Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wasze doświadczeia z piwnicami.

Recommended Posts

NIe wiem czy był juz taki wątek, nie znalazłem więc piszę.

Jestem przed decyzją dotyczącą ewentualnego doprojektowania piwnicy do domu. Biorąc pod uwagę przypuszczalne koszty mam z tym dylemat. W moim projekcie będzie garaż dwustanowskowy oraz pomieszczenie za garażem o pow. ok. 11 m. w kształcie prostokąta przeznaczone na kotłownie, a więc można coś jeszcze tam składaować. mam jeszcze w projekcie 2 m. spiżarkę

interesują mnie wasze spostrzeżenia po budowie i użytkowaniu domu.

Czy kiedykolwiek żałowaliście decyzji o nie wybudowaniu piwnicy i odwrotnie, czy żałujecie że zdecydowaliście się na piwnicę itd.

jak kształtowały się wasze koszty (o ile wzrosły jeżeli chodzi o piwnice.

dzieki za uwagi pomogą mi podjąć odpowiednią decyzję. :roll:

ja wybudowałem piwnice tylko pod garażem, schody mam z na tyłach garażu i żałuję że nie pod całym domem, co do kosztów to tylko więcej stali poszło na strop i schody bo chudziak i tak był lany B20 no i ocieplenie styropianem, piach z wykopanej piwnicy został wykorzystany do zasypania fundamentów, ale i tak musiałem dokupić, za tą cenę piachy +- 1000zł bym miał stal na strop pod całym domem, (przelicz to).

nic nie przecieka "0" wilgoci, w piwnicy znajduję się kocioł. i opał. w przyszłości postawię jeszcze w połowie ściankę działową. aby wyodrębnić drugie pomieszczenie na różne rzeczy, każde miejsce się przyda. jeśli masz taką możliwość buduj, piwnica dobra rzecz.

kilka fotek z budowy piwnicy

http://www.expekt.yoyo.pl/rodo5/p1.jpg

http://www.expekt.yoyo.pl/rodo5/p2.jpg

http://www.expekt.yoyo.pl/rodo5/p3.jpg

http://www.expekt.yoyo.pl/rodo5/7.jpg

mam pod calutkim domem a nawet wiecej bo jeszcze pod tarasem zrobilismy

piekna sprawa

jest 1/1 w ziemi, parter podwyzszony. lepszy widok z okna

mamy tam garaz na 2 dluuugie auta, rowery, przyczepke, motocykle

kotlownia

spizarka

pomieszczenie ktore teraz jest graciarnio-pralnio-prasowalnio-suszarnia a za jakis czas slowo graciarnio chce wymienic na sauno

tylko z piwnica

MPopław dzieki poczytam,

PIOTRULEX dzieki pozdrownienia dla Torunia gdzie studiowałem

mam tez do was prośbe o informacje jakie koszty w relacji do calosci ponieśliście w związku z piwnicą.czasami sie słyszy że to 20 % kosztów całego domu czasami że 1/3 itd jak to wychodzi w praktyce.

MPopław dzieki poczytam,

mam tez do was prośbe o informacje jakie koszty w relacji do calosci ponieśliście w związku z piwnicą.czasami sie słyszy że to 20 % kosztów całego domu czasami że 1/3 itd jak to wychodzi w praktyce.

tez tu studiowalem

WPiA

nie wiem ile ale warto

policz sobie bloczki, strop, schody, pare okien - moim zdaniem warto i jak masz taka mozliwosc to rob piwnice

krytykuja najczesciej ci co nie maja

a Ci co maja nigdy wiecej w kolejnym domu z niej nie zrezygnuja

podobnie jak z kombi samochodem

bezuzyteczne sa najczesciej dla osob ktore nigdy takiego nie mialy

my kiedys kupilismy taki z przypadku i chyba do konca zycia bede jakims kombiakiem jezdzil :wink:

Robek Warmia napisał:

MPopław dzieki poczytam,

tez tu studiowalem

WPiA

no to byliśmy na jednym wydziale - ja kończyłem 2000. p.s mieszkasz koło Mańka F ?

Ja należę do ludzi, ktorzy mowia , że piwnice nie sa drogie......ale bardzo drogie.Jeśli już piwnica ma byc, to trzeba pomyslec o jej dobrej izolacji przeciwwilgociowej, a to nie jest tanie i wymaga starannego wykonania.Warto też pomyslec o drenażu.Ten też nie jest tani.Jeśli sie to zaniedba, to potem mogą caly czas sie pojawiac zwiazane z tym problemy.Koszt piwnicy to oprocz wiekszej ilosci np. bloczkow betonowych do wyciagniecia scian, koszt wyzszego komina, schodow, stropu na d piwnicą, okien, drzwi do pomieszczen piwnicy, izolacji przeciwwilgociowej poziomej i pionowej (warto dobrą a przez to i drogą), koszt zewnetrznego otynkowania scian piwnicy itp.U mnie ten koszt znacznie przewyzszyl koszt wybudowania parteru czy poddasza (mowie o stanie surowym).Twierdzenia, że koszt piwnicy to tylko trochę wyzsze sciany piwnicy i koniec są w moim przekonaniu delikatnie mowiac dezinformujace.Ale jak to zwykle bywa, jak sie czlek na coś uprze, to nie slucha tego, czego nie chce uslyszec :evil:

miejsca nigdy nie jest za duzo, ja dorobilem piwnicę pod całym domem, jezeli znajdziesz uczciwego wykonawce, który nie bedzie "cwaniakował" i przeliczał na metry piwnicy, tylko na materiały i trochę więcej robocizny to nie wyjdzie dużo drożej, drenaż to też nie są ogromne koszty. Inną kwestią zostaje wykonczenie dodatkowych metrów i twoje potrzeby. Dom przeważnie buduje się na cale zycie, więc jesli nie wyobrazasz sobie nie mieć piwnicy, to od razu negocjuj ceny za całość, a nie ile z lub bez, ja wole się wprowadzić nawet trochę pózniej, niż potem reszte życia marzyć o piwnicy, pozdro

ponowne przepychanki,

są warunki, kiedy wykonanie piwnicy nie jest znaczącym "dodatkowym" wydatkiem, a są miejsca, gdzie wykonanie piwnicy to kompletny idiotyzm,

a tu tak/nie

każdy przypadek trzeba przeanalizować, nie ma złotego środka

ESENCJA !!

U mnie było jak w pierwszym przypadku - i jestem w 100% podpiwniczony.

W 200% zadowolony z posiadania piwnic :lol: :lol:

Pozdrawiam

U mnie ten koszt znacznie przewyzszyl koszt wybudowania parteru czy poddasza (mowie o stanie surowym)

pewnie dlatego że nie wliczyłeś kosztów dachu do parteru, albo dlatego że robiłeś piwnice z bardzo drogich materiałów a resztę z bardzo tanich

Hmmmmm.....ciekawa logika.Piwnica pod caloscią , materialy niewyszukane, ławy to beton plus zbrojenie, standard,, sciany murowane z bloczków betonowych, strop Terriva Wienebergera oraz czesciowo wylewany, izolacje pozioma i pinowa porządne(?) ale drogie...Deitermann, ocieplenie ze styroduru.Drenaż...poszlo sporo żwiru, odpowiednie rury i kinety,Parter i poddasze tu pustaki ceramiczne 25 cm oraz wieżba >Dach prosty, dwuspadowy, deskowanie i papa.Piwnica kosztowala znacznie wiecej niż parter czy poddasze.

U mnie ten koszt znacznie przewyzszyl koszt wybudowania parteru czy poddasza (mowie o stanie surowym)

pewnie dlatego że nie wliczyłeś kosztów dachu do parteru, albo dlatego że robiłeś piwnice z bardzo drogich materiałów a resztę z bardzo tanich

Hmmmmm.....ciekawa logika.Piwnica pod caloscią , materialy niewyszukane, ławy to beton plus zbrojenie, standard,, sciany murowane z bloczków betonowych, strop Terriva Wienebergera oraz czesciowo wylewany, izolacje pozioma i pinowa porządne(?) ale drogie...Deitermann, ocieplenie ze styroduru.Drenaż...poszlo sporo żwiru, odpowiednie rury i kinety,Parter i poddasze tu pustaki ceramiczne 25 cm oraz wieżba >Dach prosty, dwuspadowy, deskowanie i papa.Piwnica kosztowala znacznie wiecej niż parter czy poddasze.

jesli mowimy o samych murach + strop nad tym poziomem to z pewnoscia tak jest

porownymwac nalezy jednak inaczej i tyle ...