Robek Warmia 29.05.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 NIe wiem czy był juz taki wątek, nie znalazłem więc piszę. Jestem przed decyzją dotyczącą ewentualnego doprojektowania piwnicy do domu. Biorąc pod uwagę przypuszczalne koszty mam z tym dylemat. W moim projekcie będzie garaż dwustanowskowy oraz pomieszczenie za garażem o pow. ok. 11 m. w kształcie prostokąta przeznaczone na kotłownie, a więc można coś jeszcze tam składaować. mam jeszcze w projekcie 2 m. spiżarkę interesują mnie wasze spostrzeżenia po budowie i użytkowaniu domu. Czy kiedykolwiek żałowaliście decyzji o nie wybudowaniu piwnicy i odwrotnie, czy żałujecie że zdecydowaliście się na piwnicę itd. jak kształtowały się wasze koszty (o ile wzrosły jeżeli chodzi o piwnice. dzieki za uwagi pomogą mi podjąć odpowiednią decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 29.05.2008 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 ja wybudowałem piwnice tylko pod garażem, schody mam z na tyłach garażu i żałuję że nie pod całym domem, co do kosztów to tylko więcej stali poszło na strop i schody bo chudziak i tak był lany B20 no i ocieplenie styropianem, piach z wykopanej piwnicy został wykorzystany do zasypania fundamentów, ale i tak musiałem dokupić, za tą cenę piachy +- 1000zł bym miał stal na strop pod całym domem, (przelicz to).nic nie przecieka "0" wilgoci, w piwnicy znajduję się kocioł. i opał. w przyszłości postawię jeszcze w połowie ściankę działową. aby wyodrębnić drugie pomieszczenie na różne rzeczy, każde miejsce się przyda. jeśli masz taką możliwość buduj, piwnica dobra rzecz. kilka fotek z budowy piwnicy http://www.expekt.yoyo.pl/rodo5/p1.jpg http://www.expekt.yoyo.pl/rodo5/p2.jpg http://www.expekt.yoyo.pl/rodo5/p3.jpg http://www.expekt.yoyo.pl/rodo5/7.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 30.05.2008 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Gdy bym miała płaską działkę nie zdrobiła bym piwnicy...lepeij dom powiekszyc ,ale mam zaje....ty spadek terenu więc piwnica sama wyszał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 30.05.2008 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 mam pod calutkim domem a nawet wiecej bo jeszcze pod tarasem zrobilismy piekna sprawa jest 1/1 w ziemi, parter podwyzszony. lepszy widok z okna mamy tam garaz na 2 dluuugie auta, rowery, przyczepke, motocykle kotlownia spizarka pomieszczenie ktore teraz jest graciarnio-pralnio-prasowalnio-suszarnia a za jakis czas slowo graciarnio chce wymienic na sauno tylko z piwnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robek Warmia 30.05.2008 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 MPopław dzieki poczytam, PIOTRULEX dzieki pozdrownienia dla Torunia gdzie studiowałem mam tez do was prośbe o informacje jakie koszty w relacji do calosci ponieśliście w związku z piwnicą.czasami sie słyszy że to 20 % kosztów całego domu czasami że 1/3 itd jak to wychodzi w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 30.05.2008 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 MPopław dzieki poczytam, PIOTRULEX dzieki pozdrownienia dla Torunia gdzie studiowałem mam tez do was prośbe o informacje jakie koszty w relacji do calosci ponieśliście w związku z piwnicą.czasami sie słyszy że to 20 % kosztów całego domu czasami że 1/3 itd jak to wychodzi w praktyce. tez tu studiowalem WPiA nie wiem ile ale warto policz sobie bloczki, strop, schody, pare okien - moim zdaniem warto i jak masz taka mozliwosc to rob piwnice krytykuja najczesciej ci co nie maja a Ci co maja nigdy wiecej w kolejnym domu z niej nie zrezygnuja podobnie jak z kombi samochodem bezuzyteczne sa najczesciej dla osob ktore nigdy takiego nie mialy my kiedys kupilismy taki z przypadku i chyba do konca zycia bede jakims kombiakiem jezdzil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krogulec14 30.05.2008 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 ludzie mówią że piwnice są drogie, a trzeba na to spojrzec tak - mamy samochod chcemy garaz więc czy jeśli wybudujemy garaż naziemny to czy rzeczywiście zapłacimy mniej niż ten w piwnicy? dodając do tego jeszcze inne plusy piwnicy jestem pewien że jest warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robek Warmia 30.05.2008 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Robek Warmia napisał:MPopław dzieki poczytam, PIOTRULEX dzieki pozdrownienia dla Torunia gdzie studiowałem mam tez do was prośbe o informacje jakie koszty w relacji do calosci ponieśliście w związku z piwnicą.czasami sie słyszy że to 20 % kosztów całego domu czasami że 1/3 itd jak to wychodzi w praktyce. tez tu studiowalem WPiAno to byliśmy na jednym wydziale - ja kończyłem 2000. p.s mieszkasz koło Mańka F ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejek 30.05.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Ja należę do ludzi, ktorzy mowia , że piwnice nie sa drogie......ale bardzo drogie.Jeśli już piwnica ma byc, to trzeba pomyslec o jej dobrej izolacji przeciwwilgociowej, a to nie jest tanie i wymaga starannego wykonania.Warto też pomyslec o drenażu.Ten też nie jest tani.Jeśli sie to zaniedba, to potem mogą caly czas sie pojawiac zwiazane z tym problemy.Koszt piwnicy to oprocz wiekszej ilosci np. bloczkow betonowych do wyciagniecia scian, koszt wyzszego komina, schodow, stropu na d piwnicą, okien, drzwi do pomieszczen piwnicy, izolacji przeciwwilgociowej poziomej i pionowej (warto dobrą a przez to i drogą), koszt zewnetrznego otynkowania scian piwnicy itp.U mnie ten koszt znacznie przewyzszyl koszt wybudowania parteru czy poddasza (mowie o stanie surowym).Twierdzenia, że koszt piwnicy to tylko trochę wyzsze sciany piwnicy i koniec są w moim przekonaniu delikatnie mowiac dezinformujace.Ale jak to zwykle bywa, jak sie czlek na coś uprze, to nie slucha tego, czego nie chce uslyszec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezzz 30.05.2008 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 miejsca nigdy nie jest za duzo, ja dorobilem piwnicę pod całym domem, jezeli znajdziesz uczciwego wykonawce, który nie bedzie "cwaniakował" i przeliczał na metry piwnicy, tylko na materiały i trochę więcej robocizny to nie wyjdzie dużo drożej, drenaż to też nie są ogromne koszty. Inną kwestią zostaje wykonczenie dodatkowych metrów i twoje potrzeby. Dom przeważnie buduje się na cale zycie, więc jesli nie wyobrazasz sobie nie mieć piwnicy, to od razu negocjuj ceny za całość, a nie ile z lub bez, ja wole się wprowadzić nawet trochę pózniej, niż potem reszte życia marzyć o piwnicy, pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 31.05.2008 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2008 ponowne przepychanki,są warunki, kiedy wykonanie piwnicy nie jest znaczącym "dodatkowym" wydatkiem, a są miejsca, gdzie wykonanie piwnicy to kompletny idiotyzm, a tu tak/niekażdy przypadek trzeba przeanalizować, nie ma złotego środka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robek Warmia 31.05.2008 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2008 no to powiem wam, iż mam generalnie żwir, a wodę gruntową na 5 metrach. Nie wiem, co jeszcze istotne. Mam też z drugiej strony dużo miejsca bo 80 arów, ale mimo to, z wielu powodów chce piwnicy ale obawiam się o koszt. Stąd moje pytanie o koszty jakie poniśliście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 31.05.2008 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2008 no to rób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 31.05.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2008 ponowne przepychanki, są warunki, kiedy wykonanie piwnicy nie jest znaczącym "dodatkowym" wydatkiem, a są miejsca, gdzie wykonanie piwnicy to kompletny idiotyzm, a tu tak/nie każdy przypadek trzeba przeanalizować, nie ma złotego środka ESENCJA !! U mnie było jak w pierwszym przypadku - i jestem w 100% podpiwniczony. W 200% zadowolony z posiadania piwnic Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejek 01.06.2008 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 U mnie ten koszt znacznie przewyzszyl koszt wybudowania parteru czy poddasza (mowie o stanie surowym) pewnie dlatego że nie wliczyłeś kosztów dachu do parteru, albo dlatego że robiłeś piwnice z bardzo drogich materiałów a resztę z bardzo tanichHmmmmm.....ciekawa logika.Piwnica pod caloscią , materialy niewyszukane, ławy to beton plus zbrojenie, standard,, sciany murowane z bloczków betonowych, strop Terriva Wienebergera oraz czesciowo wylewany, izolacje pozioma i pinowa porządne(?) ale drogie...Deitermann, ocieplenie ze styroduru.Drenaż...poszlo sporo żwiru, odpowiednie rury i kinety,Parter i poddasze tu pustaki ceramiczne 25 cm oraz wieżba >Dach prosty, dwuspadowy, deskowanie i papa.Piwnica kosztowala znacznie wiecej niż parter czy poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 02.06.2008 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 U mnie ten koszt znacznie przewyzszyl koszt wybudowania parteru czy poddasza (mowie o stanie surowym) pewnie dlatego że nie wliczyłeś kosztów dachu do parteru, albo dlatego że robiłeś piwnice z bardzo drogich materiałów a resztę z bardzo tanichHmmmmm.....ciekawa logika.Piwnica pod caloscią , materialy niewyszukane, ławy to beton plus zbrojenie, standard,, sciany murowane z bloczków betonowych, strop Terriva Wienebergera oraz czesciowo wylewany, izolacje pozioma i pinowa porządne(?) ale drogie...Deitermann, ocieplenie ze styroduru.Drenaż...poszlo sporo żwiru, odpowiednie rury i kinety,Parter i poddasze tu pustaki ceramiczne 25 cm oraz wieżba >Dach prosty, dwuspadowy, deskowanie i papa.Piwnica kosztowala znacznie wiecej niż parter czy poddasze. jesli mowimy o samych murach + strop nad tym poziomem to z pewnoscia tak jest porownymwac nalezy jednak inaczej i tyle ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts