siewonka 17.09.2003 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2003 No właśnie jak wykończyć ładnie komin może przedostatnią cegłę klinkierową nieco wypużcić na zewnatrz może dwie. Kiedyż widziałam zdięcie ladnego komina z dwoma wypuszczanymi cegłami ale nie potrafię go znajeźć nawet nie wiem czyj to był komin. Może ktoś coś doradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gesiu 23.06.2004 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Ciekawe czy juz twoj komin jest wykonczony , jesli tak to jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 23.06.2004 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Gesiu,należy Ci sie pochwała za przeglądanie archiwalnych postów, co należy do rzadkości na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 23.06.2004 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 No właśnie jak wykończyć ładnie komin może przedostatnią cegłę klinkierową nieco wypużcić na zewnatrz może dwie. Kiedyż widziałam zdięcie ladnego komina z dwoma wypuszczanymi cegłami ale nie potrafię go znajeźć nawet nie wiem czyj to był komin. Może ktoś coś doradzi. Na środku betonowej czapki komina można zrobić rządek z cegieł, następnie kładziemy - wklejamy dachówki - karpiówki pod kątem, powstaje coś w rodzaju małego daszka na kominie. Szczelinę od góry przykrywamy gąsiorami w sposób dokładnie taki sam jak na normalnym dachu.Otwory po obu stronach tradycyjnie murujemy i malujemy np. w kolorze ścian komina. Wygląda to naprawdę super. Pozdrawiam kominiarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 17.01.2008 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Ja mam takhttp://images33.fotosik.pl/111/e08fe9514adeb8e2m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agmag2 25.04.2008 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Kamilo79 piękny ten twój komin. napisz proszę z jakiej on jest cegły. chodzi mi o kolor , firmę i czy z pełnej czy z jakiejś innej? plissssss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 01.05.2008 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 Kamilo79 piękny ten twój komin. napisz proszę z jakiej on jest cegły. chodzi mi o kolor , firmę i czy z pełnej czy z jakiejś innej? plissssss jest to klinkier firmy crh klinkier kolor vega, fugą jest koloru grafitowego. cegła jest perforowana, tylko ostatnie rzędy są z cegły pełnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 11.08.2008 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 no i teraz proszę o radę , bo znów wariacje w głowie mam : KOMIN WYKOŃCZENIE !Z JAKIEJ CEGŁY KLINKIEROWEJ ROBIĆ PEŁNEJ CZY PERFOROWANEJ A TYLKO OSTATNIA WARSTWA Z PEŁNEJ ? Moja ekipa wogóle coś nabąknęła o cegłach połóweczkach ??? w hurtowniach to wogóle mi mówią Pani po co Pani pełna na komin , perforowaną każdy bierzeeeeee.....czytałam i jeden specjalista od dachów napisał tu wyraźnie że komin wykończenie tylko z pełnej ...... Jak to jest naprawdę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neti 27.08.2008 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 A jesli nie cegła, bo komin jest systemowy, to co lepsze na wykończenie płytka elewacyjna czy marmolit?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 28.08.2008 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 płytki moim zdaniem zawsze mogą odpaść .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neti 28.08.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 No właśnie tego się obawiam, że będzie super, a po 2-3 latach juz zaczną odpadac. Tylko, że wyglądaja płytki lepiej w/g mnie niz marmolit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 28.08.2008 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 A jesli nie cegła, bo komin jest systemowy, to co lepsze na wykończenie płytka elewacyjna czy marmolit?? My mamy zrobione, że mamy komin systemowy, a powyżej dachu mamy wyprowadzony sam wkład, a na pustakach jest wylany wieniec, a nad wieńcem cegła klinkierowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neti 28.08.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Też tak chciałam zrobic, ale nasi murarze twierdzili ze sie nie da i nie zrobili. Tylko ze nawet ja wiedziałam ze to nie prawda. Wkurzyli mnie tym bardzo.W każdym razie ktos inny mi teraz musi zrobic elewacje na kominie i w najblizszych dniach musze zdecydowac z czego ta elewacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 29.08.2008 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 też tak mam mieć cegła klinkierowa i to połówka jest taka w asortymencie CRH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 29.08.2008 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Też tak chciałam zrobić, ale nasi murarze twierdzili ze sie nie da i nie zrobili. Tylko ze nawet ja wiedziałam ze to nie prawda. Wkurzyli mnie tym bardzo. W każdym razie ktos inny mi teraz musi zrobić elewacje na kominie i w najbliższych dniach muszę zdecydować z czego ta elewacja. No niestety często natrafia się na "fachowców". Pewnie nie chciało im się tego zrobić, bo to niestety dużo czasu zabiera i wymaga staranności. No i nie każdy potrafi zrobić ładny "wzorek", jak patrzę na większość kominów to wykonawcy kładą cegły jak leci, moi na szczęście zrobili mi ładny wzorek (pomimo, że mieli przy przycinaniu więcej roboty) i super to zakończyli. Jeśli chodzi o cegłę połówkę CRH, to jest ona nie wiele tańsza od perforowanej (Tak było w styczniu 2008), nie pamiętam dlaczego, ale kierownik odradzał mi połówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bold 29.08.2008 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Też tak chciałam zrobic, ale nasi murarze twierdzili ze sie nie da i nie zrobili. Tylko ze nawet ja wiedziałam ze to nie prawda. Wkurzyli mnie tym bardzo. W każdym razie ktos inny mi teraz musi zrobic elewacje na kominie i w najblizszych dniach musze zdecydowac z czego ta elewacja. bo to nie byli murarze tylko stawiacze cegieł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 08.09.2008 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 miałam ekipę ze śląska i dziwili się bradzo , że w mazowieckim wszyscy obrabiają blachą , zadzwonili do siebie i przysłano taką specjalną taśmę z wkładem aluminiowym na kleju firmy Brass : Wakaflex II czy jakoś tak i tą taśmą uszczelnili przejście komina ponad dach i dachówkę( ona się tak fajnie dopasowyje do dachówki jak plastelina .Do tego takie specjalne listwy i uszcelnione silikonem dekarskim , gwarantują że jest to pewniejsze niż obrabianie blachą..... Podobno w niemczech już tak wszyscy robią .....trochę mnie zniechęciły koszta tego bo wychodzi jakoś ta taśma 60 zł za mb, no ale może solidne to coś i na lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
larunia 26.09.2008 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Witam. Jesteśmy na etapie wykończenia komina. Mamy Leiera, wylaną stopę pod klinkier pod poziomem dachu. Kupiliśmy cegłe połówkę CRH perforowaną do obłożenia komina. Czy ktoś na forum ma wykończony komin połówkami klinkieru? Tak zaleca producent Leiera, ale cegłą pełną, a nie perforowaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
larunia 26.09.2008 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 czy między kominem systemowym a cegłą klinkierową powinna być zaprawa czy jej się nie "doczepia" do komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 26.09.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 A przy takich łączeniach systemu z zakończeniem z cegły pełnej jak rzdzicie sobie z ociepleniem, dylatacja wkładu od komina i wentylacją tego ocieplenia? My mamy systemowe do samego końca. Całe obłożone płytkami klinkierowymi. Kominy postawione i obłożone w 2004 roku czyli już mija 4 rok. Przy dobrym położeniu (podkład pod płytki, dobry klej na całą powierzchnię, dobre staranne fugowanie) nic nie powinno odpadać... nie powinno tylko jaką można mieć gwarancję na dobrego fachowca? Tu jest największy problem. Czy przerabiając zakończenie na cegłę pełna ktoś zastanawiał się jak wykonać ciągłość ocieplenia wkładu, zapewnić jego stabilność i wentylować ocieplenie? Jakoś nikt się nad tym nie zastanawia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts