marcin72k 30.05.2008 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 jestem tu nowy więc witam wszystkichtroche przeglądałem forum i nie jestem pewien czy wiem więcej czy tez mam tylko wiekszy metlik w głowie ale do rzeczymoge kupic kawałek ziemi (ok 4ha) na terenie ggminy która nie ma nowego planu zagospodar. przesrzennego i pewnie z braku pieniędzy długo go miec nie bedzie. działka rolna to ziemia kl III, IV i V (czy ta jedna działka może byc zaklasyfikowana w taki sposób czy to nie jest tak że jedna działka jedna klasa ??). Działka ma dostęp do drogi, w drodze prąd (nie wiem co z reszta mediów) a na działce stoja zgliszcza po starym drewnianej chacie. Po rozmowie telefonicznej z oferujacym (włascicielem jest jego matka) działkę wiem też że działka nie ma załozonej księgi wieczystej (??) bo działka była nabyta przez jego rodziców w drodze zasiedzenia i całkiem niedawno przeprowadzono spadek po zmarłym ojcu oferujacego (na rzecz żony czyli matki oferującego) i na to podobno jest wyrok sądu. Gdzie w takim wypadku sprawdzic sprawy zwiazane z własnością i jej ograniczeniami jesli nie ma KW??? Kolejna sprawa to brak planow zagosp. przesrz. i moje plany co do tej działkichciałbym ta działke kupic, podzielic, sprzedac i oczywiście zarobic po spłaceniu wszelkich pozyczek jakimi musiałbym sie posiłkowac Tutaj moge wystąpic o warunki zabudowy ale najblizsze domy sa w odgległosci 150 m więc nie wchodzi w gre dobre sasiedztwo i czy w takim przypadku uzyskam WZ czy moge wystapic o WZ na zabudowe siedliskową (ale nie będe się budował bo najpierw spłata kredytów) dla całej działki a potem dopiero podzielic je na mniejsze? jesli uzyskam WZ na dużą działkę to czy po podziale trzeba na nowo występowac o WZ dla działek wydzielonych (czytałem dwie sprzeczne opinie) co odrolnieniem takich działek (konieczne czy nie) oco pytac i gdzie sprawdzać stan prawny w przypadku braku KW z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 07.06.2008 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 Brak KW to nie twoj problem tylko notariusza. On zalatwi zaloznieksiegi wieczystej, to koszt jesli sie nie myle ok. 200 PLN. Jesli nie ma planu to mozesz wydzielic dzilaki po 3000m2 w trybie rolnym. Tutaj nie ma zadnego problemu. Mniej niz 3000m2 mozesz wydzielic jesli tylko uzyskasz WZ na te dzialke. Wowczas nie wiem jak sprawa wyglada wokol twojej dzialki. Teraz uwaga - liczy sie rodzaj zagospodarowania dziaki a nie ilosc budynkow na dzialce sasiada. Jesli wiec jego dzialeczka ma 700 m2 i jest na niej postawiony dom to mozesz zlozyc WZ na budowe 56 domow! Ale jest tutaj problem bo by starac sie o WZ dzialka w zaleznosci od klasy gruntu nie moze miec wiecej niz 0.5 ha (I-III klasa) badz 1 ha (IV klasa i wiecej). Tak wiec w pierwszym etapie musisz podzielic dzialke na 4 dzialki nadz 8 (po 1ha lub 0.5 ha, w zaleznosci od klasy gruntu). Wowczas mozesz wystepowac o WZ na te dzialki. Sprawa jest dosc skomplikowana. Pamietaj, nie liczy sie odleglosc od sasiada w przypadku dobrego sasiedztwa - bierze sie 3 szerokosci frontu dzialki ale nie mniej niz 50m. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts