Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wykończenie komina

Recommended Posts

• 9 months później...
No właśnie jak wykończyć ładnie komin może przedostatnią cegłę klinkierową nieco wypużcić na zewnatrz może dwie. Kiedyż widziałam zdięcie ladnego komina z dwoma wypuszczanymi cegłami ale nie potrafię go znajeźć nawet nie wiem czyj to był komin. Może ktoś coś doradzi.

Na środku betonowej czapki komina można zrobić rządek z cegieł, następnie kładziemy - wklejamy dachówki - karpiówki pod kątem, powstaje coś w rodzaju małego daszka na kominie.

Szczelinę od góry przykrywamy gąsiorami w sposób dokładnie taki sam jak na normalnym dachu.Otwory po obu stronach tradycyjnie murujemy i malujemy np. w kolorze ścian komina.

Wygląda to naprawdę super.

Pozdrawiam kominiarz. :wink:

• 3 years później...
  • 3 months później...
  • 3 months później...

no i teraz proszę o radę , bo znów wariacje w głowie mam :

KOMIN WYKOŃCZENIE !Z JAKIEJ CEGŁY KLINKIEROWEJ ROBIĆ

PEŁNEJ CZY PERFOROWANEJ A TYLKO OSTATNIA WARSTWA Z PEŁNEJ ?

Moja ekipa wogóle coś nabąknęła o cegłach połóweczkach ??? :o

w hurtowniach to wogóle mi mówią Pani po co Pani pełna na komin , perforowaną każdy bierzeeeeee.....czytałam i jeden specjalista od dachów napisał tu wyraźnie że komin wykończenie tylko z pełnej ......

Jak to jest naprawdę???

• 3 weeks później...
Też tak chciałam zrobić, ale nasi murarze twierdzili ze sie nie da i nie zrobili. Tylko ze nawet ja wiedziałam ze to nie prawda. Wkurzyli mnie tym bardzo.

W każdym razie ktos inny mi teraz musi zrobić elewacje na kominie i w najbliższych dniach muszę zdecydować z czego ta elewacja.

No niestety często natrafia się na "fachowców". Pewnie nie chciało im się tego zrobić, bo to niestety dużo czasu zabiera i wymaga staranności. No i nie każdy potrafi zrobić ładny "wzorek", jak patrzę na większość kominów to wykonawcy kładą cegły jak leci, moi na szczęście zrobili mi ładny wzorek (pomimo, że mieli przy przycinaniu więcej roboty) i super to zakończyli.

Jeśli chodzi o cegłę połówkę CRH, to jest ona nie wiele tańsza od perforowanej (Tak było w styczniu 2008), nie pamiętam dlaczego, ale kierownik odradzał mi połówkę.

Też tak chciałam zrobic, ale nasi murarze twierdzili ze sie nie da i nie zrobili. Tylko ze nawet ja wiedziałam ze to nie prawda. Wkurzyli mnie tym bardzo.

W każdym razie ktos inny mi teraz musi zrobic elewacje na kominie i w najblizszych dniach musze zdecydowac z czego ta elewacja.

bo to nie byli murarze tylko stawiacze cegieł

• 2 weeks później...

miałam ekipę ze śląska i dziwili się bradzo , że w mazowieckim wszyscy obrabiają blachą , zadzwonili do siebie i przysłano taką specjalną taśmę z wkładem aluminiowym na kleju firmy Brass : Wakaflex II czy jakoś tak i tą taśmą uszczelnili przejście komina ponad dach i dachówkę( ona się tak fajnie dopasowyje do dachówki jak plastelina :).Do tego takie specjalne listwy i uszcelnione silikonem dekarskim , gwarantują że jest to pewniejsze niż obrabianie blachą.....

Podobno w niemczech już tak wszyscy robią .....trochę mnie zniechęciły koszta tego bo wychodzi jakoś ta taśma 60 zł za mb, no ale może solidne to coś i na lata.

• 3 weeks później...

Witam.

Jesteśmy na etapie wykończenia komina. Mamy Leiera, wylaną stopę pod klinkier pod poziomem dachu. Kupiliśmy cegłe połówkę CRH perforowaną do obłożenia komina.

Czy ktoś na forum ma wykończony komin połówkami klinkieru? Tak zaleca producent Leiera, ale cegłą pełną, a nie perforowaną.

A przy takich łączeniach systemu z zakończeniem z cegły pełnej jak rzdzicie sobie z ociepleniem, dylatacja wkładu od komina i wentylacją tego ocieplenia?

My mamy systemowe do samego końca. Całe obłożone płytkami klinkierowymi. Kominy postawione i obłożone w 2004 roku czyli już mija 4 rok. Przy dobrym położeniu (podkład pod płytki, dobry klej na całą powierzchnię, dobre staranne fugowanie) nic nie powinno odpadać... nie powinno tylko jaką można mieć gwarancję na dobrego fachowca? Tu jest największy problem. Czy przerabiając zakończenie na cegłę pełna ktoś zastanawiał się jak wykonać ciągłość ocieplenia wkładu, zapewnić jego stabilność i wentylować ocieplenie? Jakoś nikt się nad tym nie zastanawia... :roll: