po pierwsze to twój dom a po drugie jak masz dużą łazienkę to raczej mało prawdopodobne by akurat ktoś zasłabł zaraz za drzwiami, a łatiej się do łazienki dostawać napierając czy kopiąc w drzwi a nie ciągnąc za klamkę (patrz amerykańskie filmy). Na ogół mdleje się w wannie. Fakt jak akurat ktoś zasłabnie zaraz za drzwiami to nimi dostanie w łeb. Na poważnie nie ma jakichkolwiek podstaw byś się obawiał ze zrobieniem drzwi do wewnątrz, zwłaszcza jak masz kogoś walnąć na tym korytarzu gdy będzie niósł tacę z gorącą herbatą, i nożami - jeszce się na nie nadzieje.

Mam kilka pomysłów, może już takie były:

1. zmień w projekcie nazwę z łazienka na np. pralnia

2. zamontuj drzwi otwierane w obie strony

3. jeśli masz miejsce zamontuj dwie pary drzwi na zewnątrz i do środka

4. nie montuj drzwi przynajmniej na czas odbioru

Mam też wrażenie, że jesli jest okno, to ten przepis nie działa.

Zdaje się, że kierunek otwierania drzwi do łazienki stoi w jakichś przepisach (prawo budowlane), a także to, że muszą one mieć możliwość otwarcia od zewnątrz, więc w razie czego nie ma potrzeby ich wyrywania "metodą ciągnięcia za klamkę". Poczekajmy może odezwie się HenoK i sypnie cytatem z ustawy, czy innego rozporządzenia. Jeżeli jest to ustalone w przepisach i przy odbiorze będą problemy, to nie wypisujcie potem żali na czepiających się "urzędasów". Też uważam, że czasem można "olać" prawo, ale trzeba to robić świadomie i zdawać sobie sprawę z konsekwencji.

Spieszę z wyjaśnieniem :)

Drzwi w łazience MUSZĄ się otwierać na zewnątrz ZAWSZE jeżeli w łazience znajduje się piecyk gazowy np. Junkers. Nie jest to związane z zemdleniem kogoś w środku, ale z tym, że tego typu piecyki mają czasami tendcencje do wybuchania. Jeżeli drzwi sie otwierają na zewnątrz, to taki wiekszy wynuch poprostu wyrwie drzwi z zawiasów, jeżeli drzwi bedą się otwierać do środka to wyleci cała ściana z futryną. Jesli chodzi o oddanie budynku to w kwesti drzwi do łazienki wypowiada sie tylko kominiarz, jeżeli on ci podpisze to cała reszta cię może pocałowac .... :lol:

par.79.1: drzwi do łazienki, umywalni i wydzielonego ustępu powinny otwierać się na zewnątrz pomieszczenia, mieć co najmniej 0.8m (z zastrz. par 75.2) i wys. 2.0m, a w dolnej części nawiewy nie mniejsze niż 0.22m2. 79.2: dopuszcza się zast drzwi przesuwnych lub skladanych z wyj ustępów ogólnodostępnych.

...Też uważam, że czasem można "olać" prawo, ale trzeba to robić świadomie i zdawać sobie sprawę z konsekwencji...

Uważaj Metal z takimi stwierdzeniami, bo jest na tym forum paru "nawiedzonych", którzy zaraz zaatakują Cię stwierdzeniami typu:

"...jak Ci się nie podoba prawo, to startuj do Sejmu i tam je zmieniaj..."

"...omijanie przepisów jest zawsze oszustwem, niezależnie od skali..."

"...jest to patologia...itd/itp/etc"

a tak w ogóle to "...nie rozumiesz istoty problemu..."

Mnie się już "oberwało" od paru forumowiczów w innym wątku 8) .

dzięki, widzę że macie podobne opinie na temat jakiś bzdurnych przepisów tworzonych dawno temu i nie uwzględniających obecnych realiów. Krótko mówiąc jak nawet jest jakiś tam przepis to "srał go pies" robię po swojemu - w końcu dom mój ma być wygodny dla mnie a nie przepisa i urzędasa. Pozdrawiam wszystkich.

...Też uważam, że czasem można "olać" prawo, ale trzeba to robić świadomie i zdawać sobie sprawę z konsekwencji...

Uważaj Metal z takimi stwierdzeniami, bo jest na tym forum paru "nawiedzonych", którzy zaraz zaatakują Cię stwierdzeniami typu:

"...jak Ci się nie podoba prawo, to startuj do Sejmu i tam je zmieniaj..."

"...omijanie przepisów jest zawsze oszustwem, niezależnie od skali..."

"...jest to patologia...itd/itp/etc"

a tak w ogóle to "...nie rozumiesz istoty problemu..."

Mnie się już "oberwało" od paru forumowiczów w innym wątku 8) .

Nawiedzonych się nie obawiam, bo się nimi nie przejmuję.

Też uważam, że prawo powinno być przestrzegane i staram się to robić. U mnie drzwi do łazienki będą się otwierać na zewnątrz.

Łatwo jest rzucić hasło "bzdurny i kretyński przepis", ale jak się w niego wczytać i zapoznać z powodami jego wprowadzenia, to okazuje się, że ma on konkretne uzasadnienie.

Ale mi chodziło o coś innego. Bardziej denerwują mnie innego typu "nawiedzeni". Tacy którzy jadą w terenie zabudowanym 80km/h, a złapani na radar "bluzgają" na "durnych policjantów", którzy powinni zająć się "prawdziwymi" przestępcami, a nie czapiać się "porządnych" obywateli. Albo tacy, którzy montują nieświadomie, albo jeszcze gorzej - świadomie, drzwi do łazienki niezgodnie z przepisami, a potem wyzywają urzędnika od kretynów, bo ten nie chce im odebrać domu. Tego właśnie nie lubię.

Nawiedzonych się nie obawiam, bo się nimi nie przejmuję

Jedną z tych "nawiedzonych" byłam ja, tyle, ze Grzegorz nie pojął i nadal nie rozumie istoty problemu. W tamtej dyskusji nie chodziło o omijanie przepisów (uważam to za sprawę indywidualną każdego, bo tylko on ponosi konsekwencję), ale o sponsorowanie łapówkarstwa, co uważam za obrzydliwy i bardzo szkodliwy społecznie proceder. :evil:

I to by było na tyle, howgh.